Apel i ekologëve: TË NDALOJMË EKSPLOATIMIN E RËRËS NGA GRYKA E BUNËS

Profesori i Universitetit të Podgoricës Janko Jankoviq thotë që praktikisht është mbyllur dega e djathtë e lumit Buna, që bënë real skenarin që Ada do të bëhet gadishull. “Kësaj i ka kontribuar eksploatimi i rërës në grykë. Shumë kompani, nuk e morën rërën në vendin ku ndahen degët, por në grykëderdhje, çka është më e thjeshtë”, thekson Jankoviq, i cili ka lindur në Ulqin.

I ngjashëm është mendimi dhe i ekologut më të njohur nga Ulqini, udhëheqësit të organizatës “Hapi i gjelbër” Xhelal Hoxha. Ai tha që me eksploatimin e pakontrolluar të rërës në tërësi anashkalohet procedura e caktuar mbi ndikimin në mjedis, si dhe respektimi i direktivave evropiane për ujëra, të habitatëve dhe zogjve, derisa njëkohësisht opinioni publik përjashtohet krejtësisht nga çdo lloj ndikimi në vendime të tilla. “Është i drejtë të supozohet që pasojat e ndjeshme do ti pësojnë qytetarët”, thekson ai.

Në studimin Parku regjional i deltës së Bunës, të cilin e punuan ekspertët gjerman,konstatohet që delta e lumit Buna është këneta më e rëndësishme natyrore në Mesdhe e cila karakterizohet nga kompleksi i shumëllojshëm i peizazheve unike dhe të kërcënuara natyrore, habitate dhe specie. “Nëse nuk mbrohet kjo hapësirë seriozisht do të kërcënohet statusi kushtetues i Malit të Zi dhe reputacioni i tij ndërkombëtarë si vend turistik dhe ekologjik”, thuhet në këtë dokument.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin

Shkolla shqipe ka një traditë të gjatë. Nga hulumtimet e deritashme që kanë gjetur dhe publikuar studiuesit dhe gjuhës shqipe, shkollës shqipe dhe historisë së shqiptarëve vërtetohet se shkollat shqipe kanë një histori prej së

Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin
Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin

Shkolla shqipe ka një traditë të gjatë. Nga hulumtimet e deritashme që kanë gjetur dhe publikuar studiuesit dhe gjuhës shqipe, shkollës shqipe dhe historisë së shqiptarëve vërtetohet se shkollat shqipe

Fakulteti në Ulqin: REGJISTRIMI I GJENERATËS SË RE TË STUDENTËVE PËR VITIN AKADEMIK 2022/23
Fakulteti në Ulqin: REGJISTRIMI I GJENERATËS SË RE TË STUDENTËVE PËR VITIN AKADEMIK 2022/23

Fakulteti i Studimeve të Biznesit Mesdhetar në Ulqin bëri të ditur se janë në vazhdim regjistrimet në studimet themelore akademike për vitin 2022/23. Siç thuhet, të gjitha informacionet mund të merren

Komuna: SOT FILLON ASFALTIMI I RRUGËVE TË GËRMUARA
Komuna: SOT FILLON ASFALTIMI I RRUGËVE TË GËRMUARA

  Komuna e Ulqinit njoftoi se të premten do të fillojë asfaltimi i rrugëve të gërmuara, i cili do të zgjasë disa ditë. Vetëqeverisja lokale u ka kërkuar falje qytetarëve që kanë vuajtur nga kjo situatë,

CEDIS: TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të premten, më 24 qershor, në periudhën prej orës 08 deri në 14,30, pa energji elektrike do të jetë pjesa e Qytetit përballë

Komuna: BEQIR SELLA KANDIDAT PËR ZËVENDËSKRYETAR
Komuna: BEQIR SELLA KANDIDAT PËR ZËVENDËSKRYETAR

  Zyrtari i lartë i Partisë Demokratike, Beqir Sella, është kandidat për nënkryetar të Komunës së Ulqinit, mëson Portali Ul-info. Ai është deputet i asaj partie në Kuvendin komunal dhe kryen edhe