Friday , September 25 2020
Lajmi i fundit

Tag Archives: Historia e Ulqinit

Feed Subscription

MONEDHA E ULQINIT

Arkivi, Arhiva, Ulqini antik, Anticki Ulcinj

Farkëtorja në Ulqin filloi të punoi në çerekun e parë të shekullit XIV dhe ishte në funksion gati një qind vite. Në të është farkëtuar nga bakri monedha autonome e qytetit. Ekzistonin tre lloje të monedhave të Ulqinit. Në anën e përparme të njërës ishte, për shembull, qengji “Agnus Dei” me flamur, ndërsa përreth i shkruar teksti “MONETA DE DULCINO”. ... Read More »

Dita botërore e trashëgimisë kulturore pa jehonë në Ulqin: A EKZISTON DIÇKA E TILLË?

Kalaja, Stari grad

23 shtatori në botë shënohet si Dita ndërkombëtare e trashëgimisë kulturore, ndërsa në Evropë është Dita evropiane e trashëgimisë kulturore. Sepse, ruajtja e trashëgimisë materiale dhe asaj jomateriale tregon në rëndësinë e komunitetit të caktuar në zhvillimin e diversitetit të vet kulturor dhe kreativitetit njerëzor. Për këtë arsye kjo ditë është gjithmonë mundësi e mirë të tregohet për rëndësinë e ... Read More »

UDHËRRËFYESI GJERMAN NË FUND TË SHEKULLIT XV NË ULQIN

Arkivi, Arhiva, Ulqini antik, Anticki Ulcinj

Udhërrëfyesi gjerman Arnold fon Hafr (Arnold von Harff, 1471 – 1505) në vitin 1497 ka qëndruar në Ulqin. Në këtë, siç thekson “qytet të vogël dhe të bukur shqiptarë” erdhi, pasi në shkurt të atij vit nga Venediku u nis me anije për në Aleksandri. Në Shqipëri ka vizituar edhe Durrësin dhe Sazanin. Nga ky udhëtim Harf ka shënuar, me ... Read More »

ULQINI PARA TETË DEKADASH

Ulqini në fillim të viteve 30 të shekullit 20 ishte kryesisht vend bujqësorë me 48000 ullinj dhe gjithsej 4200 banorë, si the rreth 60 dhoma për qiradhënie. Kjo ishte e pamjaftueshme dhe për numrin e atëhershëm të turistëve, sepse me mysafirët nga Evropa Qendrore, në këtë qytet kanë filluar të vijnë dhe vizitorët nga shtetet fqinje. “Në gusht lahen 600-700 ... Read More »

ULQINI NË SHEKULLIN XX

Xhamia e detareve, Dzamija pomoraca, Arkivi, Arhiva

Gjatë shekullit XX Ulqini ka mbijetuar rënie të rënda dhe ngritje të çuditshme. Nga qyteti I dytë I Malit të Zi në vitin 1880 kur u bashkëngjitë këtij vend, mbas pak më shumë se tre dekada ka mbërritur në vendin e gjashtë me zhvillim ekonomik dhe numër të banorëve (mbas Podgoricës, Nikshiqit, Cetinës, Tivarit dhe Plavës). Detaria dhe tregtia e ... Read More »

PUSHTIMI OSMAN I ULQINIT 1571

Arkiv, Arhiva, Ulqin, Ulcinj

Kur në Venedik u mor vesh që në prill të vitit 1571 fuqitë e mëdha tokësore me njëzet mijë këmbësorë dhe 500 kalorës u nisën nga Stambolli drejt Ballkanit Qendror, mbisundoi paniku. U morën masa për mbrojtjen e qyteteve dalmatin, ndërsa Ulqini dhe Tivari u lanë në duart e fatit të vet. Kujt i kishte mbetur t’i interesojë Ulqini derisa ... Read More »

Mustafa Canka: LUFTA PËR ULQIN 1880

Arkiv, Arhiva

Me marrëveshjen e Berlinit ishte paraparë që Mali i Zi të fitojë Plavën dhe Gucinë, gjë që pranoi edhe princi Nikolla sepse “kjo e ofronte qytetin e rëndësishëm, Prizrenin”. Mirëpo, nën komandën e Ali Pashë Gucisë vendasit e këtyre vendbanimeve, të përkrahur nga Lidhja e Prizrenit, u kundërvunë me armë. E njëjta gjë ndodhi edhe në pranverë të vitit 1880 ... Read More »

Scroll To Top