Sunday , April 30 2017
Lajmi i fundit

Kroi i Xhamisë së Pashës: SI U ZHDUK EDHE NJË EMBLEMË E ULQINIT

Kroi i Xhamise se Pashes, Cesma Pasine dzamije

Kompleksi i Xhamisë së Pashës përbënë: xhaminë, tyrben, hamamet, të cilët janë të vetmit në tërë Malin e Zi. Ka pasur edhe çezmën (kroin) i cili u zhduk në vitin 1970. Më kujtohet imami i vjetër, haxhi Januz ef.Myrtoja. Për xhami janë kujdesuar më përpara mytevelitë Jakup Nimanbegu dhe Maliq Sulejmani. Imami sotëm në Xhaminë e Pashës është Nusret ef.Cenaj. ... Read More »

Histori: FOTOGRAFIA E XHAMISË NË KALA NGA VITI 1935

Arkiv, Arhiva, Xhamia ne Kala, Dzamija u Starom gradu

Një nga përmendoret më të bukura të bashkëjetesës së Perëndimit dhe Lindjes në arkitekturën e Ulqinit është kisha-xhamia në Kala. Në atë vendi fillimisht është ndërtuar kisha katolike e Shën Marisë, në vitin 1510. Mbas pushtimit të Ulqinit nga ana e Perandorisë Osmane është shndërruar në xhaminë e sulltan Selimit të II. Haxhi Halil Skura, në vitin 1693, ndërtoi minaren ... Read More »

Histori: ULQINI E PËRBALLOI MBRETIN E TMERRSHËM SAMUEL

Samuel, Samuil

Një nga sundimtarët më të fuqishëm në kalimin në mes dy mijëvjeçarëve ishte mbreti bullgar Samueli (970-1014). Ai në fund të shekullit dhjetë në marshimin e tij të tmerrshëm pushtoi gjysmën e Ballkanit, por jo edhe Ulqinin. Ja çfarë për këtë episod shkruan Pop Duklani: „Pastaj mbreti (Sumueli), duke drejtuar ushtrinë, një kohë të gjatë rrethoi Ulqinin, por kurrsesi nuk ... Read More »

Historia e hotelierisë së Ulqinit: ÇFARË KISHTE „GALEBI” KUR U NDËRTUA

Hotel Ko-op, Hotel Galeb, Arkiv, Arhiva

Hoteli “Ko-op” (më vonë “Galeb”) është hapur në korrik të vitit 1939 dhe asokohe ishte hoteli më modern në tërë bregdetin e Adriatikut. Ja çfarë për këtë objekt, i cili kishte gjashtë kate, thuhet në një artikull gazetaresk nga kjo periudhë: “Kjo është ndërtesë e mrekullueshme, ka të gjithë karakteristikat e arkitekturës së fundit hotelierike dhe nuk ka si kjo ... Read More »

Jeronimi nga Ulqini: DOMINIKANI NË ZËRINË E SHËNJTËRISË

Arkivi, Arhiva, Ulqini antik, Anticki Ulcinj

Ulqini është një nga qytetet e para në bregun lindor të Adriatikut ku zyrtarisht është themeluar rendi i dominikanëve (rendi i vëllezërve predikues ). Peshkopi i Ulqinit Marku në fillim të vitit 1258 i dha dominikanëve të Dubrovnikut kishën dhe sanatoriumin e Shën Maurit, të vendosur brenda bedenave të qytetit. Në historinë dominikane veçanërisht përmendet Jeronimi nga Ulqini, i cili ... Read More »

Dr G.Karamanaga: HISTORIATI I NDËRTIMIT TË OBJEKTEVE TURISTIKE NË ULQIN

Hotel Galeb

Hoteli “Galeb” – ndërtimi filloi në vitin 1938. Së pari e kishte emrin Hoteli “Ko-op”, kapaciteti fillestar i të cilit ka qenë 120 shtretër. Në vitin 1945 është shëndrruar në pushimore për punëtorë dhe ia venë emrin “Ivan Milutinoviq”, kurse në vitin 1955 bëhet hotel i hapur për çdo mysafir me emrin e tanishëm “Galeb”. Në vitin 1963 vazhdohet ndërtimi ... Read More »

Strabon: BREGDETI ILIR PLOTË VRESHTA DHE ULLISHTA

Strabon

Historiani, gjeografi dhe filozofi i njohur grek Strabon, i cili jetoi në kalimin nga era e vjetër në të renë (vdiq 24 vite pas Krishtit), shkroi edhe për trevat tona. Nga ai, në veprën e njohur “Gjeografia”, na mbeti dëshmia se “bregdeti ilir është i mbuluar nga vreshtat dhe ullishtat”. Këtë padyshim e vërtetojnë hulumtimet e fundit për vjetërsinë e ... Read More »

Shërbimi i noterëve: NË ULQIN U THEMELUA NË MESIN E SHEK. 13

  Ulqini kishte shërbimin e organizuar të noterëve para më shumë se 750 vitesh. Në arkivat historike noterët ose evidentuesit publik në Ulqin përmenden prej vitit 1261. Ishte zakon që noterët të paguhen nga arka komunale, prej të ardhurave dhe doganave lokale. Ato kanë përpiluar dokumentet për punët ligjore, ku sipas Statutit të Ulqinit për çdo dokument për borxh më ... Read More »

Dr G.Karamanaga: IMAMËT NË KALANË E VJETËR

Ismail ef. Karamanaga

Ismail ef. Karamanaga (1863-1918)  Ku është kisha ortodokse nën Kala ka qenë xhami. Në fillim të shekullit XX xhamia u rrënua dhe në vend të saj u ndërtua kisha me gurë të cilët i hoqën prej bedenit të kalasë. Gjyshi im Ismail Karamanaga (1863-1918) ka qenë imam, hoxhë dhe ka punuar në Ulqin në Xhaminë nën Kala (sot aty gjendet ... Read More »

Histori: BASHKËPUNIMI I KUSARËVE NGA ULQINI DHE PASHTROVIQI

Anije, Brod, Kusarija, Gusarstvo

Kusaria në detin Adriatik është e vjetër sa vetë historia. Ndërsa kusarët janë shpesh rivalë, ndonjëherë edhe bashkëpunojnë. Kështu, për shembull, nga mesi i shekullit 18 kusarët nga Ulqini dhe Pashtroviqi kishin marrëdhënie të afërta. Kusari i njohur nga Pashtroviqi Kristofor Kazhanegra, mbas aksionit në Greqi, u arratis në Ulqin në vitin 1760. Së bashku me kolegët e vet ai ... Read More »

Scroll To Top