Arjona Resulani: PSE NA KENI RRIT ME MARRINA?

Përsëri po trajtoj pothuajse të njëjtën temë sikur në shkrimin e kaluar, e që ka të bëjë me mentalitetin e qytetit të Ulqinit.

Pata pak kohë të ulem dhe mendoj e të them të drejtën më rrëqethet trupi (“më bahet mishi kokërr”) prej disa veseve (më mirë të them “vesveseve”) të cilat “na i kanë fut në gjak” që në fëmijëri.

Po filloj duke numëru më banalen: “thonjtë nuk prehen në mbrëmje (natën). Zoti na faltë e na ruajt, por unë ala kam frikë mi pre natën se “na kanë shti t ‘zezën mirë”, kur ishim të vegjël.

Po vazhdoj me disa pozitive si p.sh: “kur kruhet dora e majtë fitojmë pare”, ose “kur na del yrzylla në sy” atëherë dikush është me barrë. Normal varet se në cilin sy, për të kuptu se a do të shtohemi nga ana e nanës apo nga ana e babës. Prep po them: Zoti na faltë. Por, ka edhe me keq.

Edhe mos më thoni që nuk e keni apliku edhe ju “e vesh mbathjet (brekët) mbrapsht që mos me të kap syni”, e nëse rastësisht veshim diçka mbrapsht atëherë kena mu gëzu diçka. Prep po them Zoti na faltë e na udhëzoftë.

“Mas rri n ‘qoshe se s’ka me të dalë rrisku (fati)”, apo “maje një thelb hudhër puna synit” …

E sa shumë të tjera ka, pres që ju ti numëroni në komente.

Tani po vazhdoj dhe po e përmbylli shpalosjen e këtij “halli” që kam, duke iu drejtu të parëve tanë.

Me siguri shumica nga ju: nana, madhe e nendaja (gjyshe), teze e halla, jeni “viktima” të këtyre traditave të cilat ashtu sikur ju neve, të parët tuaj ju kanë “fut në gjak”…

Por me qëllim e pa qëllim ky për mendimin tim mëkat quhet, e lus Zotin të na fal tanve sa jena e nuk vazhdojmë “në këtë rrugë”…

Se përsëri derisa shkruaj po më kujtohet edhe që nuk guxojmë të lajmë rrobat të xhumanë, që të martën është një sahat i ligë, që “patkonjtë” na mbrojnë nga të këqijat, e që për “Shinjergj” duhena me ba Hajmajlija, me na zgju prej gjumit duke na rreh më hitha, e larg qoftë mu rrëzu apo mu sëmurë për “Shinjergj” se thonë “nuk shnoshena kurrë”.

Çfarë të them më shumë. Përsëri po e mbyll duke thane prej zemre “Zoti na falte e na udhëzoftë tanve sa jena” e juve ju lutem nëse mendoni që e kam gabim me thoni.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

“Ulcinj Art Festival”: PROJEKTI “AIDA” BASHKON AKTORËT NGA ITALIA, SHQIPËRIA DHE MALI I ZI

TV Ul-info: PLAZHI I GRAVE DHE PELOIDI – PASURI NATYRORE TË ULQINIT

TV Ul-info: FAL DONATORËVE, QENDRA “SIRENA” E PËRGATITUR SA I PËRKET MASAVE MBROJTËSE

Gjakonoviq: NËSE URGJENTISHT NUK ZGJIDHET ÇËSHTJA E EROZIONIT, OBJEKTET NË ADË DO TË ZHDUKEN
Gjakonoviq: NËSE URGJENTISHT NUK ZGJIDHET ÇËSHTJA E EROZIONIT, OBJEKTET NË ADË DO TË ZHDUKEN

Drejtori ekzekutiv i Ndërmarrjes Hotelerike – Turistike “Riviera e Ulqinit” Bojan Gjakonoviq përsëri paralajmëroi për rrezikun e erozionit në Adën e Bunës. “Nëse asgjë nuk bëhet, objektet dhe plazhi në

Komuna: NIS HARTIMI I PLANIT STRATEGJIK TË ZHVILLIMIT DERI NË VITIN 2029
Komuna: NIS HARTIMI I PLANIT STRATEGJIK TË ZHVILLIMIT DERI NË VITIN 2029

Kryetari i Komunës së Ulqinit Aleksander Daboviq solli vendimin për hartimin e Planit Strategjik të Zhvillimit të Komunës së Ulqinit për periudhën 2022-2029. Ky dokument, i cili pas Planit Hapësinor –

Dr G.Karamanaga: In memoriam Hysein-Ceno Kapllanbegu (1929-2021)
Dr G.Karamanaga: In memoriam Hysein-Ceno Kapllanbegu (1929-2021)

Në moshën 92 vjeçare ndërroi jetë Hysein Ceno Kapllanbegu. Ishte i lindur në Ulqin, ku edhe kaloi trë jetën e tij të gjatë. Ka punue edhe në Perast. Në shitoren “Napredak” të Gjakovës ka kalue kohën e

Qani  Osmani: ZGJEDHJET BRENDAPARTIAKE DHE POLITIKA KADROVIKE
Qani  Osmani: ZGJEDHJET BRENDAPARTIAKE DHE POLITIKA KADROVIKE

Zgjedhjet brendapartiake qëndrojnë në korelacion të drejtpërdrejtë me zgjedhjet elektorale qofshin ato vendore, parlamentare ose presidenciale. Kisha thënë se zgjedhjet brendapartiake dhe zgjedhjet elektorale,

Muhamed Ukoshata: HAFIZI MË I RI NGA MALI I ZI
Muhamed Ukoshata: HAFIZI MË I RI NGA MALI I ZI

Pas përvetësimit të plotë të librit të shenjtë (mësimit përmendësh), 14 vjeçari Muhamed Ukoshata, u shpall Hafiz i Kuran-it. Mësimet i ka kryer në Shkodër  aty ku aktualisht është duke ndjekur edhe mësimet