Friday , June 5 2020
Lajmi i fundit

Kuriozitete

Feed Subscription

QIMJA E FLOKUT TË PROFETIT MUHAMED NË ULQIN

Një nga mrekullitë e vërteta në Ulqin, për të cilën shumë pak flitet, është qimja e flokut të profetit Muhammed (a.s.). Sipas gojëdhënës së besueshme ai i ndau qimet e flokëve miqve të vet mbas kryerjes së haxhit. Ashabët i kanë ruajtur me kujdes dhe i kanë lënë në amanet gjeneratave që vinin mbas tyre. Të gjithë gjeneratat e ardhshme ... Read More »

UJËRAT E JESHIL NË LIMAN

Limani, Liman

Në Liman, afër mureve perëndimore të Kalasë, kur fryn jugu apo në ndryshim të motit, ndjehet aroma karakteristike e algave të vyshkura dhe deti e ndryshon ngjyrën në jeshile.  Ulqinakët kjo gjë gjithmonë i kujton në ndonjë fatkeqësi, kryesisht termet, sepse ky fenomen ishte posaçërisht i theksuar në pranverë të vitit 1979. Vetëm pak sekonda mbas kësaj dridhje katastrofave në ... Read More »

DOMATEN E ULQINIT E HANTE JOSIP BROZ TITO

Zona e Ulqinit është ideale për shumë kultura bujqësore, duke përfshirë dhe domaten. Meqë kjo komunë praktikisht qëndron mbi ujë, dhe mbasi që domatja në kohën kur piqet kërkon sasi të konsiderueshme të ujit, në Ulqin është kultivuar domate cilësore. Që për cilësinë e saj dihet shumë më gjerë se sa në kornizat lokale tregon informata që domaten e Ulqinit ... Read More »

ZAMBAKU RANOR

Zambaku ranor, Pjescani ljiljan, Lulja, Cvijet

Lloji bimor më i rrezikuar në pjesën bregdetare të Malit të Zi është zambaku ranor (Pancratium maritimum), i cili mund të gjendet vetëm në Plazhin e madh. Ky lloj është humbur nga plazhet e tjera dhe gjendet në Listën e kuqe nacionale. Për këtë arsye Plazhi i madh, në rrethet botërore, është e njohur së hapësira më e madhe e ... Read More »

DRURI I BEKUAR I ULLIRIT

Ulliri, Maslina, Ullishta, Maslinada

Në Dhijatën e vjetër, në tregimin për Përmbytjen e madhe, për ullrin flitet si për drurin e parë dhe shenjin e Zotit për Noen (Nuhi a.s.) që jeta e njeriut mund të filloj prap në Tokë. Zoti i mëshirshëm edhe në Kur an e quajti ullirin (Ez-zejtun) e bekuar:”Kandili gjendet brenda një qelqi si të ishte yll flakërues e që ... Read More »

LIQENI I SHASIT – KRIPTODEPRESIONI

Liqeni i Shasit, Sasko jezero

Liqeni i Shasit ndodhet në lartësinë mbidetare prej një metri dhe ka thellësinë më të madhe, kur është niveli i ujit i ulët, 6.5 metër. Kjo do të thotë këtu kemi kriptodepresion, apo që disa pjesë të fundit të liqenit janë nën nivelin e detit. Rast i ngjashëm është dhe në liqenin e Shkodrës, i cili është liqeni më i ... Read More »

LULJA E KRIPËS

Lulja e kripës është jashtëzakonisht e çmuar në botën e mineraleve dhe është kripa më e mirë e detit. Paraqitët vetëm në ditën e nxehta si shtresë e hollë në sipërfaqen e ujit. Mblidhet me dorë me ndihmën e lopatave të drurit. Lulja e kripës prodhohet nga kristalet fine të cilat grumbullohen në sipërfaqen e sallamurës në basene në kohën ... Read More »

LOJA E JETËS DHE VDEKJES NË PLAZHIN E GRAVE

PlazhiiGrave

Për ndikimin e dobishëm të burimit të ujit sulfurik në gjirin e Pinjeshit  në Ulqin me shekuj fliten legjenda fascinuese. Ky gji gjithmonë ishte vështirë i arritshëm njerëzve nga bregu kështu që gratë kishin mundësi të lahen me ngazëllim dhe shpresë të pa fshehur. Ato, siç rrëfejnë kronistët, në përcjellje të një Ulqinakeje më të moshuar, vinin herët në plazh. ... Read More »

NGJALA E TEJDUKSHME

Nga fillimi i nëntëdhjetave, mbas kontrabandës së naftës dhe benzinës nga Shqipëria, Buna është lum i plagosur. Disa herë për arsye të pakujdesit të kontrabandistëve karburanti është derdhur në lum, e kur ai përzihet me ujin e ftohtë pasojat për ekosistem zgjasin me vite. Për këtë arsye nga Buna u zhduk ngjala e tejdukshme (e pa pigmentuar), peshk lumor shumë ... Read More »

Leshteriku i detit

Leshteriku i detit, Morska svilina

Në Valdanos rritet bima me emër Zostera marina apo “Leshteriku i detit”, e njohur në popull si barishte e detit. Bëhet fjalë për specie endemike mesdhetare, që do të thotë që kjo specie jeton vetëm në detin Mesdhe dhe në asnjë vend tjetër! Livadhet e Leshterikut  janë zona me diverzitet të madh biologjik,  provë e pastërtisë së detit dhe pasurisë ... Read More »

Scroll To Top