Friday , October 2 2020
Lajmi i fundit

Të shtunën: FILLIMI I VITIT TË RI SIPAS KALENDARIT ISLAMIK

Xhamia-e-detareve-Ulqin (1)Sipas kalendarit islamik të shtunën e ardhshme, më 25 tetor, fillon viti i ri 1436.

Atë ditë fillon muaji muharrem, në Ulqin i njohur si muaji i ashureve.

Dhjetë ditët e para të këtij muaji zakonisht kalohen në agjërim, si një nga mjetet më efikase për përsosjen e shpirtit, pastrimin e trupit, ngushtimin e rrugëve të djallit, qetësimin e shpirtit, durimi në vështirësitë që shkaktojnë uria dhe etja si dhe përmbajtja nga kërkesat.

Viti islamik quhet hixhri sipas fjalës arabe “hixhra” e cila shënon shpërnguljen e profetit Muhamed (paqja qoftë mbi të dhe familjen e tij të ndershme) dhe të pasuesve të tij nga Meka në Medinë, e cila ndodhi në vitin 622 sipas kalendarit julian.

3 comments

  1. Admin. A ban me dite kush e quajti muaji i ashureve, Dervishet te cilet pregadisin Ashure? Apo sipas ndonje ngjarje tjeter? Ne musliamanet nuk e kena me pregadite Ashure, por me agjeru. Edhe jo me rraf veten e mu ba gjak sikurse shijat, qe behen hukubet. Ju kisha lut te shkruni si duhet ose mos shkruni hic koment por vetem titull.

    • Lexo pak djalosh, meso, por ja nga fletushka! Nuk fillon islami ne Ulqin me ardhjen e nje sekte te coroditur para 8/9 vjeteve. Te thella jane rrenjat e islame ne kete qytet. Me kohe, shpresoj se do ta kuptoni. Dhe mirre eshte nese agjeroni sa me shum ne kete muaj te shenjte. Selam.

  2. pergjigjen e pres prej adminit se ati jam drejtu e atyne qe nuk dijn me lexu pytjet nuk ja vuj veshin. e posacerisht mendimet e tyre jane edhe me te pavlefshme. e nese den me dite per kyt tem ma shuma te sugjeroj me fillu me lexu ma shume per islamin.

Komento

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top