Wednesday , October 28 2020
Lajmi i fundit

Tag Archives: Ulliri

Feed Subscription

Thesar në kokrrat e ullinjve: BËRTHAMAT VLEJNË ARË

Bersi, Komina, Ulliri, Maslina

Ullishtarët e Ulqinit deri pak kohë më parë e kanë vlerësuar bërsinë (atë çfarë mbetet mbas përpunimit të ullinjve) si mbeturinë të cilën duhet hedhur diku larg me traktor. Atëherë, pak e nga pak, kjo lëndë filloi të shfrytëzohet si pleh i dobishëm, si dhe për ndezjen e zjarrit. Me makinat e reja të cilat prodhohen në Itali bërsia ndahet ... Read More »

Ministria e bujqësisë: PUNËTORIA PËR ULLISHTARË MË 10 NËNTOR

Ulliri

Nga Ministria e bujqësisë dhe zhvillimit rural të Malit të Zi kanë njoftuar se për ullishtarët e Ulqinit më 10 nëntor do të organizohet punëtoria. Grupi që synohet janë ullishtarët që morën certifikatën me të cilën dëshmohet vjetërsia e ullinjve të tyre dhe e cila këtë vit është vërtetuar në Universitetin e Stambollit. Certifikata, gjegjësisht prova për ekzistencën e gjatë ... Read More »

Paralajmërim: MOMENTI I FUNDIT PËR TRAJTIMIN E ULLINJVE

Ulliri, Maslina, Ullishta, Maslinada

Ekspertët e laboratorit fitosanitar kanë njoftuar se në fillim të kësaj jave kanë vizituar ullishtën në zonën e Ulqini. Ato thanë që në Ullishtën e Valdanosit është shënuar numri më i madh i mizave të ullirit – dy deri në tre herë më shumë se në shikimin e kaluar, gjë që tregon se në këtë zonë ullishtarët ose shumica e ... Read More »

Ullishtarët: PRODHIMI MË I DOBËT, POR FRYTI MË I SHËNDETSHËM

Ulliri, Maslina, Ullishta, Maslinada

Në ullishtat e Ulqinit këtë vit mund të pritet vetëm një e katërta e prodhimit të grumbullimit siç ishte para tre viteve, tregojnë vlerësimet jozyrtare të ullishtarëve. Mirëpo, ato theksojnë se cilësia e ullirit është shumë e mirë dhe kësaj bime të bekuar i konvenojnë temperaturat e larta të cilat akoma mbizotërojnë në këtë hapësirë. Ditët e ardhshme ullishtat do ... Read More »

Nga fundi i javës: ULLINJTË E ULQINIT NË PORTO MONTENEGRO

Vaji i ullirit, Maslinovo Ulje, Ulliri, Maslina

Edicioni i dytë “Tregu i prodhimeve vendase malazeze” do të organizohet nga fundi i kësaj javë, prej më 14 deri më 16 gusht, në marinën “Porto Montenegro” në Tivat. Restorantet në këtë vendbanim luksoz nautik do të ofrojnë specialitetet e veçanta gastronomike të kuzhinës vendase dhe internacionale, ndërsa gjatë manifestimit dyditorë prodhuesit nga Mali i Zi do të prezantojnë dhe ... Read More »

Miller: ÇDO ULLI NË VALDANOS MË I VLEFSHËM SE HOTELI

Valdanos,

Hulumtimi të cilin pak kohë më parë e punuan ekspertët nga Turqia ka treguar që disa rrënjë ullinj në Valdanos janë të vjetra gati dy mijë vjet. Po ashtu, në mënyrë shkencore është vërtetuar se nga ullinjtë më të vjetër prodhohet vaji më cilësor. “Kjo do të thotë se çdo rrënjë ulliri në Valdanos është më e vlefshme se cilido ... Read More »

Dispozita mesjetare në Ulqin: TË RINJTË DUHET TË MBJELLIN 60 ULLINJ

Vaji i ullirit, Maslinovo Ulje, Ulliri, Maslina

Në Statutin e qytetit të Ulqinit nga viti 1330 qëndron dispozita që të nënshtruarit duhet të mbjellin dhe kultivojnë ullinjtë, si dhe që fidanët e kësaj bime të bekuar nuk guxon të eksportohen. Këtë dru të shenjtë askush nuk guxon ta presë, ndërsa mbjellja e tij ishte – vepër e pëlqyeshme për Perëndinë. Për këtë arsye gjatë mesjetës në Ulqin ... Read More »

Alarm: ULLISHTAT NË RREZIK NGA BAKTERI I RREZIKSHME

Bakteri ne ullinj

Nëse Xylella fastidiosa, bakteri fitopogen nga Italia kalon përtej Adriatikut, Kroacia do të mbes pa ullishta dhe vaj ullirit, shkruan “Slobodna Dalmacia”. Në Istria është vërejtur tharja e degëve në ullinj, por akoma nuk është vërtetuar a bëhet fjalë për bakterin e rrezikshëm nga i cili frikësohen ullishtarët nga e gjithë BE-ja, apo kemi të bëjmë me diç tjetër. Xyllella ... Read More »

Iniciativa: FORMOHET SHOQATA NACIONALE E ULLISHTARËVE

Shoqatat të cilat grumbullojnë ullishtarët nga Ulqini, Tivari, Budva dhe Boka e Kotorrit kanë nisur iniciativën për formimin e shoqatës nacionale të ullishtarëve, mëson Portali UL-info. Kjo është, siç thekson burimi ynë, kërkesë e vazhdueshme e Ministrisë së bujqësisë dhe zhvillimit rural, me të cilën shumica e shoqatave kanë bashkëpunim të dobët. E që kjo iniciativë është me të vërtet ... Read More »

Iniciativa e re: KLASTER I PRODHUESVE TË VAJIT TË ULLIRIT

Ulliri, Maslina

Mbasi që ekspertët nga turqia do të vërtetojnë vjetërsinë e saktë të 50 trungjeve të ullinjve të moçëm në zonën e Ulqinit dhe Tivarit, do të niset me realizimin e projektit të krijimit të klasterëve të prodhuesve të vajit të ullirit në këto hapësira, mëson Portali UL-info. Zona e Ulqinit dhe Tivarit është e njohur si zonë ullishtarie ku prodhohet ... Read More »

Scroll To Top