Friday , May 24 2019
Lajmi i fundit

Rexhep Lleshi: Udhëheqësit e arsimit në Anë të Malit, Ulqin

ADMINISTRUESIT (DREJTORËT) E SHKOLLAVE FILLORE POPULLORE 1929-1962

Ana e Malit - Ulqin është vend kodrino-malor dhe fushor. Shtrihet në pjesën veri-lindora të komunës së Ulqinit, prej te lumi Buna e deri te lumi i Megjyreçit - Merkoti. Nga pjesa tjetër që gjëndet në shtetin Amë, është e ndarë me kufi ndërshtetror Mali i Zi - Shqipëri. Treva është rurale e banuar me popullatë krejt shqiptare. Vendi ka kaluar periudha të ndryshme administrative e shoqërore, duke vuajtur nga regjimet e kohës, eksploatues të huaj, të cilët për zhvillimin e mëtejm as nuk u mundonin, as nuk mendonin.

Arsimimit të njeriut nuk i është kushtuar kujdes, nuk njihej fare. Nisma e tij paraqitet në shekullin XIX, me hapjen e shkollave të para, mejtepeve, pranë xhamive dhe në kishatë e ​​ fshatrave e pastaj dhe atyre qytetare.​​ 

Nga viti 1929, në Anë të Malit Ulqin u rihapen dhe deri në vitin 1943 punuan tri shkolla, në Selitë/Vlladimir - Katërkollë, Kosiq/Krythë dhe Sukubinë.

Të gjitha shkollat e kësaj treve, nga viti 1929-1941 dhe 1945-1962, ishin institucione​​ me status të personit juridik e organe​​ vetëudhëheqëse e drejtuese. Administrues (drejtorë) të shkollave ishin mësuesit.

Në vitet 1941-1943, shkollat ishin në përbërje të Shkollës fillore në Ulqin. Nga ajo drejtori i saj, u mbikëqynin edhe shkollat në Anë të Malit.​​ 

Prej themelimi e deri në fund të Luftes së Dytë Botërore në shkolla kanë punuar mësuesit nga jashtë vendi. Mësimi është zhvilluar në gjuhët zyrtare të sunduesit: osmanisht - turqisht, serbisht dhe shqip.​​ 

Me formimin e shtetiti të ri, Republikes Federative Popullore të Jugosllavisë, populli pakicë fiton të drejtën kushtetuese që në shkollë fillore të mësoi në gjuhë amtare e rrjedhi misht, pakica shqiptare në gjuhën shqipe. Prej vit 1945, përveç tri të përmendurave, në Vlladimir - Katërkollë, Kosiq/Krythë e Sukubinë, në Anë të Malit hapen shkolla edhe në: Ambull/Shtodër, Kllezen, Kravar, Millë e ma vonë edhe në Megjureç. Ashtu në këtë trevë, prej atëherë e deri më sot, mësimi në shkolla organizohet pa ndërpre dhe zhvillohet në gjuhën shqipe e në Megjureç në gjuhë serbe.

Në këto shkolla u emruan kuadrot e ri, mësuesit vendas, shqipfolës dhe shqiptarë. Përveç që mbanin mësim ata ishin edhe administrues (drejtora), udhëheqës të punëve të shkollës. Kujdesëshin për vijimin e nxënësve, zhvillimin dhe realizimin e procesit mësimor, mbajtjen e aktiviteteve jashtëmësimore. Përveç mësimit të rinisë shkollore ish drejtorët e shkollave kishin detyrë në arsimimin e të rrituriv përmes kurseve që u organizonin nëpër fshatra të ashtuquajtur “kurse kundër analfabetizmit”, në të cilët burra e gra të moshës madhore mësonin shkrim-lexim. Ata ishin prijës të aktiviteteve kulturore, bartës të punës së bibliotakave të fshatrave, organizues të kurseve në fushën e rrobaqepsisë, bujqësisë etj.​​ 

Në vazhdim pasqyra e​​ shkollave fillore në Anë të Malit dhe administruesit e tyre.​​ 

SHKOLLAT​​ FILLORE SHTETORE,​​ 1929-1941

Selitë/Vlladimir:​​ 1.​​ Jozica Miniq, 1929-32, ​​ 2. Andrija Uskokoviq,​​ 1932-   ​​​​ 

Kosiq/Krythë:​​  ​​ ​​ ​​​​ 1. Milenko Guberiniq, 1929- 32,​​ 2.​​ ​​ Vukashin Dragoviq,​​ 1932-  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

Sukubinë:​​   ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 1. Vllado Miniq, 1929-32, 5. Ilija Zhivanoviq,​​ 1932-  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

