Saturday , June 24 2017
Lajmi i fundit

Kuriozitete

Feed Subscription

Dispozita mesjetare në Ulqin: TË RINJTË DUHET TË MBJELLIN 60 ULLINJ

Vaji i ullirit, Maslinovo Ulje, Ulliri, Maslina

Në Statutin e qytetit të Ulqinit nga viti 1330 qëndron dispozita që të nënshtruarit duhet të mbjellin dhe kultivojnë ullinjtë, si dhe që fidanët e kësaj bime të bekuar nuk guxon të eksportohen. Këtë dru të shenjtë askush nuk guxon ta presë, ndërsa mbjellja e tij ishte – vepër e pëlqyeshme për Perëndinë. Për këtë arsye gjatë mesjetës në Ulqin ... Read More »

Në kepin Mendra: FENERI MË I VJETËR NË MAL TË ZI

Mendra 2

Pesë kilometër prej Ulqinit, në kepin Mendra, në hyrjen jugore në gjirin e mrekullueshëm të Valdanosit, prej vitit 1886 ekziston feneri. Ky është feneri më i vjetër në Mal të Zi dhe një nga të fundit në detin Adriatik në të cilën qëndron ekuipazhi njerëzor. Meqë tash 130 vite pret detarët të cilët hynë në Adriatik, ky fener është i ... Read More »

Legjendë, mit dhe realitet: KRONI I ZANAVE NË VALDANOS

Kroni i Zanave, Vilina Cesma, Valdanos

Në rreth 200 metra nga uji, në fund të Ullishtës së Valdanosit në Ulqin, gjendet Kroni i Zanave. Rruga deri në këtë vend sot është praktikisht i pamundur sepse e tërë kjo zonë është mbuluar nga shkurret dhe kaçubat, gjë që akoma më shumë i jep Kronit të Zanave kuptim mitik. Edhe vet toponimi i Valdanosit ka prejardhjen nga “Vallja ... Read More »

Simbol i qytetit: ÇARSHIA E ULQINIT

Carshia e vjeter e Ulqinit

Çarshia është pjesë tipike lindore e Ulqinit, e cila lidh Kalanë dhe Ranën me pjesën e re të qytetit. Ajo është stacion i patejkalueshëm i të gjithë turistëve të cilët qëndrojnë në rivierën e Ulqinit. Udhërrëfyesit e huaj kanë shkruar se shëtitja nëpër rrugën kryesore të Ulqinit bënë pjesë në përjetimet më interesante në tërë Orientin. Përshtypje të veçantë tek ... Read More »

Traditë e harruar: GARAT E KUAJVE NË SHËN KOLL MAJ

Kali, Konj

Në Ulqin deri në fillim të Luftës së dytë botërore ishte traditë që një herë në vit, më 9 maj, në Shën Koll, të mbahen garat e kuajve. Drumi i Shtojit, prej Port Milenës deri tek fshati me të njëjtin emër, Shën Koll, ishte me gjerësi të tillë që në të mund të rreshtoheshin 40 kuaj!? Fituesi i garës shpërblehej, ... Read More »

Agrovita-Eco: BUKA POPULLORE E TITOS DHE KRIPA E ULQINIT

TITO Hljeb

Kompania “Agrovita-Eco” ka nisur pak kohë më pare prodhimin e bukës popullore gjysmë të bardhë – TITO. Në deklarimin e këtij prodhimi, siç shkruan “Vijesti”, qëndron se ai përbëhet prej miellit të tipit 850, tharmi natyror, të kripës së Ulqinit dhe ujit. “Kjo bukë prodhohet sipas standardeve të cilët ishin në fuqi në kohën e shokut Tito”, tha pronari i ... Read More »

Në fund të shek. 15: NGJALAT E STËRMËDHA NË BUNË

Jegulja, Ngjala

Prifti nga Milanoja Pietro Kazolla (Pietro Casola) ka kryer pelegrinazhin në Jerusalem në vitin 1494 dhe gjatë kthimit nga Toka e shenjtë, në tetor të këtij viti, ka kaluar pranë Ulqinit. Nga udhëtimi ai la një kronikë interesante, ku përveç të tjerash shpjegon edhe lumin Buna. Kazolla tha se Buna buron nga Liqeni dhe se në atë lum ka peshk ... Read More »

Kuriozitete: ARKA E ULQINIT

Arka

Deri para pak kohëve, rrallë ndonjë shtëpi në Ulqin dhe rrethin nuk kishte arkë. Arka është punuar prej drurit, e stolisur me gdhendje, ngjyrosje apo me kombinimin e të dy teknikave. Është punuar në Çarshinë e Ulqinit, ose është blerë në Shkodër. Funksioni i arkës si një nga pjesët më të vjetra të amvisërive, ishte e shumëfishtë. Përdorej për vendosjen ... Read More »

Pasuria e fondit të peshkut: NË ULQIN 107 LLOJ TË PESHKUT

Bregdeti i Ulqinit dhe delta e Bunës vazhdojnë të jenë, përkundër të gjithë ndikimeve negative të njeriut, habitat shumë i rëndësishëm i peshqve. Ekspertët gjerman në këtë zonë kanë regjistruar 107 lloj dhe nënlloje të peshkut (në det, Bunë dhe Liqe të Shasit). Në Bunë, përndryshe, mund të gjenden 13 lloje të peshkut të cilët migrojnë nga Liqeni i Shkodrës ... Read More »

Scroll To Top