Monday , December 16 2019
Lajmi i fundit

Dr. Maksut XH. HAXHIBRAHIMI: HAFIZ ALI RIZA ULQINAKU (1855-1913)

Hafiz Ali Riza Ulqinaku

Rëndësinë më të madhe të tij e kanë fjalorët e tij turqisht-shqip e shqip-turqisht, sepse janë fjalorët më vëllimorë të hartuar me grafi arabe, ndonëse të punuara pa kritere të mirëfillta të leksikografisë shkencore dhe në një të folme shqipe krahinore. Përmbledhja e këtyre fjalorëve fillon me parathënien katërfaqëshe në gjuhën arabe, nga e cila ka mbetur vetëm një kënd ... Read More »

SVATEK NË FILLIM TË SHEKULLIT TË KALUAR PËR ULQININ

Valdanos, Panorama

Në fillim të shekullit XX shkencëtari i famshëm nga Çekia Josef Jan Svatek (1870-1948) ka qëndruar në Ulqin dhe me ngazëllim ka shkruar për bukurit natyrore të tija. Për lexuesit e Portalit tonë po i përcjellim vëzhgimet e tija të mrekullueshme për Valdanosin dhe Plazhin e vogël. Deri sa mos ta prek civilizimi i ri Valdanosi do të mbes synimi ... Read More »

Syrja Vlora: SI UA SHITI SHKODRËN MALAZEZËVE ESAT PASHË TOPTANI

Syrja Vlora

I mbetur në hije për dekada të tëra, një nga njerëzit më të fuqishëm të Perandorisë Osmane, në vitet e fundit të jetës së saj, na vjen në Shqipëri, përmes një libri kujtimesh, me vlera të veçanta për historiografinë shqiptare. Syrja Bej Vlora, pinjoll i familjes së fuqishme Vlora, e cila i ka dhënë Perandorisë Osmane e më pas historisë ... Read More »

HAMAMI NË ULQIN

Xhamia e Pashes, Pasina dzamija, Hamami

Hamami ishte te Xhamia e Pashës. E ndërtoi, me siguri, rreth vitit 1743 Jusuf pasha i Shkodrës, në afërsi të shtëpisë së vet. U ndërtua në formën e një xhamie të thjeshtë, me kube qendrore, e rrethuar me disa kupola të vogla. Në hamam kishte disa hapësira të vogla në të cilat vizitorët përgatiteshin për larje dhe pushonin pas larjes. ... Read More »

ULQINI E KISHTE GJIMNAZIN E ULËT NË VITIN 1871

Arkiv, Arhiva

Vetëm dy vjet pasi që qeveria osmane sjelli vendimin që në çdo qytet të Perandorisë i cili kishte përmbi 500 shtëpi duhet të themelohet ruzhdia (shkolla shtetërore laike), në vitin 1871 në Ulqin, (atëherë kishte rreth 670 shtëpi), filloi me punë institucioni i parë arsimor i këtij lloji. Ishte kjo shkolla e ultë e mesme në të cilën nxënësit, në ... Read More »

Mustafa Canka: LUFTA PËR ULQIN 1880

Arkiv, Arhiva

Me marrëveshjen e Berlinit ishte paraparë që Mali i Zi të fitojë Plavën dhe Gucinë, gjë që pranoi edhe princi Nikolla sepse “kjo e ofronte qytetin e rëndësishëm, Prizrenin”. Mirëpo, nën komandën e Ali Pashë Gucisë vendasit e këtyre vendbanimeve, të përkrahur nga Lidhja e Prizrenit, u kundërvunë me armë. E njëjta gjë ndodhi edhe në pranverë të vitit 1880 ... Read More »

LUFTA PËR ULQIN 1878

Arkiv, Arhiva

Periudha e gjatë e paqes dhe prosperitetit bënë që ulqinakët të mos jenë më të vetëdijshëm për përgatitjen e një stuhie të re në regjion, për nacionalizmat e popujve të Ballkanit dhe idetë të tyre megalomane, për interesat e fuqive të mëdha dhe për ndërrimin e hartës gjeopolitike në regjion. Luftërat iu dukeshin shumë të largëta; askush as që mendonte ... Read More »

NJË EPIZODË INTERESANTE ME KORSARËT ULQINAK

Arkivi, Arhiva, Ulqini antik, Anticki Ulcinj

Në qershor të vitit 1658 një flotë e vogël me anije kusarësh nga Ulqini dhe Santa Maura, pas plaçkitjes nëpër bregdetin e Apulisë, u drejtua kah ujërat e Dubrovnikut dhe edhe këtu bëri grabitje: përpara ujdhesës Llastovo robëruan disa peshkatarë, u kap gripi i kapitenit Pero Lujak nga Gruzha, i cili transportonte lëkura në panairin e Senegalisë, u mor një ... Read More »

MEDRESEJA NË ULQIN NË PERANDORINË OSMANE

Arkivi Ulqin, Arhiva Ulcinj,

Pas kryerjes së mejtepit nxënësi ishte i aftësuar që të vazhdojë në shkallë më të lartë të arsimimit të cilën mund ta vazhdonte në medrese (shkollë e mesme fetare). Ajo gjendej pranë xhamisë kryesore të qytetit. Në krye të saj ishte myderrizi i cili udhëhiqte aktivitetet akademike në medrese dhe ishte tërësisht përgjegjës për ta. Gëzonte respekt të madh për ... Read More »

Ulqini në kohën e shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë

QËNDRESA ME DINJITET NË KAMPIN USHTARAK Shpalljen e pavarësisë së shtetit shqiptar Ulqini e priti si një kamp i madhë ushtarak. Ulqinakëve në atë kohë u mbeti që të jetojnë dhe të mbijetojnë me kujtimin për lavdinë e dikurshme, me frikën e përhershme, por me shpresën se e ardhmja më e mirë patjetër do të vijë. Pas anektimit Malit të ... Read More »

Scroll To Top