Monday , December 18 2017
Lajmi i fundit

Vështrim: KRIPORJA, PLAGË E HAPUR E ULQINIT

Kriporja, Solana

Ekziston përkufizimi i vjetër i ferrit: kur jeni diku që nuk keni dëshirë të jeni, e nuk keni si të ikni. Diçka e ngjashme po ndodh në Kripore: asnjë pompë nuk punon, basenet po thahen, ndërsa fillojë folezimi i shpendëve. Njëkohësisht në atë zonë po përhapet erë e padurueshme. Tërë ekosistemi po ndryshon me shpejtësi. Kriporja, siç e dinim ne, ... Read More »

Hajrudin S. Muja: KOHA E NDRYSHIMEVE TË MËDHA

STOP ISLAM

  Nuk ka nevojë të jemi gjenialë, për të kuptuar se bota ku po jetojmë, nuk është më një botë e ideve të së mirës, drejtësisë dhe paanësisë. Eshtë një botë e ndryshimeve të mëdha! Eshtë botë e interesave, që po vërteton gjithnjë e më shumë fjalinë e famshme të Hobs-it: “Njeriu për njeriun është ujk”. Ne po jetojmë në ... Read More »

Qani  Osmani: RELIGJIONET  DHE  AGJËRIMI

Qani Osmani

Pendimi, pastrimi, durimi, zgjërimi i diturisë jan disa aspekte të agjerimit. Shumë filozof si Sokrati, Platoni, Aristoteli kanë besuar se agjerimi është një lloj terapie dhe si proces mjekues është i pashmangshëm për shëndetin dhe eliminimin e sëmundjeve. Në gjuhën shqipe fjalët “relegjion” dhe “fe” kan të njejtin nocion. Fjala fe e ka burimin nga gjuha shqipe, ndërse fjala relegjion ... Read More »

Qani Osmani: DHUNA NË FAMILJE, SËMUNDJE E SHOQËRISË

Qani Osmani

Dhuna në familje shikuar historikisht ka qenë e pranishme në të gjitha formacionet shoqërore-ekonomike. Prandaj, këtij problem i nevojitet një përkushtim serioz dhe i matur. Shqyrtimi i problemit të dhunës në familje është çështje shumë e ndjeshme, sepse rëndom bëhen përpjekje që problemet familjare të zgjidhen brenda vetë familjes, me faktin real se familja konsiderohet si diçka e shenjtë. Dhuna ... Read More »

Q. Muja: LAVDI VEPRËS MADHORE DHE TË PAVDEKSHME TË RUDI GOGËS

Qazim Muja

Fjala nga mbledhja komemorative me rastin e vdekjes së piktorit Rudi Goga Rudi Goga, u lind në vitin 1948 në qytetin e Ulqinit. Eshtë diplomuar në Akademinë e Arteve në Prishtinë, në klasën e akademikut Muslim Mulliqi, në vitin 1979. Ka kryer studimet pasuniversitare në Dyseldorf të Gjermanisë, me profesorët e njohur gjermanë, Rolf Sokenhajm (Sockhenheim) dhe  Jozef Bojs (Joseph ... Read More »

Qani Osmani: INTELEKTUALI I SOTËM POLITIK

image-0-02-05-ba87c5a86a571f506a35a534ca29b0a5e9c7a76693c410d11c9fe9140afc8dae-V (1)

  Në jetën tonë të përditshme shpesh përdoret fjala “intelektual”. Mësojmë se fjala intelektual rrjedh nga gjuha latine, nga fjala intelectus, që do të thotë kuptim, ide, koncept. Për intelektualin thuhet se është një njeri që ka përgaditje të veçantë në një fushë të shkencës, të teknikës të kulturës , por që ka edhe një diapazon dhe një formim të ... Read More »

Qani Osmani: GJUHA SHQIPE (JO) ZYRTARE NË MAL TË ZI

Qani Osmani

Letërnjohtimi material dhe shpirtëror i një kombi është gjuha të cilën ai e flet në jetën e përditshme, ndërsa letërnjohtim formal dhe fizik i tijë është flamuri që ai e ka valvitur nëpër beteja dhe luftëra gjatë gjithë historisë së ekzistencës së vet! Doket, zakonet dhe tradita e kultivimit të kulturës kombëtare janë djepi ku është rritur dhe zhvilluar trupi ... Read More »

CIN-CG: SI E NDAJNË KOMUNAT NDIHMËN MATERIALE?

GRAFIKONI_ILUSTRIM

Ndihmë sociale japin edhe përxhirimin e video-klipit. Gjatë viti zgjedhorë 2016 Komuna e Cetinës në shumë raste ka dhënë nga 150 deri në 500 euro ndihma sociale për individë. Ekspozitat, pagesat për ndjekjen e ndeshjeve të futbollit, shpenzimet e udhëtimit për koncerte, mobilimi i zyrave- të gjitha këto i financojnë disa komuna dhe i trajtojnë si ndihmë sociale. Qyteti i ... Read More »

Ali Gjeçbritaj: RËNDËSIA E PËRGATITJES ME SHKRIM E NJËSISË MËSIMORE

Nxenesit, Ucenici

Në planin-programin e Këshillit të arsimtarëve, Aktiveve profesionale, Këshillave të klasëve etj. të shkollave fillore është e nevojshme, për të mos thënë se është edhe e domosdoshme, të parashihet përgatitja dhe mbajtja e orëve model dhe e ligjëratave gjatë vitit shkallor. E gjithë kjo në funksion të ngritjës profesionale brenda shkollës ku mësuesit-mësimdhënësit punojnë dhe veprojnë. Orë model dhe ligjërata ... Read More »

N.Camaj: STANDARDET E DYFISHTA TË PUSHTETIT MALAZIAS

Nikolle Camaj

Trillimet e armiqve, madje edhe kundrejt gatishmerisë për të paguar një çmim të lartë për to, është karakteristikë e të gjitha regjimeve, madje edhe individëve, të cilët me çdo kusht duan t’i ruajnë pozicionet e fituara. Do të thotë që kjo është karakteristikë e të gjitha regjimeve totalitare, të cilët demokracinë fiktive e përdorin vetëm për fshehjen e autokracisë së ... Read More »

Scroll To Top