SHKOLLAT FILLORE,​​ 1941-1943​​ 

Ulqin,​​ Katërkollë, Kosiq/Krythë​​ e Sukubinë: Drejtor​​ Jahja Domnori 1941-43

C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\Inspektoria e arsimit Shkodër Viti 1941-44 Jahja Domnori drejtor shkolle në Ulqin.jpg

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​   ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Jahja Domnori

SHKOLLA​​ FILLORE POPULLORE​​ NË VLLADIMIR​​ - KATËRKOLLË​​ 1945-1962

1. Minja Nikollaidis, 1945-46,​​ 2. Ramazan H. Sella, 1946-47,​​ 

3.​​ Llucija Qetkoviq, 1947, 4. Daut Hoxha, 1947,​​ 

5.​​ Junuz Divani, 1947-62... 66​​ 

 

C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\24171646_1597091897003675_1322236944_n.jpg​​ C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\29178571_1709740072405523_1157952088131502080_n.jpg​​ https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-1/c282.0.960.960/p960x960/1402926_10150004552801901_469209496895221757_o.jpg?oh=859f32324fa12f485888e5f81815f1bb&oe=5B0BBB6A​​ C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\28536889_1692023117510552_1417152037_n.jpg ​​ ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Minja Nikollaidis ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​​​ Ramazan H. Sella ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​​​ ​​ Llucia Qetkoviq ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Daut Hoxha

 ​​ ​​ ​​​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​​​ C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\24204698_1599351706777694_1231459178_n.jpg

Junuz Divani

 

 

 

SHKOLLA FILLORE POPULLORE NË​​ KOSIQ/KRYTHË, ​​​​ 1945-1962​​ 

 

1.​​ Shaqir Duraku, 1947-51; 1954/55; 1957-62​​ 

2. Nikollë - Kolë​​ Nrekiqi, 1951-54, 3. Fadil Avdiu, 1955-57

 

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-1/c282.0.960.960/p960x960/10506738_10150004552801856_220367501106153455_o.jpg?oh=d3554492486673089cc0fac65940a0ac&oe=5B019F12​​ C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\35079425_1801647249881471_8641442421088976896_n.jpg​​ C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\24205014_1599379680108230_1729758904_n.jpg

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​​​ Shaqir Duraku ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​​​ Nikollë - Kolë Nrekiqi ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​​​ Fadil Avdiu

 

 

 

 

SHKOLLA FILLORE POPULLORE NË​​ SUKUBINË ​​ 1945-1962​​ 

 

1.​​ Faik Avdiu, 1947-51,​​ 2. Xhemal​​ Avdiu, 1951-56,​​ 

3. Mehmet​​ Cuci, 1956-59, 4. Fadil Avdiu, 1959-62

 

C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\24252021_1599378756774989_997935687_n.jpgC:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\28001326_1677167872329410_1020053484_n.jpgC:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\24203461_1599383980107800_789186309_n.jpgC:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\24205014_1599379680108230_1729758904_n.jpg​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​​​  ​​ ​​ ​​​​ Faik Avdiu ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​​​ ​​ Xhemal Avdiu ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Mehmet Cuci ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Fadil Avdiu

 

 

 

SHKOLLA​​ FILLORE POPULLORE NË AMBULL,​​ 1946-1962​​ 

 

1. Salë Nasradini,​​ 1948-50,​​ 2.​​ Prena Nikiqi, 1950/51,​​ 

3. Halit Avdiu, 1951-56; 57-62, 4. Ramazan Jahaj, 1956/57​​ 

 

C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\24171841_1599385480107650_1628344094_n.jpg​​ C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monografis\24171828_1599382716774593_1081421135_n.jpg​​ https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/28117143_1683638088349055_1141154433_n.jpg?oh=443177a2768a269c3581710da041648a&oe=5A8B8685​​ https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/22811192_1563779647001567_1879442764_n.jpg?oh=4fe613dadbe452b1997bce3c6d9e6206&oe=59F2E533

 ​​ ​​​​  ​​​​  ​​ ​​​​ Salë Nastadini ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​  ​​ ​​​​ Prena Nikiqi ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Halit ​​ Avdiu ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​  ​​ ​​ ​​​​  ​​​​ Ramazan Jahaj

 

 

 

 

 

SHKOLLA FILLORE POPULLORE NË KLLEZEN 1946-1962​​ 

 

1. Gjergj​​ Nrekiqi, 1948-49, 2. Mehmet Cuci, 1949-53,​​ 

3. Ramazan Jahaj, 1953-56, 4. Xhemal Hoxha, 1956/57, 5. Nikollë​​ - Kolë​​ Nrekiqi, 1957-62

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ C:\Users\LONA TRADE\Desktop\Fotot e Monograf\Gjergj Nrekiqi, mësues, drejtori i parë në Shk. f. p. Kllezen.jpg ​​ ​​ ​​​​