40 vite Adë: VENDI KU ÇDO GJË FILLON DHE MBARON

Të shtunën me 13 korrik bëhen plot 40 vite prej kohës kur Ada e Bunës ka mirëpritur mysafirët e parë. Plot dyzet vjet Ada është adresë e preferuar për dashamirët e natyrës dhe nudizmit, top destinacioni i Malit të Zi, sinonim për pushim cilësor dhe inspirim për artistët.

Si filloj…Para katër dekadave agjencia turistike gjermane “Miramare” e vëllezërve Halgat, e cila është marrë vetëm me turizëm naturist, ka investuar rreth gjysmë milioni marka për ndërtimin e “vilave të zeza”. Kur është hapur Vendbanimi nudistik, aty kanë pushuar vetëm të huajt dhe menjëherë ishte e qartë që ka nevojë të ndërtohen më shumë kapacitete banuese sepse 100 shtretër ishin pak. Shumë shpejt pas kësaj u ndërtuan dhe “vilat e bardha” dhe Ada kishte kapacitet prej 1000 shtretërve. Së bashku me auto kampin, gjatë atyre viteve në Adë çdo ditë kanë pushuar rreth njëmijë e gjysmë njerëz. “Vilat e bardha” prej kohësh nuk përdorën më, por vitet e fundit është investuar shumë në llojet e tjera të akomodimit, kështu që Ada, ngadalë por sigurt po e kthen shkëlqimin e vet. Kapaciteti i tanishëm i Adës është 600 shtretër, ndërsa 350 shtretër janë në dhomat e rinovuara.

Këtë ishull i cili gjendet në jug të Malit të Zi e karakterizojnë bimët sup-tropikale dhe mesdhetare, ndërsa disa nga llojet bimore dhe të kafshëve janë unike në krejt Evropën. Vegjetacioni i dendur në pjesën e pasme të ishullit Adës i jep /// të Amazonisë, ndërsa së bashku me botën e kafshëve e bënë hapësirë mikro-ekologjike të veçantë. Vlerë të jashtëzakonshme ka dhe rëndësia ornitologjike e Adës së Bunës e cila para së gjithash pasqyrohet në kolonitë e rëndësishme të shumë llojeve të zogjve. Hoteli në Adë të Bunës ka ofertë unike në bregdetin e Malit të Zi, e ajo është Shkolla e hipizmit e cila punon prej viti 1975.

Në Adë në vitin 1985 është inçizuar filmi i Zhivko Nikoliqit “Ljepota Poroka“. Nga vitet e nëntëdhjeta, Ada bëhete e njëhur në hapësirat e ish Jugosllavisë. Vitet e fundit Ada është vend i njohur për surfing dhe kajtsurfing. Gjendet në maje të destinacioneve për dashamirësit e këtij sporti, para së gjithash për arsye të kombinimit të mirë të erës, numrit të ditëve me diell gjatë vitit, plazhet e gjata, gjerësisë së rripit ranor dhe thellësisë së detit, kështu që sezoni i kajtsurfit këtu zgjat pesë muaj.

Deri në ishull dikur është shkuar me trap, ndërsa nga viti 1987 Ada me bregun është e lidhur me urë. Ishulli është në formë trekëndëshi me sipërfaqe prej 5.4 km2. Nga dy anë është i rrethuar me lumin Buna, ndërsa ana e tretë është kah deti dhe ka plazhin ranor të gjatë gati tre kilometër.

Plot katër shekuj Ada e Bunës askënd nuk e lë indiferentë. Fansat e Adës së Bunës në faqen e Facebook-ut e përshkruajnë Adën si “Vend ku çdo gjë fillon dhe mbaron”.

ANA Zhivanoviq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Komuna: NË DITËT NË VIJIM NISË ZBUKURIMI I QYTETIT
Komuna: NË DITËT NË VIJIM NISË ZBUKURIMI I QYTETIT

Në fillim të javës së ardhshme do të fillojë zbukurimi tradicional i Ulqinit në prag të festave të Vitit të Ri dhe të Krishtlindjeve. Siç mësojmë, qyteti do të dekorohet shumë më larmishëm se në vitet

Emërimet – diplomacia: BERNARD ÇOBAJ DO TË JETË I NGARKUARI ME PUNË I MALIT TË ZI NË REPUBLIKËN E KOSOVËS
Emërimet – diplomacia: BERNARD ÇOBAJ DO TË JETË I NGARKUARI ME PUNË I MALIT TË ZI NË REPUBLIKËN E KOSOVËS

Zyrtari i Ministrisë së Punëve të Jashtme, Bernard Çobaj, së shpejti do të emërohet i ngarkuar me punë në Ambasadën e Malit të Zi në Prishtinë, mëson Portali Ul-info. Mali i Zi dhe Republika e Kosovës

Sweet December – Ulqini 2022/23: BAZARI I VITIT TË RI, YJET E MUZIKËS DHE SHUMË AKTIVITETE TË BUKURA
Sweet December – Ulqini 2022/23: BAZARI I VITIT TË RI, YJET E MUZIKËS DHE SHUMË AKTIVITETE TË BUKURA

  Nëse dëshironi që dhjetorin dhe festat e fundvitit ti kaloni në bregdet, Ulqini është zgjedhja juaj e duhur sepse kete vit Ulqini do të shëndrrohet në një destinacion feste, festat e fundvitit do

Akademia e shkencave e Shqipërisë dhe Art Club: 50-vjetori i Kongresit të Drejtshkrimit
Akademia e shkencave e Shqipërisë dhe Art Club: 50-vjetori i Kongresit të Drejtshkrimit

Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club” në bashkëpunim me Akademinë e Shkencave të Shqipërisë do të organizojnë veprimtarinë shkencore dhe jubilare “NJË KOMB – NJË GJUHË LETRARE”, me rastin e

Komuna: NËNSHKRUHET KONTRATA PËR RIKONSTRUKSIONIN – ASFALTIMIN E BULEVARDIT TEUTA DHE RRUGËS “28 DHJETORI”
Komuna: NËNSHKRUHET KONTRATA PËR RIKONSTRUKSIONIN – ASFALTIMIN E BULEVARDIT TEUTA DHE RRUGËS “28 DHJETORI”

Komuna e Ulqinit dhe SH.P.K. Putevi Bar, si ofertues me ofertën më të volitshme, kanë lidhur Kontratën për Rindërtimin – Asfaltim të Bulevardit Teuta dhe Rrugës “28 Dhjetori”. Vlera e kontratës së nënshkruar