Thursday , July 2 2020
Lajmi i fundit

ULQINAKU THEMELUES I TEKNIKËS SË GRAVURËS NË BAKËR

copperplowedbyburin“Nikollë Radaku nga Ulqini në gjysmën e pare të shekullit 15 ka punuar gravura në bakër dhe atë para italianit Tommas Finiguerra nga Firencja, i cili njihet si themelues i kësaj dege të artit”, ka shkruar në librin e tij “Argjendarët e Dubrovnikut nga XIII deri në XVII shekull” historiani Cvito Fiskoviq.

Edhe Pavle Mijoviqi pohon që simboli i qengjit, i vendosur në një unazë ari të gjetur në varrin poshtë kishës në pjesën e poshtme të Kalasë së Ulqinit, ndoshta është vepër e këtij mjeshtri.

Teknika e gravurës në metal kërkon jo vetëm njohje të mirë të pinës, por edhe material të veçantë: Pllakat prej bakrit, mjetet për prerje, acid dhe presat speciale.

Sipas të dhënave të Enciklopedisë të artit figurativ të Jugosllavisë, Radaku është i lindur në fund të shekullit 14, ndërsa vdiq në vitin 1451. Ka punuar në Tivar, Dubrovnik dhe Zarë.

Komento

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top