Monday , September 16 2019
Lajmi i fundit

Para katër dekadash: KAPEDANI I ULQINIT BILALI FITOI “SHIRITIN E KALTËR”

Port Zeebrugge

“Shiriti i kaltër” i gazetës “Vjesnik” nga Zagrebi ishte shpërblimi më i madh i cili është ndarë në ish Jugosllavinë për arritjet e shpëtimit të njerëzve dhe pronës në det. Këtë shpërblim para saktësisht katër dekadash, në vitin 1976, e fitoi një nga kapedanet më të njohur në Ulqin Muzavid Bilali. Kapedan Bilali e meritoi këtë shpërblim “për pasojat e ... Read More »

A.Baldaqi: FOTOGRAFIA E KALASË NGA VITI 1901

Arkiv, Arhiva, Ulqini 1901

Antonio Baldaqi (Antonio Baldacci 1867-1950) ishte botanist dhe gjeograf i njohur italian. Nga rinia e hershme jugu i Ballkanit ishte sfera e interesimit të tij prandaj edhe qëndroi shpesh këtu. Është i njohur studimi i tij “Appunti sulla flora invernale di Dulcigno nel Montenegro” (Shënime për florën dimërore të Ulqinit në Mal të Zi). Për vizitorët tonë përcjellim fotografinë e ... Read More »

„Drini“: FOTOFRAFI E KALASË SË ULQINIT NË VITIN 1942

Ulqin 1942

Gjatë okupimit italian, në Tiranë botohej revista mujore “Drini”, e cila, siç theksohej, i kushtohej turizmit të Shqipërisë. Në numrin i cili u botua më 1 maj të vitit 1942 në ballinë është një fotografi interesante e Ulqinit. Bëhet fjalë për foton e pjesës perëndimore të Kalasë, të cilat nuk janë të shpeshta, sepse zakonisht, nga Rana, fotografohej pjesa lindore. Read More »

E.M.Durham: RANA E MBULUAR NGA BORA NË VITIN 1907

Arkiv, Arhiva, Xhamia e detareve

Shkrimtarja dhe sociologja e njohur angleze Meri Edit Durham disa herë qëndroi në Ulqin duke theksuar se bëhet fjalë për një qytet jashtëzakonisht të bukur. Pak kohë më parë e kemi dhënë vizatimin e saj nga viti 1905 në të cilin shihet kompleksi i Xhamisë së Pashës dhe pjesa e sipërme e Kalasë. Tani ju prezantojmë fotografinë të të cilën ... Read More »

E.Durham: VIZATIMI I ULQINIT NGA VITI 1905

Durham

Mary Edith Durham (Meri Edit Daram, 1863 – 1944) ishte udhëtare, artiste dhe shkrimtare e famshme angleze e cila u bë e njohur me vështrimet antropologjike të popujve ballkanas nga fillimi i shekullit 20. Veçanërisht ishte njohës i mirë i Shqiptarëve, ndërsa disa herë qëndrojë edhe në Ulqin. Për lexuesit tonë po e publikojmë vizatimin nga viti 1905 të cilin ... Read More »

Para 107 viteve: ULQINI QYTETI I DYTË NË MAL TË ZI

Arkiv, Arhiva Pazari i mocem, Tregu i vjeter

Sipas të dhënave nga viti 1909 Ulqini ishte, sipas numrit të banorëve, qyteti i dytë në Mal të Zi. Në Ulqin atëherë jetonin gjithsej 5381 njerëz, ndërsa Podgorica kishte 9.895 banorë. “Në Ulqin do të shihni përzierjen e të gjithë popujve të mundshëm, fise, ngjyra të lëkurës, religjioneve”, tha katër vite më vonë shkrimtari dhe shkencëtari i njohur çek Jozef ... Read More »

BI: XHAMIA E METERIZIT EKZISTONTE EDHE NË FILLIM TË SHEKULLIT XX

xhamija-e-meterizit

  Në literaturën historike shpesh ceket se kisha e Shën Nikollës (sv. Nikole) në Meteriz, është e ndërtuar në vitin 1895. Por si pas të dhënave nga Arkivi i Bashkësisë islame, mund të konkludohet se edhe në vitin 1905 është paguar imami i xhamisë së Meterizit. Po atë vit molla Bajrami, i cili njëkohësisht ishte edhe mujezin, e kishte rrogën ... Read More »

Dr. Gani Karamanaga: ULQINI NË MBRETËRINË SHQIPTARE

Vula e Bashkisë së Ulqinit 1943

  Pas okupacionit të ish Jugosllavisë së Parë në prill më 1941, Ulqini si vend me shumicë popullatë shqiptare i takonte  Mbretnisë  së Shqipnisë prej vitit 1941-1945. Kufiri ka qenë te Ura e Mërkotit (ku edhe sot është kufiri ndërmjet komunës së Tivarit e Ulqinit). Atëherë Ulqini ka pasur edhe Myftininë e vet. Myftiu i fundit ka qenë hfz. Hasan ... Read More »

Scroll To Top