Friday , May 29 2020
Lajmi i fundit

Gani Karamanaga: Kapidan  Xhela ( Selim Shurdha)

Kapidan Xhela

  Këto ditë, në Prishtinë  doli nga shtypi libri i ri Hajro Ulqinakut Kapidan  Xhela ( Selim Shurdha). Botuesit janë Bashkimi i krijuesve shqiptarë në Mal të Zi dhe  Shtëpia botuese “Rozafa” nga Prishtina. Në hyrje të librit  në vend të përkushtimit thohet: Me admirim dhe krenari Trimit të detit Kapidianit  të së famshëm GLORIA- SELIM SHURDHËS Kapidan  Xhela është libri ... Read More »

Solidariteti në Ulqin para 102 vitesh: ORGANIZOHET USHQIMI PËR 500 NXËNËS

Arkiv, Arhiva

Komuna shkollore në Ulqin në vitin 1917 organizoi ushqimin për rreth 500 nxënës, shkruan më 17 maj gazeta “Cetinjske novine”. Nxënësit, siç thuhet, gjatë pushimit të mëngjesit kanë fituar nga 100 gram bukë. Nxitja për grumbullimin e parave për këtë aksion erdhi nga Komanda zonale e Austro-Hungarisë dhe në këtë mënyrë janë grumbulluar 3.035 kruna për ushqimin e nxënësve. Read More »

Gazmend Çitaku: GJURMË ILIRE NË BUDVË

Gazi

Edhe pse Budva nuk ishte në axhenden e vizitave të grupit hulumtues ”Ilirët” gjatë përpilimit të skemës së qyteteve antike ilire në Mal të Zi ky qytet vetvetiu imponohej si për nga madhështia ashtu edhe për nga historia. Budva është shumë afër Ulqinit kështu që gjithmonë lëhej mënjëanë si një destinacion i lehtë në të cilin do të mund të ... Read More »

Prim.Dr. Gani Karamanaga: Ulqini në Mbretërinë shqiptare

Vula e Bashkisë së Ulqinit 1943

Italia hyri heret  para se të filloji Lufta  e Dyt Botërore në Shqipëri në vitin 1939. Menjëherë formuan Mbretrinë e Shqipnisë. Shteti juogllav nuk fuksononte më. Pas okupacionit të ish Jugosllavisë së Parë  në prill më 1941 Ulqini si vend me  shumicën popullatë shqiptare i takonte  Mbretnisë  së Shqipnisë prej vitit 1941-1945. Kufiri ka qenë te Ura e Mërkotit ( ... Read More »

Gani Karamanaga: Ura e Klleznës

Ura ne Kllezen, Most u Klezni

Ura e Vjetër në Kllezën është një urë prej guri e ndërtuar në vitin 1696 mbi përroin e Megjureçit në Klleznën e Sipërme të Komunës së Ulqinit. Ajo ka këto dimensione: gjatësia 12 m, gjerësia 3,60 m, lartësia nga fundi i përroit 9.26 m dhe trashësia e gurëve te çelësi 80 cm. Thuhet se mjeshtri i cili e ka ndërtuar këtë urë ka qenë nga Dibra. Atij kjo ... Read More »

Nga historia e harapëve të Ulqinit: RIZO SHURDHA NË DUBROVNIK PRITI EDWARDIN E VIII

rizo-dbk

Legjendari Rizo Shurdha në rini punoi në Kafenenë e qytetit në Stradun. Ishte nuskë e këtij qyteti dhe në vitet tridhjetë të shekullit të kaluar i priste mysafirët në hyrje të këtij lokali të njohur. Ndër të tjerët, harapi i vogël hapi derën e kafenesë edhe mbretit të abdikuar anglez Edwardit të VIII, princit të Uellsit, i cili në gusht ... Read More »

Hajrudin S. Muja: ARNAUTËT, NDËRMJET MITIT DHE LEGJENDËS

Hajrudin Muja

Duke lexuar “histori shqiptare” të burimeve sllave, shpeshherë kemi parë kuptimin nënçmues “arnaut” për shqiptarin. Me “shqiptar” ata njihnin vetëm katolikët që banonin në Mirditë dhe në rrethinat e Shkodrës, kurse shqiptarët e Kosovës i quanin “arnautë”, që nuk ishin gjë tjetër, veçse “serbë të shqiptarizuar” ose “serbë të muslimanizuar” [Hadzivasilević:1905; Cvijić: 1931]. Emrat serbë, dygjuhësia, respektimi i festave të ... Read More »

Prim.Dr. Gani Karamanaga: Nga historiku i shëndetësisë në Ulqin

Ambulanca

Barnatorja  e vjetër Në fillim he përkohësisht, barnatorja e  B. Vujosheviqit k qenë në shtëpinë private të Jovan Pejoviqit (ndërtesa e ekspoziturës së sotme e Bankës popullore të Jugosllavisë – 1998) përballë pazarit të moçëm të qytetit. Ajo është hapur në mars të vitit 1922 . Barnatorja-shtëpia është përfunduar në vitet 1930/’31. Ka qenë në qendër të qytetit. Në të ... Read More »

Detaria e Ulqinit: PARA 140 VITESH ISHIN 145 ANIJE

Bilal Nikeziq, Anija, Brod

„Kur pranuam Ulqinin, Ulqinakët kishin 145 anije të lundrimit të vogël dhe të madh“, shkroi drejtuesi i Bregdetit Simo Popoviq. Ndërsa në Statistikën e „Detarisë malazeze“ (Pomorstvo crnogorsko), të cilën e hartoi kapedani Antun Zakaria, shkruhet se në vitin 1882 ishin të regjistruar 107 anije të lundrimit të vogël dhe të madh bregdetar me kapacitet të përgjithshëm prej 3.848 tonë. ... Read More »

Scroll To Top