Wednesday , January 22 2020
Lajmi i fundit

Dr. Gani Karamanaga: ULQINI NË MBRETËRINË SHQIPTARE

Vula e Bashkisë së Ulqinit 1943

  Pas okupacionit të ish Jugosllavisë së Parë në prill më 1941, Ulqini si vend me shumicë popullatë shqiptare i takonte  Mbretnisë  së Shqipnisë prej vitit 1941-1945. Kufiri ka qenë te Ura e Mërkotit (ku edhe sot është kufiri ndërmjet komunës së Tivarit e Ulqinit). Atëherë Ulqini ka pasur edhe Myftininë e vet. Myftiu i fundit ka qenë hfz. Hasan ... Read More »

15 prilli: SOT JANË 37 VITE NGA TËRMETI KATASTROFAL

Hotel Jadran Termeti

“Në rrugë janë 20 mijë njerëz, ndërsa shumë po ikin nga qyteti. Kudo dëgjohet vaji i fëmijëve. Problemi më i madh është uji. Furra e bukës e qytetit është shembur dhe shumë ndërtesa janë shkatërruar ose plasaritur, rrugët janë bllokuar, të gjithë linjat telefonike janë të ndërprera. Hotelet e njohur “Jadran” dhe “Galeb” po ashtu janë shembur. Kalaja është rrafshuar ... Read More »

Dr. Gani Karamanaga: SHKOLLA FILLORE “SKENDERBEU” NË ULQIN

Skenderbeu

Ishim  duke redaktuar numrin e ri të revistës “Gjon Buzuku”, unë, prof. dr. Simë Dobreci, arkeologu Anton Lulgjuraj dhe Dr. Nail Draga. Për herë të parë prej Nailit  u njoftova se shkolla tetëvjeçare nën Kala, e cila e ka sot emrin “Boshko Strugar”( këtë emër e fiton në vitin 1961 ), është quajtur më përpara. prej vitit 1941-1943, shkolla fillore “Skenderbeu”.Drejtori ... Read More »

Foto: ULQINI NË KARTOLINËN E VITIT 1916

1916. (1)

Një mik i yni na dërgoi fotografinë në të cilën mund të shihet si dukej Ulqini, saktësisht Rana para një shekulli. Bëhet fjalë për kartolinën të cilën e dërgoi një ushtar i cili asokohe qëndronte në këtë qytet. Në janar të vitit 1916 në Ulqin kanë hyrë trupat e monarkisë Austro-Hungareze, të cilat qëndruan këtu për gati tre vite. Read More »

Dr.G.Karamanaga: KURR NUK ËSHTË VONË

Arkiv, Arhiva

Dikur Ulqini ka pasur pamje orientale, por edhe atë moderne. Ulqini ka ndryshuar shumë. Jemi të vedijshëm se koha nuk mundet të ndalet. Tash jetohet një jetë tjetër.Por, me dekada ne vetë, si edhe pushteti lokal dhe ai shtetëror e ka davastuar Ulqinin. Pamjet e dikurshme të qytetit tonë të lashtë, shumë interesant për të gjithë ngadal-ngadal po zhduken. Menjëherë, ... Read More »

Histori: ULQINI NË HARTËN E AL-IDRIZIT NGA VITI 1154

Al Idrisi

Gjeografi, hartografi dhe udhërrëfyesi i njohur arab Muhamed Al-Idrisi në vitin 1154 publikoi veprën e vet “Nuzhat al-Mushataq fi ikhtiraq al-afaq” (atyre të cilët janë të etur të shohin botën). Në të thuhet se Ulqini (ose Duljîna siç e quan Al-Idrizi) gjendet në detin Adriatik dhe është qendër krahinore. Shtohet se ky qytet është 30 milje larg Lezhës, ndërsa mali ... Read More »

Kroi i Xhamisë së Pashës: SI U ZHDUK EDHE NJË EMBLEMË E ULQINIT

Kroi i Xhamise se Pashes, Cesma Pasine dzamije

Kompleksi i Xhamisë së Pashës përbënë: xhaminë, tyrben, hamamet, të cilët janë të vetmit në tërë Malin e Zi. Ka pasur edhe çezmën (kroin) i cili u zhduk në vitin 1970. Më kujtohet imami i vjetër, haxhi Januz ef.Myrtoja. Për xhami janë kujdesuar më përpara mytevelitë Jakup Nimanbegu dhe Maliq Sulejmani. Imami sotëm në Xhaminë e Pashës është Nusret ef.Cenaj. ... Read More »

Histori: FOTOGRAFIA E XHAMISË NË KALA NGA VITI 1935

Arkiv, Arhiva, Xhamia ne Kala, Dzamija u Starom gradu

Një nga përmendoret më të bukura të bashkëjetesës së Perëndimit dhe Lindjes në arkitekturën e Ulqinit është kisha-xhamia në Kala. Në atë vendi fillimisht është ndërtuar kisha katolike e Shën Marisë, në vitin 1510. Mbas pushtimit të Ulqinit nga ana e Perandorisë Osmane është shndërruar në xhaminë e sulltan Selimit të II. Haxhi Halil Skura, në vitin 1693, ndërtoi minaren ... Read More »

Histori: ULQINI E PËRBALLOI MBRETIN E TMERRSHËM SAMUEL

Samuel, Samuil

Një nga sundimtarët më të fuqishëm në kalimin në mes dy mijëvjeçarëve ishte mbreti bullgar Samueli (970-1014). Ai në fund të shekullit dhjetë në marshimin e tij të tmerrshëm pushtoi gjysmën e Ballkanit, por jo edhe Ulqinin. Ja çfarë për këtë episod shkruan Pop Duklani: „Pastaj mbreti (Sumueli), duke drejtuar ushtrinë, një kohë të gjatë rrethoi Ulqinin, por kurrsesi nuk ... Read More »

Historia e hotelierisë së Ulqinit: ÇFARË KISHTE „GALEBI” KUR U NDËRTUA

Hotel Ko-op, Hotel Galeb, Arkiv, Arhiva

Hoteli “Ko-op” (më vonë “Galeb”) është hapur në korrik të vitit 1939 dhe asokohe ishte hoteli më modern në tërë bregdetin e Adriatikut. Ja çfarë për këtë objekt, i cili kishte gjashtë kate, thuhet në një artikull gazetaresk nga kjo periudhë: “Kjo është ndërtesë e mrekullueshme, ka të gjithë karakteristikat e arkitekturës së fundit hotelierike dhe nuk ka si kjo ... Read More »

Scroll To Top