Sunday , October 20 2019
Lajmi i fundit

Kuriozitete

Feed Subscription

RËRA E ULQINIT

Plazhi i madh, Velika plaza

Rëra në plazhet e Ulqinit është shumë e pastër. Nuk ka as përzierje më të vogël me dhe, llum apo materiale organike. Ka një bukuri të pazakontë dhe është e imët, me diametër 0.1 deri në 5mm. Sipas përbërjes kimike kjo rërë në përbërjen e vet ka rreth 30 minerale të cilët janë shumë aktiv nga ana biologjike. Përbën radioaktivitet ... Read More »

KISHA E SH. MARKUT – MESHA NË SHUMË GJUHË

svmarkostojbig

Në pjesën e pasme të Plazhit të madh të Ulqinit, në qendër të Shtojit, gjendet kisha e Sh. Markut. Afër objektit të vogël fetar, në 2006 u ndërtua kisha më e madhe, praktikisht katedrale, jashtëzakonisht e bukur, e cila është bërë vendtakimi qendror për pjesëtarët e konfesionit katolik në Ulqin. Karakteristikë e kësaj kishe është që gjatë verës mesha në ... Read More »

Rrënoja më e madhe e anijes në nëndetin e Ulqinit

Guri i Gjeranava, Krs od Djerana

Guri i Gjeranave shpesh quhet dhe vendi i amforave të fundosura ose “varreza e anijeve”. Anija më e njohur që është fundosur në atë lokalitet është vapor nga Triesti “Goritia”, e cila është rrënoja më e madhe që shtrihet në bregdetin e Malit të Zi. Kjo anije ishte e gjatë 104, ndërsa e gjerë 14 metër. Kishte kapacitet të madh ... Read More »

KAZANËT E ULLINJVE MË TË VLEFSHME SE HOTELET

Ulliri, Maslina, Ullishta, Maslinada

“Çdo ulli në Valdanos ka vlerë më të madhe se çdo hotel që mund të ndërtohet në këtë pjesë unike të natyrës”, thoshte ekologu i njohur gjerman Martin Shnajder. Ky dashurues në Ulqin dhe në bukurit e tija natyrore me këtë para së gjithash ka menduar për trungjet e këtij druri të bekuar poshtë kodrës së Mavrianit, nga të cilët ... Read More »

PELOIDI NË KRIPORE

tretman

Balta minerale (peloidi) shtrihet rreth baseneve të Kripores së Ulqinit. Hulumtimet shkencore kanë vërtetuar që ajo për nga vetitë shëruese është një nga më cilësoret të gjetura dhe të hulumtuara deri tani në Mesdhe. Ky peloid përmban koncetrim të lartë të mineraleve të ndryshme, materieve organike si dhe disa veti antimikrobe, dhe mund të përdoret posaçërisht për regjenerimin dhe revitalizimin ... Read More »

DETI I KONCENTRUAR NË KRIPËN E ULQINIT

Kriporja, Solana

Kripa e detit e papërpunuar e cila fitohet nga basenet e kripores në Ulqin përbën të ashtuquajturën “detin e koncentruar”, të cilit nëse i shtojmë ujë mundemi dhe në ambient shtëpiak të fitojmë të gjitha mundësitë për shërim të cilat jep uji i detit. Ai është posaçërisht I mire për shërimin e reumatizmit dhe sëmundjet e organeve për lëvizje. Tani ... Read More »

KRIJIMI I ADËS

Ada e Bunes, Ada Bojana, Panorama

Në grykëderdhjen e lumit Buna në det në vitin 1958 është fundosur anija “Merito”, pronë e Antun Allegretit nga Trogiri, me të cilin ka udhëhequr kapedan Naporeli. Në mesin e shekullit 19 në këtë lokacion kanë ekzistuar dy ishuj të vogël. Mbetjet e anijes së fundosur, së bashku me dy ishujt në afërsi kanë grumbulluar sedimentet lumore dhe kanë krijuar ... Read More »

QIMJA E FLOKUT TË PROFETIT MUHAMED NË ULQIN

Një nga mrekullitë e vërteta në Ulqin, për të cilën shumë pak flitet, është qimja e flokut të profetit Muhammed (a.s.). Sipas gojëdhënës së besueshme ai i ndau qimet e flokëve miqve të vet mbas kryerjes së haxhit. Ashabët i kanë ruajtur me kujdes dhe i kanë lënë në amanet gjeneratave që vinin mbas tyre. Të gjithë gjeneratat e ardhshme ... Read More »

UJËRAT E JESHIL NË LIMAN

Limani, Liman

Në Liman, afër mureve perëndimore të Kalasë, kur fryn jugu apo në ndryshim të motit, ndjehet aroma karakteristike e algave të vyshkura dhe deti e ndryshon ngjyrën në jeshile.  Ulqinakët kjo gjë gjithmonë i kujton në ndonjë fatkeqësi, kryesisht termet, sepse ky fenomen ishte posaçërisht i theksuar në pranverë të vitit 1979. Vetëm pak sekonda mbas kësaj dridhje katastrofave në ... Read More »

DOMATEN E ULQINIT E HANTE JOSIP BROZ TITO

Zona e Ulqinit është ideale për shumë kultura bujqësore, duke përfshirë dhe domaten. Meqë kjo komunë praktikisht qëndron mbi ujë, dhe mbasi që domatja në kohën kur piqet kërkon sasi të konsiderueshme të ujit, në Ulqin është kultivuar domate cilësore. Që për cilësinë e saj dihet shumë më gjerë se sa në kornizat lokale tregon informata që domaten e Ulqinit ... Read More »

Scroll To Top