Thursday , June 4 2020
Lajmi i fundit

Drita Llolla: PORTRET I NJË SHTETI

Drita Llolla

Në vështrimin e ontologjisë, realiteti është fenomen relativ. Në bazë të këtij konstatimi, themi që nuk ekziston një realitet i vetëm, por realitete të ndryshëm që bashkëjetojnë. Nëse i qasemi me këtë frymë përshkrimit të identitetit malazez, duke u bazuar në analiza të mirëfillta të proceseve shoqërore, kohore dhe historike, arrijmë në përfundimin se identiteti malazez është një konstrukt i ... Read More »

Qani Osmani: KORRUPSIONI

Qani Osmani

Korrupsioni është një dukuri negative, e cila pengon zhvillimin ekonomik dhe shoqëror të një vendi. Kjo dukuri me të drejt quhet “kancer i shoqërisë”, sepse një njeri i prekur nga kanceri e humb imunitetin, ndërsa një shtet me shkallë të lartë të korrupsionit humb besueshmërin e qytetarëve. Korrupsioni është një fjalë shumëdimensionale, dhe për të janë dhënë shumë përkufizime. Një ... Read More »

Hajrudin S. Muja: MAKUTERIA E “VJETËRSISË” SHQIPTARE

Hajrudin Muja

“Shqiptarët janë një komb që u pëlqen të lëvdojnë veten. Si thonë gojë-rrumbullët tanë, kombi shqiptar është i pari nga mendja, nga të sjellurit e nga trimëria. Mua më duket se një njeri që i ka trutë në vend, nuk duhet të flasë në atë mënyrë. Po të ishte ashtu, shqiptarët do të kishin dalë me kohë nga dita e ... Read More »

Qani Osmani: Pushtet që shkon drejt diktaturës totalitare!?

Qani Osmani

Esenca, apo thelbi i të drejtave themelore të neriut, janë dinjiteti dhe shprehja e personalitetit të njeriut, liria e besimit, liria e mendimit, shprehjes dhe informimit, liria e profesionit dhe punës, liria dhe garantimi i pronës dhe pasurisë, trajtimi i barabart para ligjit dhe garancioni kundër arrestimit të padrejtë si dhe të drejtatjera të garantuara me konventa ndërkombëtare si dhe ... Read More »

I.Karamanaga: PORTRET – Xhefko KASHOXHA

Xheki (1)

Ditë për ditë, në punishten e vogël pranë shtëpisë së tij në Ranë, në afërsi të Xhamisë së Pashës, Xhefko Kashoxha modelon dhe krijon velanije nga e kaluara jonë. Xhefkoja është një virtuoz, një artist i cili me durim të pafund, pas fotografive të vjetra ka ringjallur një pjesë të madhe të “flotës” së detarisë sonë të famshme. Mjeshtëria e ... Read More »

Hajrullah Hajdari: BASHKËQEVERISJA E PARTIVE SHQIPTARE ME PARTINË-SHTET, SINDROMË DHE DOGMATIZËM

Hajrullah Hajdari

Jemi në vitin e fundit të dhjetëvjetshit të tretë të pluralizmit apo demokracisë në Mal të Zi. Shqiptarët, përveç se nuk i realizuan, së paku në nivelin e pretenduar, aspiratat e tyre të fillimvitëve të demokracisë në aspektin e komunitet etnik autokton, plotësimit të drejtave dhe lirive të njëriut, prosperiteit arsimor, kulturor apo social-ekonomik nuk i arritën  të krijonin  a ... Read More »

Qani Osmani: PËR MALËSINË HEROIKE

Qani Osmani

( Në prag të zgjedhjeve lokale në komunën e Tuzit) Duke qenë se jemi në prag të zgjedhjeve lokale për komunën e Tuzit, propaganda politike mundohet për të identifikuar paraprakisht fituesit dhe humbësit. Paraprakisht, bëhen analiza të sipërfaqshme, të njëanshme, apo dhe tendencioze në funksion të retorikës për të fituar sa më shumë pikë në elektorat. Megjithatë, për këtë pjesë ... Read More »

Prim. Dr. Gani Karamanaga: Ndryshimet klimatike dhe shëndeti

Gani Karamanaga

Në shekullin XX temperatura mesatare në tokë është ngritur rreth 0,6°C , prej 70-tih vjet për 0,4°C dhe tani e kalon kufirin e sipërm të variabilitetit. Klimatologët parashikojnë rritjen e vazhdueshme të temperaturave për disa shkallë deri në fund të sh.XXI . Ndryshimet klimatike janë pjesërisht të shkaktuara prej rritjes koncentracionit të gazrave në atmosferë dhe këto japin efektet e ... Read More »

Qani Osmani: NEPOTIZMI

Qani Osmani

Nepotizmi si dukuri në shoqërinë tonë e veçmas në kulturën tonë politike, është bërë pjesë e brenshme e zhvillimeve shoqërore e ekonomike, politike e institucionale. Madje, ai, tashmë ka fituarnjë farë statusi zyrtar dhe shfaqet si përkrahje e favor mbi bazë familjare e miqësore (shoqërore), sidomos në politikë. Si term “nepotizmi” e ka origjinën nga italishtja “nipote”që do të thotë, ... Read More »

Qani Osmani: HIPOKRITËT POLITIK

Qani Osmani

Hipokrizia është ves i njeriut të keq që hiqet sikur është i mirë i dashur e i virtytshëm por me qëllimin që t’i gënjejë të tjerët. Personat që kanë fjalë të mira, që mundohen disi të duken të sjellshëm, që në përgjithsi duken si të tillë, që nuk i përgjigjen asnjëher të vërtetës dhe realitetit, por që për synim të ... Read More »

Scroll To Top