Saturday , May 25 2019
Lajmi i fundit

INSTITUCIONET ARSIMORE NË ULQIN NË MES DY LUFTRAVE

312396_108829879302626_2000887587_n

Pikërisht pesë dekada mbas hapjes së ruzhdisë (shkollës laike, në nivelin e gjimnazit të ultë), në Ulqin në vitin 1921 ka filluar me punë Gjimnazi i ultë. Vitin e ardhshëm, 1922,është hapur Shkolla e zanatit për femra. Ajo kishte pesë klasë, ndërsa në të mësonin vajzat mbas përfundimit të shkollës fillore, e cila kishte katër klasë. Sipas rezultateve të regjistrimit ... Read More »

PËRPUNIMI I TJEGULLAVE NË SELITË

Ana e Malit, Panorama

Përpunimi i tjegullave në Bushat të Selites ka filluar në vitet e ’40. Për përgaditjen e tjegullave dhe pjekjen e tyre janë nevojitur një grup prej tetë punëtorëve dhe një kalë dhe punëtoret janë ndarë si më poshtë: – dy punëtor për prerjen dhe bajtjen e drunjve – një punëtor për përgaditjen e baltes – një punëtor për prerjen e ... Read More »

TRE SHISHE NË MINAREN E XHAMISË SË DETARËVE!?

Xhamia e detareve, Dzamija pomoraca, Arkivi, Arhiva

Udhërrëfyesi i njohur gjerman Friedrich Poths-Wegner ka kaluar nëpër Ulqin në fund të shekullit 19 dhe për këtë ka shkruar një kapitull në librin e vet “Kreuz und Querfahrten: Dalmatien, Montenegro und Albanien”, e cila u botua në Berlin në vitin 1897. Për lexuesit tanë do ta ndajmë një episod interesant. Duke u ulur në mëngjes nga Kalaja në Ranë ... Read More »

ULQINI – QYTETI I DYTË I MALIT TË ZI NË FUND TË SHEKULLIT 19

Arkiv, Arhiva 1900

Mësuesi në Ulqin Mitar Iveliq duke shkruar për Ulqin në të parën “Gjeografi të principatës së Malit të Zi” e cila u botua në vitin 1894, theksoi: “Ulqini sipas madhësisë është qyteti i dytë në Mal të Zi. Ka mbi një mijë shtëpi dhe 4000 banor”. Në Ulqin ndodhen shkollat fillore, mejtepet muhamedane, dy kisha ortodokse, një kishë katolike dhe ... Read More »

YMER PRIZRENI U PLANIFIKUA PËR MYFTIN E MALIT TË ZI!?

Ymer Prizreni

Ardhja, qëndrimi dhe vdekja në Ulqin e Ymer Prizrenit, udhëheqësit të Lidhjes së Prizrenit, akoma kanë mbetur të pa shpjeguara plotësisht në shkencën historike të Shqiptarëve. Shumëkush nuk e ka të qartë si dhe pse njeriu i cili “me të gjitha fuqitë ishte për atë që Ulqini në asnjë mënyrë mos të bëhet pjesë e Malit të Zi të princ ... Read More »

BOMBARDIMET “ALEATE” TË ULQINIT 1943

Arkiv, Arhiva, 1943

Gjashtë aeroplanë amerikan më 7 nëntor të vitit 1943, rreth orës dhjetë paradite, kanë bombarduar rëndë Ulqinin. Në qytet janë ndodhur fuqi të pakta gjermane dhe stacioni i xhandarmërisë. Nga bombardimi më së shumti janë dëmtuar Mahalla e re, Meraja dhe Rana. Sipas numërimit të viktimave nga viti 1964, në këtë sulm kanë vdekur rreth 30 qytetarë të Ulqinit. Shumë ... Read More »

ULQININ NË VITET 1918-1920 E MBAJTËN ITALIANËT

Arkiv, Arhiva

Në janar të vitit 1916 Ulqinin e okupoi Austro-Hungaria. Ajo qëndroj aty deri në nëntor të vitit 1918 kur në këtë qytet hyjnë forcat italiane. Edhe pse atëherë përfundoj Lufta e parë botërore dhe vetëm pak javë më vonë formohet Shteti i Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve (Mbretëria e Jugosllavisë), Italianët në Ulqin qëndruan deri në vitin 1920. Në këtë mënyrë ... Read More »

DHE PETROVIQËT E QUAJNË – SUKA

Arkiv, Arhiva

Në një letër të cilën princesha Ksenija, vajza e mbretit Nikolla, e ka dërguar në vitin 1915 (të botuar në “Matica” në verën e vitit 2012) shkruan dhe “shtëpia jonë në Sukë”. Arkivistja Vesna Viçeviq thekson që me siguri bëhet fjalë për shtëpinë verore – pallatit të Petroviqëve “Ratislava”. Ai përmendet dhe në evidencën e mëvonshme të pasurisë së Petroviqëve ... Read More »

ULQINAKU THEMELUES I TEKNIKËS SË GRAVURËS NË BAKËR

“Nikollë Radaku nga Ulqini në gjysmën e pare të shekullit 15 ka punuar gravura në bakër dhe atë para italianit Tommas Finiguerra nga Firencja, i cili njihet si themelues i kësaj dege të artit”, ka shkruar në librin e tij “Argjendarët e Dubrovnikut nga XIII deri në XVII shekull” historiani Cvito Fiskoviq. Edhe Pavle Mijoviqi pohon që simboli i qengjit, ... Read More »

MONEDHA E ULQINIT

Arkivi, Arhiva, Ulqini antik, Anticki Ulcinj

Farkëtorja në Ulqin filloi të punoi në çerekun e parë të shekullit XIV dhe ishte në funksion gati një qind vite. Në të është farkëtuar nga bakri monedha autonome e qytetit. Ekzistonin tre lloje të monedhave të Ulqinit. Në anën e përparme të njërës ishte, për shembull, qengji “Agnus Dei” me flamur, ndërsa përreth i shkruar teksti “MONETA DE DULCINO”. ... Read More »

Scroll To Top