Sunday , October 20 2019
Lajmi i fundit

Para 130 vitesh: LLOYD-i MBANTE LIDHJEN ME ULQIN

Lloyd

Lloyd-i austriak (gjer. Österreichischer Lloyd, ita. Lloyd Austriaco nga 1921. Lloyd triestino) ishte shoqëria e parë dhe më e madhe e anijeve në Adriatik. U themelua në Trieste në vitin 1833. Idhull e kishte Lloyd-in londinez. Nga 1 tetori i vitit 1886 linja të cilën e vendosi Lloydi nga Triesti deri në Shqipëri shkonte nëpër Ulqin. Kjo lidhje funksionoi deri në fillim të ... Read More »

Mesjeta: BALLSHAJT NË ULQIN PRODHONIN MONEDHA BAKRI

gros_balsica_

Ulqini së bashku me Shkodren ishte selia e Balshajve, të cilët udhëhoqen këtë zonë nga viti 1360 deri në vitin 1421. Sunduesit nga kjo dinasti kanë ndërtuar pallatin e vet në Kala, Kullën e Ballshajve, të cilës në periudhën e Perandorisë Osmane, iu shtua kati i tretë. Ballshajt në Ulqin prodhonin monedhat e tyre prej bakrit, gjersa këtë punë e ... Read More »

Gani KARAMANAGA: Kohëra të vështira

Gani Karamanaga

„Tesha të bukura“ Kodra e Limanit është me ullinj dhe gjelbërime tjera. Në maje të kodrës është një rrafshinë me ullinj, të cilët, në fëmijërinë time kanë qenë pronësia e jonë. Ne kemi shkuar si fëmijë për të mbledhur ullinj shpeshherë. Shtëpia e jonë familjare ka qenë në skaj të Kalasë dhe e sjellë nga Limani. Prej dritares të odës ... Read More »

Gani Karamanaga: Shtëpi të veçanta në Ulqin

Shtëpia e vjetër e vojvodë Pllamencit në Ranë

Kulla e hoxhë Bushatit Kulla e hoxhë Bushatit ka qenë ndërtesë e vjetër monumentale në mesin e Kalasë. Çdo turist i cili ka hyrë në Kala është ndaluar përpara kësaj shtëpie-kulle. Shumë piktorë e kanë piktoruar. Si fëmijë, më ka mbetur në kujtime piktorja e moshuar e cila ka ardhur disa vite në Kala dhe gjithmonë përsëri e ka pikturuar ... Read More »

Gazmend Çitaku: HOMAZH NË URËN E RIBNICËS NË PODGORICË – VENDI KU KA RËNË BACA ISË BOLETINI

Varret misterioze në Vuksanlekaj, Tuz-Malësi e Madhe. Nga e majta Indrit dhe Gazmend Çitaku, Sami Flamuri, Gëzim Mavriqi. 05.05.2018

Pranvera e vitit 2018 ka filluar me ditë shumë të nxehta andaj edhe vizita e vendeve të ndryshme kulturo historike paraqet një pikë interesi shumë të madhë për çdo kend që i intereson kjo lëmi. Këtë (05 maj 2018) fundjavë së bashku me Sami Flamurin dhe Gëzim Mavriqin vendosëm që të vazhdojmë hulumtimet tona por kësaj radhe na u bashkangjit ... Read More »

Naim Flamuri: PLAGA NË SYRIN E DJATHTË ZBULON PORTRETIN ORIGJINAL TË SKENDERBEUT

Gjergj Kastrioti Skenderbeu

Portreti i vetëm orgjinal i Skënderbeut më 1466-n, ku qartazi shihen shenjat e vrragave të plagës së luftës, një prerje e djegie te syri i djathtë, një pikturë tejet e detajuar, e ngrohtë, pothuajse dydimensionale, e që është habi për atë kohë, ka autorë vëllezërit Bellini. Duket buza e kacavjerrun, vetullat e pakta, faqja me mollëza të gjera..mjekra e lëmuar ... Read More »

Gani Karamanaga: MËRGIMI

Arkiv, Arhiva, Kalaja, Stari grad

Mërgimi i banorëve të Kalasë Hamid Ismajlaga shkoj në Amerikë dhe u kthe pas pes viteve. Vojo Çilingiri ndërtoji anien e vogël në Ranë dhe së bashku me Filip Martinoviqin kaluan Detin Adriatik dhe prej Italisë mbërritën në Australi. Ibrahim Karamanaga prej Durrësit në vitin 1947 së bashku mer një shok fshehtazi me një anije greke emigruan deri në Brindizi ... Read More »

Gani Karamanaga: TRE SIMBOLET E ULQINIT

Ish hoteli Jadran

Hoteli “Republika”  ishte në  lagjen “Rana”. Ndërtimi filloji në vitin 1936  nga familja e Beroviqëve nga Shkodra. Në vitin 1845  pushteti i ri i atëhershëm e nacionalizon shtëpinë-hotelin e Beroviqëve. Dhe  vazhdohet ndërtimi i cili përfundon në vitin 1956. ” Republika “  kishte restaurantin me oborr të bukur dhe kapacitetin prej 120 shtretërve..  Ishte vendi i shumë ngjarjeve të Ulqinit. ... Read More »

Ismet KARAMANAGA: ALI SULOVIQI – KAPEDANI NGA KRRUÇI

Ali Suloviq

  Të shkruash për detarë dhe për detin, në veçanti për kapedanët nga Kalaja, është një sfidë e madhe, aq më tepër që kapedani Ali SULOVIQI nuk ka lindur në Kala. Ai ka lindur në Krruçi e Ulqinit në vitin 1932, në vendin ku për çdo ditë e ka pasur detin para sysh, aty ku valet janë përplasur për Ishullin ... Read More »

Scroll To Top