Saturday , January 23 2021
Lajmi i fundit

Nga historia e muzikës: PARA 130 VITESH U SHKRUA POLKA “DULCIGNO”

Dulcigno PolkaKompozitori i njohur italian Leopold de Wenzel qëndroi në Ulqin në vitin 1880 dhe e kompozoi polkën “Dulcigno”, i inspiruar nga vallet tradicionale “Dum sharaveli” dhe “Nën hije t’limonit”.

Libreton për këtë pjesë në gjuhën franceze e kanë shkruar A. de Jallais dhe A.Lemonnier, në tre versione. Ajo një vit më vonë u luajt në “The Empire Theatre” në Londër, e pastaj edhe në “Olympia” në Paris.

Notat e kësaj polke, prof. Jusuf Lika i gjeti dhe i bleu në Londër, nga një koleksionist privat.

Ulqinakët kishin mundësi ta dëgjojnë në qytetin e tyre 130 vite më vonë, në vitin 2011, me rastin e Ditës së Ulqinit.

Komento

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top