Wednesday , October 28 2020
Lajmi i fundit

Tag Archives: ullishta

Feed Subscription

Ministria e bujqësisë: PUNËTORIA PËR ULLISHTARË MË 10 NËNTOR

Ulliri

Nga Ministria e bujqësisë dhe zhvillimit rural të Malit të Zi kanë njoftuar se për ullishtarët e Ulqinit më 10 nëntor do të organizohet punëtoria. Grupi që synohet janë ullishtarët që morën certifikatën me të cilën dëshmohet vjetërsia e ullinjve të tyre dhe e cila këtë vit është vërtetuar në Universitetin e Stambollit. Certifikata, gjegjësisht prova për ekzistencën e gjatë ... Read More »

Më herët se zakonisht: FILLOI MBLEDHJA E ULLINJVE

Ulliri, Maslina

Mbledhja e ullinjve në Ullishtën e Ulqinit zakonisht fillon nga mesi i tetorit, por këtë vit nisi pak më herët. Arsyeja është cilësia e mirë e ullinjve, gjë që është rezultat i kushteve të volitshme klimatike gjatë tërë vitit, por edhe implementimi i masave agroteknike në disa ullishta. Përndryshe, prodhimi i ullinjve është më i mirë se vjet, kur praktikisht ... Read More »

Monumentet e Ulqinit: KRONI BEGUT NË ULLISHTË

Kroni i Begut, Begova cesma

Diku nga mesi i rrugës e cila shkon nëpër zemër të Ullishtës, prej Ulqinit kah Valdanosi, ndodhet kroni i Begut. Ky objekt monumental guror nga shekulli 18 është përmendorja më e vlefshme e kultit të ujit, i cili me kujdes është kultivuar gjatë tërë historisë së këtij qytet. Edhe pse është devastuar në mënyrë të konsiderueshme, ajo, në shoqërinë e ... Read More »

Paralajmërim: MOMENTI I FUNDIT PËR TRAJTIMIN E ULLINJVE

Ulliri, Maslina, Ullishta, Maslinada

Ekspertët e laboratorit fitosanitar kanë njoftuar se në fillim të kësaj jave kanë vizituar ullishtën në zonën e Ulqini. Ato thanë që në Ullishtën e Valdanosit është shënuar numri më i madh i mizave të ullirit – dy deri në tre herë më shumë se në shikimin e kaluar, gjë që tregon se në këtë zonë ullishtarët ose shumica e ... Read More »

Fjala e ekspertëve: VAPA E MBYTI MIZËN E ULLIRIT

Ulliri, Maslina

Vera e gjatë dhe e nxehtë, së bashku me shiun e bekuar ne mes të gushtit, ishte ideale për ullirin, ndërsa mbyti mizën e ullirit, pajtohen ekspertët. Me të vërtet, ullinjtë tash tre javë kanë gjallëruar, ndërsa nga moti i mirë këto ditë ato po mbushen me vaj. Prandaj, që tani është e qartë se ato në Ullishtën e Ulqinit ... Read More »

Ullishtarët: PRODHIMI MË I DOBËT, POR FRYTI MË I SHËNDETSHËM

Ulliri, Maslina, Ullishta, Maslinada

Në ullishtat e Ulqinit këtë vit mund të pritet vetëm një e katërta e prodhimit të grumbullimit siç ishte para tre viteve, tregojnë vlerësimet jozyrtare të ullishtarëve. Mirëpo, ato theksojnë se cilësia e ullirit është shumë e mirë dhe kësaj bime të bekuar i konvenojnë temperaturat e larta të cilat akoma mbizotërojnë në këtë hapësirë. Ditët e ardhshme ullishtat do ... Read More »

Gjakonoviq: DO TË FTOJMË KORIN DIPLOMATIK NË VALDANOS

Valdanos

Kryetari i Shoqatës për kthimin e ullishtës në Valdanos Lluka-Batko Gjakonoviq ka deklaruar se do ti dërgojë ftesë korit diplomatik në Mal të Zi të vizitojnë gjirin e Valdanosit që në vendngjarje të binden për gjendjen katastrofale të ullinjve. “Të gjithë e kanë të qartë se vetëm pronarët e mëparshëm mund të revitalizojnë ullinjtë, të cilët për shkak të disa ... Read More »

Propozimi: VALDANOS – REGJION I ULLISHTARISË

Valdanos

Për shkak të rëndësisë së jashtëzakonshme ekonomike, kulturore dhe historike, mbrojtjes dhe revitalizimit, si dhe krijimit të brendit të marketingut, Ullishta e Valdanosit duhet të theksohet si regjion i ullishtarisë. Kjo përmendore e gjallë e ullishtarisë është i vetmi plantazh i madh me mbi 80 mijë rrënjë të ullinjve qindravjeçar, prej të cilëve disa janë të moçëm rreth 1900 vite. ... Read More »

Nga fundi i javës: ULLINJTË E ULQINIT NË PORTO MONTENEGRO

Vaji i ullirit, Maslinovo Ulje, Ulliri, Maslina

Edicioni i dytë “Tregu i prodhimeve vendase malazeze” do të organizohet nga fundi i kësaj javë, prej më 14 deri më 16 gusht, në marinën “Porto Montenegro” në Tivat. Restorantet në këtë vendbanim luksoz nautik do të ofrojnë specialitetet e veçanta gastronomike të kuzhinës vendase dhe internacionale, ndërsa gjatë manifestimit dyditorë prodhuesit nga Mali i Zi do të prezantojnë dhe ... Read More »

Miller: ÇDO ULLI NË VALDANOS MË I VLEFSHËM SE HOTELI

Valdanos,

Hulumtimi të cilin pak kohë më parë e punuan ekspertët nga Turqia ka treguar që disa rrënjë ullinj në Valdanos janë të vjetra gati dy mijë vjet. Po ashtu, në mënyrë shkencore është vërtetuar se nga ullinjtë më të vjetër prodhohet vaji më cilësor. “Kjo do të thotë se çdo rrënjë ulliri në Valdanos është më e vlefshme se cilido ... Read More »

Scroll To Top