Tuesday , August 4 2020
Lajmi i fundit

Kuriozitete

Feed Subscription

FLOTA E NAPOLEONIT NË VALDANOS

Valdanos, Panorama

Flota e anijeve të Napoleonit ka lundruar në qershor të vitit 1806 afër Ulqinit. Janë ndaluar në afërsi të Valdanosit duke vështruar atë gji të mrekullueshëm, ullinjt e tij shekullor dhe shkëmbinjtë të cilët ngriteshin lartë kah kodra e Mavrianit. Por, në moment kanë lëvizur çuditshëm gjilpërat në busollat e tyre, çka i shqetësoj shumë dhe me shpejtësi e lëshuan ... Read More »

TRE LLOJE TË BLIRIT NË BUNË

Vlerën e lartë natyrore dhe ekologjike të lumit Buna e tregojnë edhe tre lloje të blirit (Acipenser sp). Ky peshk migrues bënë pjesë në llojet e rrezikuara. Vetëm ky fakt është, siç pohojnë ekologët, arsye e mjaftueshme që ky korridor lumor të vihet nën kontroll rigoroz të Malit të Zi dhe Shqipërisë. Ekzemplarët e rritur të blirit mund të rriten ... Read More »

LUMI BUNA – MREKULLI E NATYRËS (5)

Ada e Bunes, Ada Bojana, Panorama

Lumi shtien në detin Mesdhe më së shumti ujë, mbas lumit Nil në Egjipt dhe Po në Itali. Shkarkimi mesatar vjetor i Bunës është 680 metër kub ujë në sekondë. Për këtë arsye shkencëtarët theksojnë që “Buna në deltën e vet hollon Adriatikun”, gjegjësisht që kripësia në këtë hapësirë është më i vogël se në pjesën tjetër të detit. Kapedanët ... Read More »

SHQIPONJA E MADHE E ROSAVE

Një nga tre llojet me rëndësi globale në deltën e lumit Buna është shqiponja e madhe e rosave (Aquila clanga). Kjo shqiponjë e fuqishme e ngjyrës së errët arrin gjatësinë deri në 71 cm, gjerësia e krahëve është 157 deri në 179 cm dhe masën trupore deri në 2,5 kg. Në Evropë shqiponja e madhe e rosave është një nga ... Read More »

NË KRIPORE NË VITIN 1939 KANË PUNUAR 800 PUNËTORË!?

Kriporja, Solana

Kadetët e anijes shkollore “Vila Velebita” kanë vizituar me 22 gusht të vitit 1939 Ulqinin gjatë udhëtimit studimor nëpër Adriatik. Përveç pjesëve tjera interesante të qytetit kanë vizituar dhe Kriporen, e cila ka filluar me punë pesë vite më herët. Siç e shënuan në ditarin e anijes, në Kripore në 8,5 milion metër katror të sipërfaqes ka mbi 100 basene ... Read More »

PUPIN DËSHIROI TË NDËRTOI SANATORIUM MJEKËSOR NË ULQIN

Shkencëtari me famë botërore Mihajllo Pupin (1858-1935) ka blerë në fillim të shekullit 20 tokë në Ulqin, me qëllim që të hap spital për sëmundje të eshtrave, për çka po ashtu dëshmon letra e tij e dërguar princ Nikolles. Pupini në vitin 1911 ka shkruar për mundësit mjekësore të Ulqinit, sidomos duke përmendur burimet e ujit shërues sulfurik në Plazhin ... Read More »

VAPORI I FUNDOSUR “BOJANA”

Një nga anijet e fundosura më interesantne në nëndetin e Ulqinit për zhytësit hulumtues dhe turizmin e zhytjes është vapori i fundosur “Bojana”. Ai shtrihet në fundin ranor, në thellësinë prej 50 metrash, nëntë kilometër nga Ulqini dhe gati po aq nga gryka e Bunës, dhe shërben si habitat i specieve të llojllojshme të detit. Gjatësia e anijes është 37, ... Read More »

MUAJI I ASHUREVE

Muaji i parë islamik, muharem, në Ulqin është i veçantë me ashure. Kjo është ëmbëlsirë kulti, nëse doni edhe ushqim, e cila gatuhet vetëm në këtë muaj. Me këtë rast përdoren sasi sa më e madhe e përbërësve tek (pemë, drithëra dhe fruta të thata), ndërsa pjata me ashure i ndahet kushërinjve dhe komshinjve. Përgatitjet për gatimin e ashures zgjasin ... Read More »

SAPUNI NGA VAJI I ULLIRIT

Sapuni i bërë me anë natyrale, me procedurë të ftohtë, në bazë të vajit të ullirit, është njëri nga prodhimet specifike të disa familjeve ulqinake. Janë shumë të dobishëm për trajtimin e lëkurës. Ky sapun, përndryshe, është i fortë, lehtë shkumohet, mjaft zgjatën dhe ka erë të këndshme. Çmimi i këtij sapun është rreth 1.5 euro. Read More »

KRIPORJA E ULQINIT – NJË NGA DHJETË MË TË MËDHATË NË MESDHE

Sipas sipërfaqes të cilën e përfshinë (14,5 kilometër katrorë) kriporja e Ulqinit bënë pjesë në dhjetë më të mëdhatë në Mesdhe. Por, me prodhim vjetor të kristaleve të kripës ajo bënë njëra nga më të dobëtat. Me prodhim ka filluar në vitin 1935 dhe deri më sot, përveç në tre raste kur nuk kishte prodhim, çdo vit është organizuar grumbullimi ... Read More »

Scroll To Top