Saturday , July 4 2020
Lajmi i fundit

Thesar në kokrrat e ullinjve: BËRTHAMAT VLEJNË ARË

Bersi, Komina, Ulliri, MaslinaUllishtarët e Ulqinit deri pak kohë më parë e kanë vlerësuar bërsinë (atë çfarë mbetet mbas përpunimit të ullinjve) si mbeturinë të cilën duhet hedhur diku larg me traktor.

Atëherë, pak e nga pak, kjo lëndë filloi të shfrytëzohet si pleh i dobishëm, si dhe për ndezjen e zjarrit.

Me makinat e reja të cilat prodhohen në Itali bërsia ndahet në lëndë djegëse dhe pleh. Me këtë mjet nxirren bërthamat, kilogrami i të cilave në treg vlen pak më shumë sa gjysmë litri naftë.

Kështu, për shembull, këtë sezon një prodhues i vajit në Kroaci nxori 100 tonë bërthamë. Kjo është njëjtë sikur të kishte nxjerr 60 tonë, gjegjësisht 60.000 litër naftë!?

Komento

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top