Saturday , August 19 2017
Lajmi i fundit

Qani Osmani: INTELEKTUALI I SOTËM POLITIK

image-0-02-05-ba87c5a86a571f506a35a534ca29b0a5e9c7a76693c410d11c9fe9140afc8dae-V (1)

  Në jetën tonë të përditshme shpesh përdoret fjala “intelektual”. Mësojmë se fjala intelektual rrjedh nga gjuha latine, nga fjala intelectus, që do të thotë kuptim, ide, koncept. Për intelektualin thuhet se është një njeri që ka përgaditje të veçantë në një fushë të shkencës, të teknikës të kulturës , por që ka edhe një diapazon dhe një formim të ... Read More »

Qani Osmani: GJUHA SHQIPE (JO) ZYRTARE NË MAL TË ZI

Qani Osmani

Letërnjohtimi material dhe shpirtëror i një kombi është gjuha të cilën ai e flet në jetën e përditshme, ndërsa letërnjohtim formal dhe fizik i tijë është flamuri që ai e ka valvitur nëpër beteja dhe luftëra gjatë gjithë historisë së ekzistencës së vet! Doket, zakonet dhe tradita e kultivimit të kulturës kombëtare janë djepi ku është rritur dhe zhvilluar trupi ... Read More »

CIN-CG: SI E NDAJNË KOMUNAT NDIHMËN MATERIALE?

GRAFIKONI_ILUSTRIM

Ndihmë sociale japin edhe përxhirimin e video-klipit. Gjatë viti zgjedhorë 2016 Komuna e Cetinës në shumë raste ka dhënë nga 150 deri në 500 euro ndihma sociale për individë. Ekspozitat, pagesat për ndjekjen e ndeshjeve të futbollit, shpenzimet e udhëtimit për koncerte, mobilimi i zyrave- të gjitha këto i financojnë disa komuna dhe i trajtojnë si ndihmë sociale. Qyteti i ... Read More »

Ali Gjeçbritaj: RËNDËSIA E PËRGATITJES ME SHKRIM E NJËSISË MËSIMORE

Nxenesit, Ucenici

Në planin-programin e Këshillit të arsimtarëve, Aktiveve profesionale, Këshillave të klasëve etj. të shkollave fillore është e nevojshme, për të mos thënë se është edhe e domosdoshme, të parashihet përgatitja dhe mbajtja e orëve model dhe e ligjëratave gjatë vitit shkallor. E gjithë kjo në funksion të ngritjës profesionale brenda shkollës ku mësuesit-mësimdhënësit punojnë dhe veprojnë. Orë model dhe ligjërata ... Read More »

N.Camaj: STANDARDET E DYFISHTA TË PUSHTETIT MALAZIAS

Nikolle Camaj

Trillimet e armiqve, madje edhe kundrejt gatishmerisë për të paguar një çmim të lartë për to, është karakteristikë e të gjitha regjimeve, madje edhe individëve, të cilët me çdo kusht duan t’i ruajnë pozicionet e fituara. Do të thotë që kjo është karakteristikë e të gjitha regjimeve totalitare, të cilët demokracinë fiktive e përdorin vetëm për fshehjen e autokracisë së ... Read More »

Musa Gjokaj, TV i MZ: SELFI ME RAMËN

Musa Gjokaj

Ardhja e dy krerëve më të lartë të shtetit amë pa dyshim i dhanë vulën javës që po e lemë pas, për ne shqiptarët në Mal të Zi. Presidenti Bujar Nishani vikendin e kaluar qëndrojë në qytetin më jugor të Malit të Zi ose më perëndimor shqiptarë, varësisht se nga cili pozicion shikojmë. Erdhi në Ulqini por jo për të ... Read More »

Qani Osmani: TOLERANCA FETARE TEK SHQIPTARËT

Qani Osmani

Shqiptarët janë ndër popujtë më të vjetër jo vetëm të gadishullit Ballkanik por edhe të Evropës. Ata janë një ndër popujt me shumë probleme, si ekonomike dhe politike por me një tolerancë të rrallë ndërfetare. Kjo tolerancë mbështetet në vetëdijen kombëtare për faktin se të gjithë shqiptarët të të gjitha besimeve janë të një gjaku dhe të një gjuhe kanë ... Read More »

Dr. G.Karamanaga: LULET BEDENÇE NË KALA

Lule bedençe në bedenin mbi Jalli

  Bedenat të cilët rrumbullakojnë Kalanë, janë në pjesën verore, jug-perëndimore dhe jugore të Kalasë. Disa vende nuk kanë bedena sepse është shkëmbi i cili  mbron nga jashtë. Ne fëmijët i atëhershëm, normalisht ata më të guximshmit, jena ulur nëpër bedenin mbi bahçen e Ilija Miliqit ose në atë sipër shkollës. Në Bedenin te Pazari u Qytetit janë tri dritare ... Read More »

M.Canka: KADI MUJALI – JETA E KUSHTUAR BESIMIT DHE MËSIMIT

Mustafa Canka

  Falënderoj Bashkësinë islame e cila më mundësoj sonte që, me këtë rast, t’i them disa fjalë. Po ashtu, dëshiroj të falënderojë edhe Institutin “Junus Emre” për organizimin e këtij tubimi. Sepse, kur përmendet emri i këtij gjiganti shpirtëror, poetit unik dhe bilbilit të dashurisë, çdo besimtari të vërtet i luan zemra. Paqja qoftë mbi atë njeri të shenjtë. Me ... Read More »

Artan Osmani: TRAGJIKOMEDIA E ULQINIT – FËTYRA E VËRTET E KËSAJ POLITIKE

artan-osmanovic

  Situata në komunën e Ulqinit po vazhdon që vite me radhë me skena teatrale, me zhanër pak tragjik e pak komik. Por definitivisht, ngjarjet e kohëve të fundit, rreth emërimeve të qytetarit të nderit dhe Kalldramit, i përkasin zhanërit komik. Kryetari propozon, ish kryetari pjesërisht e mbështet propozimin, kryetari kuvendit akoma në mendime, kurse kolegu i tij nga radhët ... Read More »

Scroll To Top