BEJTET NË ULQIN

Hotel-Dvori-Balsica-Ulcinj-Montenegro-8Në Ulqin gjithmonë ishte zakon i bukur që me rastin e ngjarjeve të rëndësishme lokale apo familjare mendimi të shprehet me vargje.

Gjatë shekullit 18 është zhvilluar krijimtaria e njohuri si letërsia e bejtexhive apo e teqeve, gjegjësisht letërsia në gjuhën shqipe, por në alfabetin arab.

Kjo letërsi, pra, është krijuar si prodhim i kulturës islame dhe nevojës shpirtërore të Ulqinakëve të krijojnë dhe të shprehen në gjuhën e vet amtare.

Pa kuptimin e rëndësisë të cilën e kishte poezia, sidomos bejtet, në të shprehurin kulturor të vendasve të këtij qytet nuk është e mundur të njihet mentaliteti i Ulqinit.

Nga ato Ulqinakë të cilët në kohën tonë me sukses i shkruajnë bejtet më të njohurit janë Silver Korda dhe Sutko Malohoxha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reportazh: Deti dhe ndërkulturalizmi

Intervista e parë e kryetarit Omer Bajraktari: GJENDJA NË KOMUNË, VIZIONI I ZHVILLIMIT, PLANET…