Thursday , August 17 2017
Lajmi i fundit

Kuriozitete

Feed Subscription

Emri i Ulqinit: DERIVAT I FJALËS UJK

Ujku, Vuk

Disa vendbanime ilire kishin emra me prejardhje nga bota e kafshëve. Kjo tregon besimin që kafsha, emrin e së cilës e kishte qyteti, ishte parardhës mitik dhe mbrojtës. Ky rast, siç cekën disa shkencëtarë të theksuar, vlen edhe për Ulqinin. Ilirologu i njohur Anton Mayer ka shkruar që emri Ulcinium rrjedh nga baza indoeuropiane ulkas-ujk. Edhe linguisti kroat Peter Skok ... Read More »

Svatek: SHËTITJA NË ÇARSHINË E ULQINIT PËRJETIM I MREKULLUESHËM

Carshia e vjeter e Ulqinit

Shëtitja në rrugën kryesore, siç shkruante në fillim të shekullit 20 udhërrëfyesi çek dhe dashamirësi i Ulqinit Jozef Jan Svatek (1870-1948), bën pjesë në përjetimet më interesante në të gjithë Orientin. Sepse, në Çarshi pulson jeta. Të gjitha gjërat që njeriu i shtinte në shtëpi në masën më të madhe vinin nga Çarshia. Ajo është arteria kryesore e qytetit. Në ... Read More »

PËRMENDORJA MË E MADHE E JOSIP BROZ TITOS NË ULQIN

Tito

Nga të gjitha përmendoret partizanëve më e madhja ndonjëherë në Mal të Zi është dedikuar Josip Broz Titos dhe ishte në Ulqin, në malin Mozhur. Në hapësirën gjigante, 120×45 metër, ishte marshalli, gjegjësisht kësula e tij e bërë prej pishave dhe fytyra prej gurit të bardh. Planet që në shtatë mijë m2 të mbetura të bëhet tërë figura e Titos ... Read More »

GJARPRI – KAFSHË E SHENJTË TEK ILIRËT

Kulti i gjarprit tek Iliret

Gjarpri është, pohon Aleksandar Stipçeviq (1976), simbol i cili në mes të gjithë tjerëve ishte më i rëndësishmi dhe “më iliri” në të gjithë trojet ilire. Ai është konsideruar si rojtar i shtëpisë dhe nuk guxohej të vritej, sidomos jo të prehet përgjysmë. Për Ilirët, pra, ishte shumë i rëndësishëm kulti i gjarprit dhe e gjithë ornamentika e tyre ishte ... Read More »

KUSH ISHTE NASRADIN HOXHA?

Nasradin Hoxha, Nasrudin Hodza

Një ditë prej ditësh Nasradin Hoxha vjen pranë liqenit me një enë të mbushur me kos dhe fillon ta zbrazë në liqe. Populli me të parë hoxhën e pyesin me përbuzje se çfarë bën. Hoxha me një buzëqeshje djallëzore në fytyrë ju përgjigjet: “Po e zë kosin në liqe”. Populli i habitur i thonë hoxhës se një gjë e tillë ... Read More »

XHOE LUIS I ULQINIT

Solana

Kriporja në vitin 1952 ka prodhuar gati 43 mijë tonë kripë, shkruante “Pobjeda”. Në tekstin e Luka Gojniq thuhet që në grumbullim, si dhe vitet më herët, është angazhuar i famshmi “Xho Luis”. Bëhej fjalë për një harap, Ahmet Shapataj, i cili në atë kohë ishte njeriu më i madh në Ulqin. “Me një rast, në vitin 1939 në Dubrovnik, ... Read More »

„FITO NË DET, E BLEJ NË TOKË“

Ulliri, Maslina, Ullishta, Maslinada

Deti, ulliri dhe Ulqini janë binjak. Për këtë arsye Ulqinakët ishin gjithmonë të lidhur për detin dhe ullinjtë dhe në mënyrën më të bukur janë sjell ndaj tyre. Nga detaria dhe ullishtaria është jetuar, atyre iu është kënduar, deti dhe ulliri janë në stemën e qytetit. Detarët kanë udhëtuar, kanë mësuar gjuhët e huaja, kanë njoftuar kultura dhe civilizime tjera ... Read More »

Në Ulqin: SHKOLLA E KAPEDANËVE DETAR

Ulqini i vjeter, Stari Ulcinj

Në Ulqin kanë ekzistuar shkollat private të detarisë, gjegjësisht shkollat për kapedanë detar, shkruan në librin “Historia ekonomike e Malit të Zi” Branisllav Maroviq (CID, Podgorica 2006, fq. 342) Ai nuk jep më shumë detaje lidhur me këto institucione profesionale-arsimore në këtë qytet, por thekson që shkollat kishin rëndësi të madhe në krijimin e kuadrove dhe për zhvillimin e afarizmit ... Read More »

Eksperti gjerman: LIQENI I SHASIT HAPËSIRË UNIKE

Liqeni i Shasit, Sasko jezero

Vlera themelore e Liqenit të Shasit është madhësia e tij, si dhe zona karstike që e rrethon. Bashkë, liqeni dhe rrethina, krijojnë një pamje unike natyror, tha eksperti gjerman Shtefan Doempke. Ai tha që Liqenit mund ti afrohesh vetëm në një vend, ku gjendet ish pushimorja verore ushtarake (sot restoranti Shas). “Në Liqe jetojnë njëzet lloj të peshkut, duke përfshirë ... Read More »

PROFETI NUH (NOA) MBROJTËS I QYTETIT

Ulqini i vjeter, Stari Ulcinj

Mbrojtës i qytetit të Ulqinit në perandorinë Osmane ishte hasreti Nuhi (Noa). Ky fenomen në rrafshin simbolik gjithsesi ishte i lidhur me varkën e njohur të Noes, në të cilën shpëtojnë mbas përmbytjes dhe është shembull i unitetit të njerëzve. Besohet që varka është ndaluar në malin Xhudij (Ararat?) më 10 muharrem (muaji i parë sipas kalendarit islam). Nga kjo ... Read More »

Scroll To Top