Thursday , July 2 2020
Lajmi i fundit

Edin Pelinkoviq: HAPAT E JETËS SË SHËNDETSHME

IMG-adf6ead4153e7dd374dcb4ca4cae12d2-V” Mjeku shpeton jeten, kurse fizioterapeuti i jep jetes vlere”
Pervoja dermuese ne punen e rehabilitimit ne hemiplegji (duke bere anamnezen) kam ardhur te perfundimi se pervec predispozitave gjenetike stili jo i shnetshem jetsor rezulton para se gjithash me probleme kardio- vaskulare te cilet i paraprin semundjeve cilat jane ne skalen me te larte te mortalitetit.
Kjo me shtyri te nxise femijet dhe rinin, duke patur parasysh perkushtimin e pa lejueshem te mjeteve virtuale, cka si pasoje, pervec mungeses se levizjeve, marrja me sport, dhe qendrimit ne natyre poashtu ushqimi joadekvat i cili nuk perpunohet mjaft per arsye te joaktivitetit.
Ky stil jetsor eshte parakusht per deformitete ndermuese si te boshtit kurrizor ashtu dhe grupeve tjera muskulo-skeletore.
Autori i ketij teksti arsimimin universitar ne Igalo e plotsoi me pervoje ne kliniken e Podgorices, kurse nje pjese te pervojes aplikative e beri me kolegen – nje kohe mentor, Srgjan Kuzmanin.
Rethanat e volitshme ishin hapja e shtepijes Franceze te moshuarve ne Ulqin- Zogaj dhe institucionit mjeksor privat ” MEDIGORA” te themeluara nga aksionarët nga Franca te cilet mundesuan pervojat dhe metodat e reja dhe mbi te gjitha trajtim evropian ne punen e stafit mjeksor.
Gerijatrija me te huajt u ngrit ne nivel me te larte.
Kvaliteti i punes se gjith stafit ma mundesoi perkryrjen ne shkollen e refleksologjis ne Montpellier te Frances duke pervetsu tehniken ” Dien Chan” e cila praktikohet ne mes tjerash ne terapin anti stres.

PROPOZOJ: prinderve kufizimin ne nivel optimal perdorimin e mjeteve elektronike per te parandaluar deformitetet eventuale.
Rinis ne qofte se nuk merren me sport minimun tri here ne jave te ushtrojne dhe njehere ne jave te qendrojne ne mjedis te shendoshte- natyre.
Shetitja-ecja eshte preventiva supreme te popullsia e moshuar.
Kultivimi i luleve, perimeve etj. si dhe shetitjet e lehta madje dhe me mjetet ndihmuese rezultojne me jetegjatsi me te madhe.

 

Komento

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top