Wednesday , July 8 2020
Lajmi i fundit

Hajredin s. Muja: TAHIR PASHË KRAJANI

Tahir Pashe Krajani

Kur mendoj të shkruaj për jetën e Tahir Pashë Krajanit, duke gëzuar të drejtën e ‘mendimit ndryshe’, çështja e parë që më bie ndërmend është që të distancohem nga mentaliteti sotëm dhe ti jap përparësi kohës dhe situatës kur jetoj dhe veproj Tahiri. Mua më duket absurde mendimi i disa intelektualëve, me të cilët më ka rastisur të diskutoj, të ... Read More »

MËSUESIT E SHQIPES NË ULQIN PARA 70 VJET

Arkiv, Arhiva

Në vitin shkollor 1941-1942, Ministria e Arsimit  nën drejtimin e Ernest Koliqit, emëroi shumë mësues në Kosovë dhe në pjesën veriore të Shqipërisë që kishte mbetur jashtë kufijeve të 1913. Mësuesi Jahja Domnori, nga Shkodra, u emërua për zonën e Ulqinit. I pajisur me nje kulture te gjere pedagogjike dhe me një përvojë të mirë pune në hapjen e shkollave ... Read More »

BANORËT E “TIVARIT TË SHQIPËRISË” I SHKRUAJNË PAPËS NË 1743

Arkiv, Arhiva, Antivari

Para 271 viteve (29 dhjetor të vitit 1743) është dërguar lutja e klerëve fetar dhe besimtarëve papës Benediktit të XIV. Në krye të letrës qyteti i vjetër dhe i famshëm, Tivari, shkruhet si vend në Shqipëri (Antivari de Albania), ndërsa në nënshkrim me të cilin kjo lutje përfundon kolektivisht përmendet dërguesit (Li Umilissimi, ubidientissimi, e rassegnatissimi – il Clero, e ... Read More »

Para 100 viteve: AUTOMOBILËT TRANSPORTONIN POSTËN DERI NË ULQIN

312396_108829879302626_2000887587_n

Para pak më shumë se një shekull, më 1 qershor të vitit 1913, është futur transporti i udhëtarëve dhe postës në relacionin Tivar – Ulqin. Ky relacion ishte prej portit në Tivar nëpër Dobre vode, Mërkot, ura e Mërkotit dhe Zogaj deri në Kala të Ulqinit. Përndryshe, kjo rrugë nga Tivari në Ulqin, të cili shpesh e quajmë të vjetër, ... Read More »

R. Lleshi: 45 VJETORI I SHKOLLËS NË KATËRKOLLË

Në tërmetin e nëntorit 1968. u dëmtuan shumë godina shkollore, si e Shkollës Amë edhe të paraleleve të ndara. Organet e shkollës, me arsye kërkonin ndërtimin e objekteve të ri, të që do t’u përgjigjen kërkesave bashkëkohore. Nevoja më e madhe ishte për ndërtesë të Shkollës Amë dhe kërkesa e tillë iu parashtrua organeve kom- petente në komunë dhe u ... Read More »

KRIPORJA SOLLI UJIN DHE RRYMËN NË ULQIN

Kriporja, Solana

Kanë të drejtë ato që mendojnë që Kriporja ka ndërtuar Ulqinin modern. Ja vetëm dy fakte nga koha e ndërtimit të fabrikës më të vjetër në Ulqin (1927 – 1934). Për nevojat e Kripores në fshatin Salç, në vitin 1933, ka filluar shfrytëzimi i burimit të ujit, ndërsa një sasi prej aty ka shkuar për nevojat e qytetit. Për nevojat ... Read More »

VAKËFI I ULQINIT

Arkiv, Arhiva

Vakëfi i Ulqinit kishte rreth tre mijë rrënjë ullinj. Nga ky numër vakëfit kanë shfrytëzuar pak më shumë se gjysmën, derisa pjesa e mbetur e ullinjve iu është dhënë imamëve si pagesë për kryerjen e riteve fetare. Disa xhami janë mbajtur me qiradhënien e disa dyqaneve në Çarshi. Xhamia e detarëve, të cilën e ndërtoi Ibrahim-pashë Bushatlliu, kishte katër dyqane ... Read More »

ULQINI NUK I TAKOI MALIT TË ZI ME VENDIME TË KONGRESIT TË BERLINIT

Arkiv, Arhiva

“Vendbanimet në jug të Tivarit, deri në lumin Buna, duke përfshirë edhe Ulqinin, do ti kthehen Turqisë”, shkruan në paragrafin e 29 të Kongresit të Berlinit të nënshkruar me 13 korrik të vitit 1878 nga ana e “fuqive të mëdha” (Gjermanisë, Austro-Hungarisë, Francës, Britanisë së Madhe, Italisë, Rusisë dhe Turqisë).Pra, me vendime të Kongresit të Berlinit ushtria malazeze, e cila ... Read More »

DISA FJALI RRETH MEVLUDIT TË HAFIZ ALI ULQINAKUT

Hafiz Ali Riza Ulqinaku

Mevludi është vepër e poetit të njohur turk, Sulejman Çelebiut, të cilën e ka përkthye në gjuhën shqipe Hafiz Ali Riza Ulqinaku. Ky përkthim është adaptim, përshtatje në gjuhën shqipe, është një poemë që i kushtohet lindjes apo ditë-lindjes së Pejgamberit, Muhammedit (a.s.) Këtë vepër e ka shkrue, përkthye, adaptue, në moshën 18 vjeçare, në vitin 1873, kurse është botue ... Read More »

ARSIMIMI NË ULQIN NË FILLIM TË SHEKULLIT XX

Arkiv, Arhiva

Në shkollën fillore në Ulqin mësimi në të katër klasët është zhvilluar në gjuhën serbe dhe shqipe. Vitin shkollor 1907/1906 është hapur paralelja e femrave, ndërsa në vitin 1910/1911 ka ekzistuar shkolla fillore e femrave me katër klasë. Shqipëtarët-mysliman të Ulqinit sidomos kanë hezituar të dërgojnë fëmijët e vet vajza në shkollë dhe për këtë arsye prindërit shpesh janë dënuar. ... Read More »

Scroll To Top