Tuesday , June 18 2019
Lajmi i fundit

MBI XHAMINË E DETARËVE

Xhamia e detareveXhaminë e detarëve në Ranë e ndërtoi rreth vitit 1798 pashai i Shkodrës, Ibrahim Bushatliu, vëllai i të famshmit Mahmud-pashës.

Ky objekt monumental fetar është ndërtuar në shenjë falënderimi Zotit, sepse në betejën e Krusesë, në vitin 1796, kur vëllai i tij u vra, dhe Ibrahim-pasha ishte plagosur rëndë. Nga vdekja e sigurt e ka shpëtuar prifti ortodoks në ushtrinë turke Jovan Knezheviq.

Pasha caktoi që të ardhurat nga katër dyqanet në Shkodër të ndajnë të ardhura për mbulimin e shpenzimeve të xhamisë.

Xhamia e detarëve ishte e vetmja në këtë qytet pa vakëf nga ku do të mbuloheshin pagat e imamit dhe muezinit si dhe riparimet në atë objekt.

6 comments

  1. A eshte e mundur qe te na tregoni se kush ju tregoj kete informate? Cilat burime jane perdorur? Nga rrjedh lajmi?

  2. Admin, ju lutem mos mi fshini komentet. Jepni ata ne teresi, ashtu si i kam shkruar, pa ndryshime!

  3. Pa thene se nga rrjedh lajmi, kjo eshte thjesht loje, ose tentative te falsifikohet historiku i kesaj Xhamije.

  4. The silent killer

    Ka burim, si jo. Shkoni tek Bashkesia Islame ne Ulqin dhe do tju japin informata te sakta. Sa di une kto informata jane marre nga arkivi i Shkodres, ku ne dokumentat e marra njihet si Xhamia e Ranes ose Xhamia e Ibrahim Pashes.

    • Kur flitet per Xhamin e Ranes, nuk bahet fjale per kete Xhami dhe kjo duhet te jete e qarte. Egzistojne te dhena tjera lidhur me kete teme, prandaj ju ftoj ta citoni literaturen, ne menyre qe lajmi te jete autentik.

Komento

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top