Sunday , January 26 2020
Lajmi i fundit

Kuriozitete

Feed Subscription

GJARPRI – KAFSHË E SHENJTË TEK ILIRËT

Kulti i gjarprit tek Iliret

Gjarpri është, pohon Aleksandar Stipçeviq (1976), simbol i cili në mes të gjithë tjerëve ishte më i rëndësishmi dhe “më iliri” në të gjithë trojet ilire. Ai është konsideruar si rojtar i shtëpisë dhe nuk guxohej të vritej, sidomos jo të prehet përgjysmë. Për Ilirët, pra, ishte shumë i rëndësishëm kulti i gjarprit dhe e gjithë ornamentika e tyre ishte ... Read More »

KUSH ISHTE NASRADIN HOXHA?

Nasradin Hoxha, Nasrudin Hodza

Një ditë prej ditësh Nasradin Hoxha vjen pranë liqenit me një enë të mbushur me kos dhe fillon ta zbrazë në liqe. Populli me të parë hoxhën e pyesin me përbuzje se çfarë bën. Hoxha me një buzëqeshje djallëzore në fytyrë ju përgjigjet: “Po e zë kosin në liqe”. Populli i habitur i thonë hoxhës se një gjë e tillë ... Read More »

XHOE LUIS I ULQINIT

Solana

Kriporja në vitin 1952 ka prodhuar gati 43 mijë tonë kripë, shkruante “Pobjeda”. Në tekstin e Luka Gojniq thuhet që në grumbullim, si dhe vitet më herët, është angazhuar i famshmi “Xho Luis”. Bëhej fjalë për një harap, Ahmet Shapataj, i cili në atë kohë ishte njeriu më i madh në Ulqin. “Me një rast, në vitin 1939 në Dubrovnik, ... Read More »

„FITO NË DET, E BLEJ NË TOKË“

Ulliri, Maslina, Ullishta, Maslinada

Deti, ulliri dhe Ulqini janë binjak. Për këtë arsye Ulqinakët ishin gjithmonë të lidhur për detin dhe ullinjtë dhe në mënyrën më të bukur janë sjell ndaj tyre. Nga detaria dhe ullishtaria është jetuar, atyre iu është kënduar, deti dhe ulliri janë në stemën e qytetit. Detarët kanë udhëtuar, kanë mësuar gjuhët e huaja, kanë njoftuar kultura dhe civilizime tjera ... Read More »

Në Ulqin: SHKOLLA E KAPEDANËVE DETAR

Ulqini i vjeter, Stari Ulcinj

Në Ulqin kanë ekzistuar shkollat private të detarisë, gjegjësisht shkollat për kapedanë detar, shkruan në librin “Historia ekonomike e Malit të Zi” Branisllav Maroviq (CID, Podgorica 2006, fq. 342) Ai nuk jep më shumë detaje lidhur me këto institucione profesionale-arsimore në këtë qytet, por thekson që shkollat kishin rëndësi të madhe në krijimin e kuadrove dhe për zhvillimin e afarizmit ... Read More »

Eksperti gjerman: LIQENI I SHASIT HAPËSIRË UNIKE

Liqeni i Shasit, Sasko jezero

Vlera themelore e Liqenit të Shasit është madhësia e tij, si dhe zona karstike që e rrethon. Bashkë, liqeni dhe rrethina, krijojnë një pamje unike natyror, tha eksperti gjerman Shtefan Doempke. Ai tha që Liqenit mund ti afrohesh vetëm në një vend, ku gjendet ish pushimorja verore ushtarake (sot restoranti Shas). “Në Liqe jetojnë njëzet lloj të peshkut, duke përfshirë ... Read More »

PROFETI NUH (NOA) MBROJTËS I QYTETIT

Ulqini i vjeter, Stari Ulcinj

Mbrojtës i qytetit të Ulqinit në perandorinë Osmane ishte hasreti Nuhi (Noa). Ky fenomen në rrafshin simbolik gjithsesi ishte i lidhur me varkën e njohur të Noes, në të cilën shpëtojnë mbas përmbytjes dhe është shembull i unitetit të njerëzve. Besohet që varka është ndaluar në malin Xhudij (Ararat?) më 10 muharrem (muaji i parë sipas kalendarit islam). Nga kjo ... Read More »

NË KALABRI ULQINAKU – SINONIM PËR PIRATËT?!

Ulqini

Pirateria në Mesdhe është e vjetër sa edhe vet historia. Për pirateri ishin të njohur ilirët. Nga fillimi i shekullit të ri duggenott (Ulqinaku) është, siç thotë historiani i njohur Milan Shufllaj, në të folurin kalabrez sinonim për pirat!?Piratët Ulqinak, sidomos në shekullin 16-18, shumë shpesh kanë sulmuar dhe vjedhur brigjet e Italisë duke sjellur me vete robërit të cilët ... Read More »

National Geographic:REPORTAZH PËR BEKTASHIZMIN SHQIPTAR

sufi

Mbi kodra Në një mal të vetmuar në Shqipëri, besimtarët e mistikëve Sufi, kanë ridalë nga hijet e komunizmit – duke ftuar botën aty. Gazetarja dhe gjurmuesja e re e National Geographic, Grantee Mehves Lelic ka bërë një foto-reportazh për Sufit në Shqipëri. Ditët me Dervishin Në mëngjesin me vesë të 25 janarit, mjegulla me në fund largohet dhe ne ... Read More »

PREJARDHJA E TOPONIMIT VALDANOS

Valdanos, Panorama

Toponimi i gjirit parajsor të Valdanosit shpesh ka tërhequr vëmendjen e vendasve dhe shkencëtarëve. Në  opinion është përhapur interpretim që do të thotë “lugina e arrave”, e cila ka prejardhjen nga fjalët italiane “valle di noce”. Kjo hipotezë është e mbështetur në faktin që në rrethinën e afërt të plazhit në Valdanos ekzistojnë arrat shekullore. Por, mendojmë që është më ... Read More »

Scroll To Top