Brengosja për qytetin

Në Ulqin shpesh thuhet që resurset natyrore janë thesari më i çmueshëm i tij. Dhe janë! Ai është një ndër qytetet më të bukura dhe më të vjetër të Mesdheut, qytet i cili, siç thoshte në mënyrë të mrekullueshme njohësi më i mirë i mesjetës në këto hapësira, Milan Shufflay, luhatet lehtësisht nga veriu në jug: Ky është qyteti i detit të bukur, lumit Buna, liqenit të Shasit, ullishtës së Valdanosit, Kripores, pyjeve me pisha, kodrave, fushave dhe tokave pjellore të cilat, sikur të punoheshin, do të mund të furnizonin gjysmën e Malit të Zi me ushqim të shëndetshëm.

Por, qytetet, në radhë të parë, i bëjnë njerëzit, dhe atë njerëzit e lirë, njerëzit me dinjitet, dije, guxim. Kjo gjë Ulqinit asnjëherë nuk i ka munguar, edhe pse me dekada brutalisht është shkatërruar nga jashtë dhe nga brenda. Kjo energji njerëzore, besimi, dija, mirësjellja, e kanë  ruajtur ndër shekuj këtë qytet.

Energjinë dhe kreativitetin e mbajnë të rinjtë, derisa mosha e mesme është bartës i stabilitetit dhe demokracisë. Për këtë arsye këto dy popullata në dy dekadat e fundit sistematikisht dhe me plan janë varfëruar, politikisht janë margjinalizuar dhe janë shpërngulur anë e mbanë planetit në mënyrë që ato të djeshmit dhe përsëritësit ta shpërdorin pronën tonë, ti çojnë në falimentim ndërmarrjet dhe të bëjnë shverc, gjegjësisht të pasurohen, të krijojnë dinasti.

Njëkohësisht një pjesë e të rinjve, me apo pa dëshirë, u bënë pjesë e sistemit, ndërsa një pjesë është droguar.

E me këtë problem të rrezikshëm do të përballemi në të ardhmen, veçanërisht në situatën kur institucionet funksionojnë keq, shumë keq. Sepse, kësaj shoqërie, si ajri, uji dhe buka i nevojitet e vërteta dhe vetëm ajo mund të na çliroj.

Stabiliteti dhe kreativiteti janë përparësitë më të mëdha të qytetit. Qyteti dinamik dhe akoma i gjallë ruan në vete një thesar të vërtet të përvojave dhe eksperiencave njerëzore; ai është i thellë dhe i pasur fal aftësisë së vet që historinë dhe jetën e njerëzve ti grumbulloj shtresë pas shtrese.

Ulqini është qyteti ku dhe sot, në një vend, mund të shihen shtresat dhe grumbujt e nëntë civilizimeve të mëdha. Nëse vetëm kalojmë me shpejtësi nëpër to, njeriu duhet të bëhet tolerant.

Por, para se ti kthehemi traditës, zhvillimit, detit, pra vetes, duhet të ndahemi nga fuqitë e shkatërrimit. Sepse, qyteti duhet të jetë organ i dashurisë; gjëja më e mirë që qyteti mund të bëj është të zhvilloj kujdesin për njerëzit.

Shkruan: Mustafa Canka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Përvjetori: GJYSMË SHEKULLI NGA THEMELIMI I QENDRËS NATURISTE NË ADË TË BUNËS
Përvjetori: GJYSMË SHEKULLI NGA THEMELIMI I QENDRËS NATURISTE NË ADË TË BUNËS

Këtë vit bëhet gjysmë shekulli nga fillimi i funksionimit të Qendrës naturiste në Adë të Bunës. Në korrik të vitit 1973 u pritën mysafirët e parë dhe ishin kryesisht gjermanë të sjellë nga agjencia “Miramare”.

Komuna e Ulqinit: PROJEKTI ME VLERË RRETH 20 MILION EURO FILLON NË MES TË SHKURTIT
Komuna e Ulqinit: PROJEKTI ME VLERË RRETH 20 MILION EURO FILLON NË MES TË SHKURTIT

Me rastin e fillimit të realizimit të projektit “Furnizimi me ujë dhe rregullimi i ujërave të zeza në bregdetin e Adriatikut – V, Ulqin”, kryetari i Komunës së Ulqinit Omer Bajraktari me bashkëpunëtorë

Në fillim të javës së ardhshme: KRYEMINISTRI ABAZOVIQ NË VIZITË ZYRTARE NË KOMUNËN E ULQINIT
Në fillim të javës së ardhshme: KRYEMINISTRI ABAZOVIQ NË VIZITË ZYRTARE NË KOMUNËN E ULQINIT

Kryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviq, në fillim të javës së ardhshme do të qëndrojë për vizitë zyrtare në Komunën e Ulqinit. Delegacioni me kryeministrin do të përfshijë edhe një sërë ministrash

Rikonstruksioni i “Mediteranit”: VILA E RE LUKSOZE ME DY PISHINA DERI NE MAJ
Rikonstruksioni i “Mediteranit”: VILA E RE LUKSOZE ME DY PISHINA DERI NE MAJ

Kompania “Becovic Management Group” është duke punuar në rikonstruksionin e hotelit të saj “Mediteran”. Siç theksohet, deri në maj të këtij viti do të përfundojnë punimet për ndërtimin e “Ville Version”,

Ulqin: ABAZOVIQI PARALAJMËRON SË SHPJETI PERFUNDIMIN E ADAPTIMIT TË URGJENCËS
Ulqin: ABAZOVIQI PARALAJMËRON SË SHPJETI PERFUNDIMIN E ADAPTIMIT TË URGJENCËS

Kryeministri i Malit të Zi Dritan Abazoviq bëri të ditur që së shpejti pritet të përfundojë adaptimi dhe rindërtimi i Urgjencës në Ulqin. Sipas tij, kjo dinamikë është është dakorduar të hënën në një bisedë