Saturday , June 24 2017
Lajmi i fundit

Kuriozitete

Feed Subscription

Kisha katolike: PAZDUR PESHKOP I ULQINIT

Biskup_Józef_Pazdur

Edhe pse zyrtarisht është ndalur së ekzistuari mbasi që Osmanët e pushtuan Ulqinin në vitin 1571, Peshkopata i Ulqinit pranë Kishës katolike akoma ekziston si e ashtuquajtura peshkopata titullare. Në krye të saj tash tre dekada është peshkopi i njohur polak nga Vrocllavi Jozef Pazdur. Ai, për ndryshe, është në pension, sepse pak kohë më parë ka mbushur 90 vjet. Read More »

Shëngjin: WILSON’S CITY

Shengjin

Shëngjini i ka shërbyer detarëve të Ulqinit gjatë gjithë historisë së port i sigurt, sidomos në periudhën e dimrit. Ky vend në hartat detare, përndryshe, më së shpeshti gjendet i shënuar me emër italian – San Giovanni di Medua. Është gjithsesi interesante që prej vitit 1924 e deri më 1939 Shëngjini është quajtur “Wilson’s City”, për nder të kryetarit amerikan ... Read More »

Duke pritur “Ditën e shegës”: FRUT ME VLERA TË ÇMUARA

Shega, Sipak

Shega është ndër frutat e rralla mbi tokë për vlerat që ka për shëndetin. Studimet kanë treguar, sipas gazetes “Shekulli”, se shega ka efekte të dobishme, pasi ndikon në dobësimin e simptomave të shumë sëmundjeve. Listën e kryesojnë: ulja e kolesterolit dhe hipertensionit, parandalimi i episodeve kardiake si pasojë e ngushtimit të arterieve, shkrirja më e shpejtë e pllakave arteriale, përforcimi i forcës ... Read More »

MARINARI ËSHTË SI PESHKU

Anije turke, Turski brod

Ulqini dhe deti janë sinonim. Thirrja e detit të gjerë dhe të hapur gjithmonë ka tërhequr Ulqinakët, kështu që ato gjatë të gjithë historisë ishin të njohur dhe të vlerësuar në të gjithë Mesdheun si detarë të shkathët. Siç shkruan historiani i madh Fernan Brodel, jeta detare në njëfarë mënyre është jetë proletare të cilën pasuria rregullisht e prish. Një ... Read More »

PAMJA E MONEDHËS SË ULQINIT

Monedha e Ulqinit

Rilindja ekonomike e Ulqinit në fillim të shek. 14 ka kushtëzuar që aty, si edhe në vendet tjera të rëndësishme të Adriatikut, të fillojnë të prodhohen monedhat. Ishte kjo dëshira për prestigj dhe afirmim të autonomisë së qytetit. Në Ulqin është punuar monedha prej bakrit, në tre versione. Monedha autonome është prodhuar deri në vitin 1426 kur Ulqini pranoi pushtetin ... Read More »

Fahri: „KUSH IA SJELL SHPINËN DIJES, MË I KEQ ËSHTË SE I ÇMENDURI”

“Nëse tre ditë njeriu nuk mëson diçka të re, ai humb diçka nga thelbi i vet”, pohonin njerëzit e ndritur. Për këtë arsye dija, shkenca, rëndësia e mësimit të vazhdueshëm, në të gjithë librat e shenjta, zënë vendin qendror. Në bibliotekën e madhe të alimit të njohur nga Ulqini, kadi Husein Mujalit, shpesh takohet mendimi i dijetarit Fahri nga shekulli ... Read More »

VATHI I KUSARËVE TË ULQINIT

Kusaria, Gusarstvo, Anija, Brod

Çdo kusar i Ulqinit kishte vathin prej ari. Kjo për shkak të arsyeve shumë praktike. Nëse kusari do të vdiste në betejë ose diku larg Ulqinit, kjo gjë i siguronte varrim të denjë, sepse ai që do ta varroste do të kishte si shpërblim vathin e arit. Është besuar po ashtu që vathi i arit parandalon sëmundjen e detit. Read More »

Emri i Ulqinit: DERIVAT I FJALËS UJK

Ujku, Vuk

Disa vendbanime ilire kishin emra me prejardhje nga bota e kafshëve. Kjo tregon besimin që kafsha, emrin e së cilës e kishte qyteti, ishte parardhës mitik dhe mbrojtës. Ky rast, siç cekën disa shkencëtarë të theksuar, vlen edhe për Ulqinin. Ilirologu i njohur Anton Mayer ka shkruar që emri Ulcinium rrjedh nga baza indoeuropiane ulkas-ujk. Edhe linguisti kroat Peter Skok ... Read More »

Svatek: SHËTITJA NË ÇARSHINË E ULQINIT PËRJETIM I MREKULLUESHËM

Carshia e vjeter e Ulqinit

Shëtitja në rrugën kryesore, siç shkruante në fillim të shekullit 20 udhërrëfyesi çek dhe dashamirësi i Ulqinit Jozef Jan Svatek (1870-1948), bën pjesë në përjetimet më interesante në të gjithë Orientin. Sepse, në Çarshi pulson jeta. Të gjitha gjërat që njeriu i shtinte në shtëpi në masën më të madhe vinin nga Çarshia. Ajo është arteria kryesore e qytetit. Në ... Read More »

PËRMENDORJA MË E MADHE E JOSIP BROZ TITOS NË ULQIN

Tito

Nga të gjitha përmendoret partizanëve më e madhja ndonjëherë në Mal të Zi është dedikuar Josip Broz Titos dhe ishte në Ulqin, në malin Mozhur. Në hapësirën gjigante, 120×45 metër, ishte marshalli, gjegjësisht kësula e tij e bërë prej pishave dhe fytyra prej gurit të bardh. Planet që në shtatë mijë m2 të mbetura të bëhet tërë figura e Titos ... Read More »

Scroll To Top