Saturday , September 26 2020
Lajmi i fundit

Me përkrahjen e Gjermanëve: DEKLARATA E ULQINIT PËR PARANDALIMIN E MBETURINAVE DETARE

Ulqin, Ulcinj, PanoramaZyrtarët publikë, sipërmarrësit privatë dhe ekspertët ndërkombëtarë nga Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi dhe Gjermania do të mblidhen në punëtorinë ndërkombëtare “Parandalimi i mbeturinave detare” në Ulqin për të planifikuar së bashku projekte konkrete në nivelin komunal, duke ndihmuar në parandalimin e mbeturinave detare. Partnerët në projekt janë autoritetet përkatëse shtetërore dhe pesë bashki nga rajoni: Finik, Lezha (të dy nga Shqipëria), Neum dhe Trebinje (të dy nga Bosnja dhe Hercegovina) dhe Ulqini, komuna pritëse nga Mali i Zi.

Kryetarët e pesë bashkive partnere ranë dakord të nënshkruajnë Deklaratën e Ulqinit për parandalimin e mbeturinave detare. Deklarata thotë se në territoret e komunave të tyre, për hir të shëndetit të njeriut dhe një ambient të sigurt, plazhe të pastër, lumenj dhe dete do të:

  • të konsiderojnë seriozisht, të planifikojnë dhe zbatojnë masat që synojnë parandalimin dhe minimizimin e mbeturinave dhe shkarkimeve të pakontrolluara në mjedis, në mënyrë që të zvogëlojë rrjedhën e lumenjve, liqeneve dhe Detit Adriatik;
  • Inkurajojnë uljen e mbetjeve të ngurta, ripërdorimin e mallrave dhe riciklimin
  • ndërgjegjësimin e qytetarëve, bizneseve dhe shoqërisë në tërësi rreth këtyre dhe masave të ardhshme, duke i ftuar njerëzit që të marrin pjesë në mënyrë aktive

Punëtoria është e organizuar si pjesë e projektit rajonal “Menaxhimi i Integruar i Mbeturinave dhe Parandalimi i Mbetjeve Detare në Ballkanin Perëndimor” (MLP) i financuar nga Ministria gjermane e Zhvillimit dhe Bashkëpunimit Ekonomik (BMZ) dhe zbatuar nga GIZ.

Projekti filloi në Prill 2018 dhe do të zgjasë deri në Mars 2022. Vendet partnere janë Mali i Zi, Shqipëria dhe Bosnja dhe Hercegovina. Buxheti i përgjithshëm i projektit për të tre vendet është 3.5 milion EUR.

 

Komento

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top