Kada biste Ulcinjane pitali, šta je ono čime se najviše ponose, većina će vam odgovoriti da je to multikulturalizam, jer se u ovom gradu od vajkada sa puno emocija, časti i tradicije proslavljao pravoslavni i katolički Božič, Bajram, kao i drugi vjerski praznici.

Vjernici po gregorianskom kalendaru proslavili su svoj Blagdan prije dvije nedjelje, a sada shodno svojim običajima i tradicijom dan rođenja Isusovg obilježili i vjernici julanskog kalendara. Badnji dan od svog svaknuća, nevezano koje ste vjeroisposvjesti i konfesije, budi kod ljudi nešto magično, nešto divno što je karakteristično samo za ovaj dan. Grad Ulcinj, prepoznat kao multi-kulturalna a samim tim i multietnička opština, sa dominantnim islamskim stanovništvom, posebno je mjesto za proslavu jednog od dva najradosnija hrišćanska praznika. Kao i u drugim mjestima, Badnje jutro počine tradicionalnim branjem badnjaka prije svanuća, praćeno zanimljivim ritualima.

Vjernici najčešće odlaze da uberu Badnjak u naseljima kao što su Možura, Bliska Gora i područja kraj Darze,a u badnjake idu samo muške glave. U šumu najčešće odlaze domaćin i nastariji sin. Prije sječenja drvetu se nazove „dobro jutro“, četita mu se praznik i moli se da donese zdravlje i sreću porodici. Potom se posipa žitom ili kukuruzom, a prema vjerovanjima, drvo se ne smije dodirnuti golim rukama, paiz tog razloga, onaj koji ga seče navlači rukavice.Drvo treba da padne na istočnu stranu, gdje  sunce izlazi i najviše ga treba oboriti iz tri pokušaja. Na kraju rituala nazdravlja se uz crno vino i ide se kućama. Kada domaćin donese badnjak, nikako ne smije odmah da ga unese nego ga ostavlja pored ulaznih vrata, a tek sa prvim mrakom, badnjak se unosi u kuću i stavlja na ognjište.

Ovoga puta, vjernike nije poslužilo vrijeme, ali ih i jaka kiša nije poremetila u namjeri da svoju kuću ukrase badnjacima, a ujedno uz sirene i bucnje iz vatrenog oružja obilježe donošenje Hrastovog drveta.

Kao i prethodnih godina pored svojih domova, vjernici su i pored kiše, koja je padala cijeli dan nalagali Badnjake u Sabornoj crkvi Crkve Svetog Nikole ,kraj Starog grada, kao i u crkvi Svetog Vasilija u Zoganju.Važno je napomenuti da se i ovoga puta grupa građana potrudila da ispred Saborne crkve „Svetog Nikole“ vjernike počasti sa domaćim specijalitetima i vinom. I ovoga puta ispred čuvenog pulta tzv „Male Kolumbije“, i pored obilatog pljuska okupilo stotinjak građana, koji su pod improvizovanim tendama i kišobranima nalagali badnjake i prisustvovali izvanrednom vatrometu. Protojerej SPC Radojica Božović služio je božićku liturgiju u ponoć za najavu dolaska hristovog rodjenja, a ista praksa nastavljena je u jutarnjim časovima. Kao i do sada u predvečerje Božića  obilježavanje praznika priređeno je u nekoliko gradskih kafića, gdje se slavilo do rane zore.

Svim vjernicima nek blagdani donesu blagodet i napredak na svim poljima.  MIR BOŽJI HRISTOS SE RODI.

Svima koji slave nek je SREĆAN BOŽIĆ, a ostalima puno radosti i veselja u godini pred nama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reportazh: Deti dhe ndërkulturalizmi

Intervista e parë e kryetarit Omer Bajraktari: GJENDJA NË KOMUNË, VIZIONI I ZHVILLIMIT, PLANET…