Monday , March 8 2021
Lajmi i fundit

Kuriozitete

Feed Subscription

Bretkosa e Shqipërisë: TREGUES I SHËNDETIT TË MJEDISIT JETËSOR

Zaba (1)

Një sërë kërcënimesh ndikojnë në rënien e shpejtë të numrit të njërit nga banorët e rëndësishëm të rajonit tonë, Bretkosës së gjelbër të Shqipërisë (Pelophylax shqipericus). Ky ujëtoksor i vogël, i cili shpesh shifet në përrojet në prapavinë e Plazhit të Madh dhe në Liqenin e Shkodrës, nga viti 2004 konsiderohet specie e rrezikuar. Numri i Bretkosës së Shqipërisë tregon për ... Read More »

Ulqin: MULLINJTË NË MILLË

Mulliri, Mlin, Mille, Mide

Në shpatet e Rumisë ka shumë burime të ujit të ftoftë dhe përrenjve të shpejtë. Për banorët e këtij fshati, për shekuj të tërë, ky ishte aktiviteti kryesor ekonomik. Për fat të keq, sot në Millë është në funksion vetëm një mulli autentik. Read More »

SI U PËRGJIGJ KORSARI ALEKSANDRIT TË MADH

Anija, Brod

Pjesë e historisë së Ulqinit padyshim janë edhe korsarët, në veçanti në periudhën prej shekullit 16 deri në të 18-it, kur bënin kërdi nëpër Adriatik dhe një pjesë të Mesdheut Lindor. Shumë njerëz pohojnë se ato thjeshtë ishin grabitës, hajna, duke mos ditur se korsaria (e cila dallon nga pirateria) me shekuj ishte rregull i sjelljes në det. Madje ekziston ... Read More »

Ulqin: KANIONING NË LUMIN E MEGJUREÇIT

Medjurecki Potok canyon, Montenegro 2016.
© www.dimitrijeostojic.com

Rreth dhjetë kilometër në periferinë e Ulqinit, në shpatet e Rumisë, gjendet kanioni i Megjureçit. Bëhet fjalë për margaritarin ndër kanionet dhe potencial fantastik për të gjithë ato që merren me kanioning, por edhe me të varurit nga adrenalina. Jo vetëm për shkak të kompozimit të tij unik dhe të papërsëritshëm, por edhe për shkak të vertikaleve dhe baseneve të ... Read More »

Shpendi i magjishëm dejka: LAJMËTARË I PRANVERËS NË KALA

Ciopa

Dejka është një nga simbolet e Kalasë së Ulqinit. Ky lloj zogu, i gjatë 16-17 cm, është shumë besnike ndaj vendlindjes dhe vjen në të njëjtin vend ku edhe çeli. Në Kala kjo ndodh rregullisht në fillim të pranverës, gjegjësisht më 20 – 21 mars, gjersa në fund të verës kthehet në jug të Afrikës. Dejka i kryen të gjitha ... Read More »

Atraksion i vërtet në Kripore: NË BASENE NOTON EDHE VIDRA EUROAZIATIKE

Lutra_Lutra

Kriporja e Ulqinit karakterizohet nga pasoria unike e ekosistemit. Këtu, para së gjithash, bënë pjesë fondi me mbi 250 lloje shpendësh, por edhe një sërë kafshësh të thera. Pjesë e këtij ekosistemi është edhe atraksioni i vërtet – vidra (lundërza) euroaziatike (Lutra lutra). Ajo i takon familjes së kunadhave dhe jashtëzakonisht i përshtatet jetes në ujërat e embla. Njihet si ... Read More »

Kuzhina e Ulqinit: KËNAQËSI PËR TË GJITHA SHQISAT

Hrana, Ushqimi

Në turizëm është rregull që përmbajtja e përcakton destinacionin, e Ulqini ka shumë për të ofruar. Duke përfshirë këtu edhe kuzhinën e pasur, e cila është pjesë e kulturës së jetesës dhe e trashëgimisë shpirtërore të këtij qyteti. Jetëgjatësia e tij mijëvjeçare, ndërthurja e frytshme e nëntë shtresave të mëdha kulturore, gërshetimi i civilizimeve, popujve, religjioneve dhe zakoneve, detarët, kusarët ... Read More »

Kriporja para tetë dekadash: AEROMITING, LIBRARI DHE KINEMA-PROJEKTOR

Kriporja, Solana

Fillimi i punës së Kripores në vitin 1934 ishte pikënisje e zhvillimit të Ulqinit në historinë e re. Aty punuan kuadrot më të mirë, të cilët erdhën nga i gjithë shteti i atëhershëm. Vetëm nga Dalmacia erdhën rreth njëzet inxhinierë. Arkitekti i Kripores, drejtori dhe inxhinieri Ante Kolludroviq, ishte kryetari i Aero – Moto Klubit, i cili para tetë dekadash ... Read More »

Varda: BARI I DETIT KA VLERË TË MADHE

Valdanos, Panorama

Regjisori televiziv, zhytësi dhe aktivisti ekologjik Dushan Varda deklaroi se bari i detit (Posidonia oceanica) është i mbrojtur me shumë ligje botërore, evropiane dhe shtetërore si habitat prioritar i Mesdheut. “Për fat të keq, kryesisht për shkak të pasojave të veprimtarisë njerëzore, bari i detit po zhduket në Mesdhe me shpejtësinë e pashënuar në historinë e njerëzimit. Llogaritet se vlera ... Read More »

Ujërat sulfurik në rivierën e Ulqinit: BURIMET MË TË PASURA NË VALDANOS

Valdanos

  Përgjatë rivierës së Ulqinit ujërat sulfurik termomineral burojnë në katër lokalitete. Më të pasura janë ato në gjirin e Valdanosit me 200 litër në sekondë (l/s), gjersa ujërat termomineral në Plazhin e Grave mund të japin rreth 10 l/s. Temperatura e ujit është 24 gradë Celsius, ndërsa për shkak se përbënë sulfide të hidrogjenit dhe radioaktivitet, ky ujë termo-mineral ... Read More »

Scroll To Top