Tuesday , June 22 2021
Lajmi i fundit

Mustafa Canka: LUFTA PËR ULQIN 1880

Arkiv, Arhiva

Me marrëveshjen e Berlinit ishte paraparë që Mali i Zi të fitojë Plavën dhe Gucinë, gjë që pranoi edhe princi Nikolla sepse “kjo e ofronte qytetin e rëndësishëm, Prizrenin”. Mirëpo, nën komandën e Ali Pashë Gucisë vendasit e këtyre vendbanimeve, të përkrahur nga Lidhja e Prizrenit, u kundërvunë me armë. E njëjta gjë ndodhi edhe në pranverë të vitit 1880 ... Read More »

LUFTA PËR ULQIN 1878

Arkiv, Arhiva

Periudha e gjatë e paqes dhe prosperitetit bënë që ulqinakët të mos jenë më të vetëdijshëm për përgatitjen e një stuhie të re në regjion, për nacionalizmat e popujve të Ballkanit dhe idetë të tyre megalomane, për interesat e fuqive të mëdha dhe për ndërrimin e hartës gjeopolitike në regjion. Luftërat iu dukeshin shumë të largëta; askush as që mendonte ... Read More »

NJË EPIZODË INTERESANTE ME KORSARËT ULQINAK

Arkivi, Arhiva, Ulqini antik, Anticki Ulcinj

Në qershor të vitit 1658 një flotë e vogël me anije kusarësh nga Ulqini dhe Santa Maura, pas plaçkitjes nëpër bregdetin e Apulisë, u drejtua kah ujërat e Dubrovnikut dhe edhe këtu bëri grabitje: përpara ujdhesës Llastovo robëruan disa peshkatarë, u kap gripi i kapitenit Pero Lujak nga Gruzha, i cili transportonte lëkura në panairin e Senegalisë, u mor një ... Read More »

MEDRESEJA NË ULQIN NË PERANDORINË OSMANE

Arkivi Ulqin, Arhiva Ulcinj,

Pas kryerjes së mejtepit nxënësi ishte i aftësuar që të vazhdojë në shkallë më të lartë të arsimimit të cilën mund ta vazhdonte në medrese (shkollë e mesme fetare). Ajo gjendej pranë xhamisë kryesore të qytetit. Në krye të saj ishte myderrizi i cili udhëhiqte aktivitetet akademike në medrese dhe ishte tërësisht përgjegjës për ta. Gëzonte respekt të madh për ... Read More »

Ulqini në kohën e shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë

QËNDRESA ME DINJITET NË KAMPIN USHTARAK Shpalljen e pavarësisë së shtetit shqiptar Ulqini e priti si një kamp i madhë ushtarak. Ulqinakëve në atë kohë u mbeti që të jetojnë dhe të mbijetojnë me kujtimin për lavdinë e dikurshme, me frikën e përhershme, por me shpresën se e ardhmja më e mirë patjetër do të vijë. Pas anektimit Malit të ... Read More »

Tregtia me robër në Ulqin

Ulqini rreth vitit 1650 u bë treg i rëndësishëm i robërve të krishterë. Këtu kryesisht ishte vendi i blerjes, sepse në Ulqin silleshin robër të cilët i kishin rrëmbyer kusarët e Ulqinit, por, për hir të shitblerjes më të lehtë, ata vinin edhe nga vendete tjera të Perandorisë Osmane.  Zënia rob e njerëzve ishte punë e cila paguhej mirë dhe ... Read More »

Scroll To Top