Friday , May 29 2020
Lajmi i fundit

MONUMENTET E MBROJTURA KULTURORE NË ULQIN

Trashëgiminë kulturore të kësaj zone në radhë të parë e përfaqësojnë të mirat kulturore të palëvizshme (monumentet e mbrojtura kulturore). Në zonën e komunës së Ulqinit, në pajtim me Ligjin për mbrojtjen e munumenteve kulturore të MZ, janë regjistruar 10 monumente të palëvizshme kulturore, dhe atë  pesë objekte sakrale(fetare), dy objekte profanë (laike), dy zona urbane nga të cilat njëra është e braktisur dhe një lokalitet arkeologjik.

Dy monumente kulturore – monumente kulturore janë vendosur në kategorinë e parë, një në të dytën dhe shtatë në kategorinë e tretë.

Kategoria I

  1. Qyteti i vjetët (Kalaja) e Ulqinit
  2. Qyteti mesjetar Shas

Kategoria II

  1. Kisha – Xhamia, e ndërtuar në shekullin XVI si kishë, pastaj si xhami, e sot është në këtë objekt muzeu arkeologjik i Ulqinit.

Kategoria III

  1. Kisha e Shën Nikollës
  2.  Sahat kulla
  3. Xhamia e Pashës
  4. Shtëpia e Pashës
  5. Xhamia qendrore “Namazgjah”
  6. Kruç – lokalitet arkeologjik
  7. Kisha e Shën Nikollës, poshtë Malit të bardhë

Komento

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top