Monday , February 17 2020
Lajmi i fundit

ULQINI – QYTETI I DYTË I MALIT TË ZI NË FUND TË SHEKULLIT 19

Arkiv, Arhiva 1900

Mësuesi në Ulqin Mitar Iveliq duke shkruar për Ulqin në të parën “Gjeografi të principatës së Malit të Zi” e cila u botua në vitin 1894, theksoi: “Ulqini sipas madhësisë është qyteti i dytë në Mal të Zi. Ka mbi një mijë shtëpi dhe 4000 banor”. Në Ulqin ndodhen shkollat fillore, mejtepet muhamedane, dy kisha ortodokse, një kishë katolike dhe ... Read More »

YMER PRIZRENI U PLANIFIKUA PËR MYFTIN E MALIT TË ZI!?

Ymer Prizreni

Ardhja, qëndrimi dhe vdekja në Ulqin e Ymer Prizrenit, udhëheqësit të Lidhjes së Prizrenit, akoma kanë mbetur të pa shpjeguara plotësisht në shkencën historike të Shqiptarëve. Shumëkush nuk e ka të qartë si dhe pse njeriu i cili “me të gjitha fuqitë ishte për atë që Ulqini në asnjë mënyrë mos të bëhet pjesë e Malit të Zi të princ ... Read More »

BOMBARDIMET “ALEATE” TË ULQINIT 1943

Arkiv, Arhiva, 1943

Gjashtë aeroplanë amerikan më 7 nëntor të vitit 1943, rreth orës dhjetë paradite, kanë bombarduar rëndë Ulqinin. Në qytet janë ndodhur fuqi të pakta gjermane dhe stacioni i xhandarmërisë. Nga bombardimi më së shumti janë dëmtuar Mahalla e re, Meraja dhe Rana. Sipas numërimit të viktimave nga viti 1964, në këtë sulm kanë vdekur rreth 30 qytetarë të Ulqinit. Shumë ... Read More »

ULQININ NË VITET 1918-1920 E MBAJTËN ITALIANËT

Arkiv, Arhiva

Në janar të vitit 1916 Ulqinin e okupoi Austro-Hungaria. Ajo qëndroj aty deri në nëntor të vitit 1918 kur në këtë qytet hyjnë forcat italiane. Edhe pse atëherë përfundoj Lufta e parë botërore dhe vetëm pak javë më vonë formohet Shteti i Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve (Mbretëria e Jugosllavisë), Italianët në Ulqin qëndruan deri në vitin 1920. Në këtë mënyrë ... Read More »

DHE PETROVIQËT E QUAJNË – SUKA

Arkiv, Arhiva

Në një letër të cilën princesha Ksenija, vajza e mbretit Nikolla, e ka dërguar në vitin 1915 (të botuar në “Matica” në verën e vitit 2012) shkruan dhe “shtëpia jonë në Sukë”. Arkivistja Vesna Viçeviq thekson që me siguri bëhet fjalë për shtëpinë verore – pallatit të Petroviqëve “Ratislava”. Ai përmendet dhe në evidencën e mëvonshme të pasurisë së Petroviqëve ... Read More »

ULQINAKU THEMELUES I TEKNIKËS SË GRAVURËS NË BAKËR

“Nikollë Radaku nga Ulqini në gjysmën e pare të shekullit 15 ka punuar gravura në bakër dhe atë para italianit Tommas Finiguerra nga Firencja, i cili njihet si themelues i kësaj dege të artit”, ka shkruar në librin e tij “Argjendarët e Dubrovnikut nga XIII deri në XVII shekull” historiani Cvito Fiskoviq. Edhe Pavle Mijoviqi pohon që simboli i qengjit, ... Read More »

MONEDHA E ULQINIT

Arkivi, Arhiva, Ulqini antik, Anticki Ulcinj

Farkëtorja në Ulqin filloi të punoi në çerekun e parë të shekullit XIV dhe ishte në funksion gati një qind vite. Në të është farkëtuar nga bakri monedha autonome e qytetit. Ekzistonin tre lloje të monedhave të Ulqinit. Në anën e përparme të njërës ishte, për shembull, qengji “Agnus Dei” me flamur, ndërsa përreth i shkruar teksti “MONETA DE DULCINO”. ... Read More »

UDHËRRËFYESI GJERMAN NË FUND TË SHEKULLIT XV NË ULQIN

Arkivi, Arhiva, Ulqini antik, Anticki Ulcinj

Udhërrëfyesi gjerman Arnold fon Hafr (Arnold von Harff, 1471 – 1505) në vitin 1497 ka qëndruar në Ulqin. Në këtë, siç thekson “qytet të vogël dhe të bukur shqiptarë” erdhi, pasi në shkurt të atij vit nga Venediku u nis me anije për në Aleksandri. Në Shqipëri ka vizituar edhe Durrësin dhe Sazanin. Nga ky udhëtim Harf ka shënuar, me ... Read More »

ULQINI KISHTE DY SAHAT-KULLA

Sahat Kulla, Sahat Kula

Mbasi që orët për përdorim personal ishin shumë të rralla dhe të shtrenjta në shekullin 18, në kohën e Perandorisë Osmane janë ndërtuar sahat-kullat në mënyrë që njerëzit të orientoheshin sipas kohës dhe detyrimeve. Një sahat-kullë ishte në qendër të Kalasë, ndërsa ka shërbyer dhe si kullë vrojtimi. Është dëmtuar rëndë nga goditja e rrufesë në vitin 1845. Kësi lloj ... Read More »

Para dhjetë viteve: VDIQ „ADMINISTRUESI I ZI I HAJDUKUT TË SPLITIT“

Arkiv, Arhiva, Rizo Shurlla, Rizo Surla

Pak kohë më parë u bënë dhjetë vite nga vdekja e njërit nga ikonat më të mëdha ulqinake të shekullin 20, legjendarit Riza Shurdha. Gjatë tetë dekadave të jetës së tij të pasur ai ishte në Ulqin fotograf, peshkatar dhe bohem, në Zagreb bokser dhe kamarier, luftëtar në frontin e Sremit.“Ishte figurë markante, i bukur në mënyrë të pazakontë, i ... Read More »

Scroll To Top