Tuesday , August 4 2020
Lajmi i fundit

Paula Royster: UNË NË ULQIN (2)

Paola Royster, File Kastrati

Pata fatin që të qëndroj në Dolcino ku stafi ishte i shkëlqyer! Afërsia me zemrën e Ulqinit më mundësonte që të vëzhgoj komunitetin nga dhoma e gjumit, ndoshta ma më nga afër se nga cilido lokacion tjetër. Aroma e bukës së pjekur çdo ditë,  nënat që tregëtonin me fëmijët e tyre, miq të vjetër duke pirë kafe në kafenetë bri ... Read More »

P. Royster: UNË NË ULQIN (1)

Paula Royster, File Kastrati

Shkencëtarja amerikane Paula Royster ka qëndruar kah mesi i muajit të kaluar disa ditë në Ulqin. Ajo ka mbledhur të dhëna për ardhjen e Harapëve afrikan në qytetin tonë, si dhe për jetën e tyre. Për UL-info ajo ka shkruar mbresat e veta për këtë qëndrim, të cilat i publikojmë në dy vazhdime. Nëse duhet të  zgjedh një fjalë për ... Read More »

Mr. Sabri Salaj: ULQINI – QYTET I KRENARISË SHQIPTARE

Sabri Salaj

Ulqini qytet i lashtësisë, krenarisë dhe pavarësisë së Shqipërisë. Simbol i dashurisë, paqës dhe lirisë. Ulqini është një çeshtje e cila është trajtuar shumë pak nga historia shqiptare, sikurse edhe Hasan Prishtina, por roli dhe fama e tyre ishte e përmasave evropiane. Me çështjen e Ulqinit çështja shqiptare u kthye në agjendë ndërkombëtare dhe kishte filluar të trajtohet si e ... Read More »

CANKA: FRIKACAKË POLITIK DHE SIMFONIA E NATYRËS

Mustafa Canka

Më nuk ka asnjë dyshim: problemi jonë më i madh është politika. Nuk kemi fat me liderët tanë politik, vet koncepti i politikës dhe i vendimmarrjes politike është  krejtësisht i vendosur gabimisht. Udhëheqësia e mirë politike matet me qëllimin kolektiv, ndryshimin real shoqëror, pritjet e përmbushura. A e kemi ne këtë gjë? Përgjigja është e lehtë dhe e thjeshtë: JO! ... Read More »

Dr N. Draga: HARMONIA NDËRFETARE SI DUKURI MODERNE NDËR SHQIPTARË

Organizimi i themelimit të Këshillit Shqiptar të Paqës, në qytetin historik të Prizrenit, ka një domëthënie të veçantë së mbahet në 135-vjetorin e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, organizatës politike mbarëkombëtare, që është ngjarja më madhore e shqiptarëve në shek.XIX. Nëse vitin e kaluar  e tërë bota shqiptare në hapësirën e saj etnogjeografike si dhe në diasporë festoj më krenari 100-vjetorin ... Read More »

M. CANKA: ANIJEMBYTJE E PUSHTETIT NË LARGIM

Mustafa Canka

Dje kolegu nga një portal ka shtruar pyetjen logjike: a ka kuptim fushata parazgjedhore në Ulqin? Sepse, mbasi që pushteti në Ulqin ka plasur në të gjithë tegelat, me gati të njëjtit pjesëmarrës të futesh edhe një herë në lojë, edhe në një xhiro të rënies, vërtet është absurd i vërtet. Kur them në të gjithë tegelat atëherë theksoj që ... Read More »

A. Sulejmani: FLAMURI QË TË BËN LIDER

Në vigjilje të 101 vjetorit të shpalljes së nje copë mëvetësie të tokës së të parëve tanë, sot, që nesër t’i lëmë rendin vetëm festës e harmonisë, është rendi që me seriozitet t’i qasemi fjalëve të mëdha të lëshuara dhe bëmave minore te prekura nga të gjithë ne: mbetjet e ngurta të një shpirti kombëtar pas kasaphanës. Është në natyrën ... Read More »

I. Harasani: ANARKI LIGJORE NË KOMUNEN E ULQINIT

Anarkia si fjalë dhe si teori kryesisht haset në të kaluarën,  kurse sot në këtë koncept mvishen  shtetet e pazhvilluara, organizatat dhe grupimet e pa përfillshmëris ligjore. Por kjo fjalë së fundi është aktuale dhe në qytetin tonë, dhe atë si pasojë e veprimeve të udhëheqësisë së organeve të vetëqeverisjes lokale. Sistemet demokratike përherë janë orientuar dhe kanë synuar që ... Read More »

Edin Gjoni: SHQIPËRIA KRENARISHT NË SHEKULLIN E RI

Edin Gjoni

Të dielen, në New York, Shoqata Ana e Malit organizoj darkën vjetore me rastin e Ditës së Flamurit. Fjalën e rastit në këtë mbrëmje e mbajti imam Edin Gjoni, fjalimin e të cilit e përcjellim në tërësi: Të nderuar zonja dhe zotërinj, Vëllezër dhe motra, Mirëmbrëma, Më lejoni që në fillim fare ta shprehi mirënjohjen time më të thellë organizatorit të ... Read More »

M. Bardhi: GABOVE, ZOTËRI KRYEMINISTËR GJUKANOVIQ!

Mehmet Bardhi

Incidenti që ndodhi  më 21 nëntor 2013, në Kuvendin e Malit të Zi, kur në debatë e sipër parlamentare, në seancën plenare gjatë ORËS SË PREMIERIT,  kryeministri Millo Gjukanoviq,  deputetit më të ri në Kuvendin e MZ, të partisë “Mali i Zi Pozitiv”, z. Dritan Abazoviq, i tha “bitango” , në gjuhën shqipe: batakçi, horr, kopuk, vagabond, endacak, faqezi (Fjalori ... Read More »

Scroll To Top