Sunday , October 25 2020
Lajmi i fundit

Tag Archives: Zeri i Amerikes

Feed Subscription

VOA: Pozita e gruas shqiptare në Mal të Zi

Ali Salaj, Hadixha Gjoni

Pozita e gruas shqiptare në Mal të Zi, si në politikë ashtu edhe në postet publike, është në nivelin më të ultë në rajon. Studimet dhe sondazhet e ndryshme vendore dhe ndërkombëtare tregojnë për një diskriminim të grave shqiptare si në pushtetin vendor ashtu edhe në atë qendror. Ndërkohë, gratë shqiptare në Mal të Zi kërkon hapësirën e nevojshme për ... Read More »

Zëri i Amerikës: PARTITË POLITIKE SHQIPTARE NË MZ

Formimi i shumë partive politike nga radhët e shqiptarëve në Mal të Zi, ka shkaktuar pakënaqësi dhe reagime të shumta në opinionin publik. Analistët vlerësojnë se këto parti, që veprojnë të ndara dhe të përçara e kanë çorientuar elektoratin shqiptar. Ata nuk e përjashtojnë mundësinë që në një të ardhme, kjo shpërndarje e votës nëpër disa parti, të rrezikojë përfaqësimin ... Read More »

A.Salaj: ULLISHTA E VALDANOSIT‏

Valdanos

Ullishta e Valdanosit në bregdetin e Ulqinit, e cila është ndër më të njohurat në Mesdhe, është pothuajse e shkatërruar si pasojë e çështjes së pronësisë. Ullishta gjatë viteve të kaluara ishte në menaxhimin e ish-Ushtrisë Jugosllave, e cila planifikonte të ndërtonte një bazë të madhe ushtarake në Adriatik. Ullishtarët dhe shoqatat civile sot shprehin shqetësimin me gjendjen e krijuar ... Read More »

Zëri i Amerikës: KALAJA E ULQINIT, MONUMENT I TRASHËGIMISË KULTURORE

Kalaja, Stari grad

Kalaja e Ulqinit vlerësohet ndër monumentet më të bukura të trashëgimisë kulturore jo vetëm në rajon por edhe në Adriatik, ku pjesët më të vjetra të mbetura nga bedemat e saj datojnë që nga koha ilire. Njohësit e trashëgimisë shprehin shqetsimin që ky objekt i një rëndësie të veçantë kulturore, ende nuk është përfshirë në listën e objekteve kulturore të ... Read More »

Zëri i Amerikës: Arsimi në gjuhën shqipe në Mal të Zi

Protest, Protesta

Shqiptarët  janë të pakënaqur me gjendjen e arsimit në gjuhën shqipe në Mal të Zi dhe kërkojnë nga institucionet shtetërore të vendit respektimin e të drejtës  elementare të arsimit në gjuhën amtare. Në të gjitha trevat ku jetojnë shqiptarët në Mal të Zi është duke u nënshkruar peticioni me moton “Stop diskriminimit, duam të arsimohemi si shqiptarë”, i cili në ... Read More »

Frank Shkreli: EDHE NJË PRESION TJETËR KUNDËR SHQIPTARËVE NËN MALIN E ZI

Frank Shkreli

Problemet e shqiptarëve nën Mal të Zi njihen tanimë mirë nga të gjithë, brenda dhe jashtë trojeve shqiptare. Madje edhe ndërkombëtarët janë në dijeni të shkeljeve të të drejtave të njeriut të atyre pak shqiptarëve që jetojnë gjithnjë në trojet e veta nën Malin e Zi, përfshirë të drejtat politike, ekonomike, kulturore dhe gjuhësore, në mospërfillje me konventat ndërkombëtare. Çështja e pronave është një ndër problemet më të ... Read More »

Scroll To Top