Canka: MEDIAT E LIRA JANË OKSIGJEN PËR DEMOKRACINË

Pozita e gazetarisë shqiptare dhe e mediave në gjuhën shqipe në Mal të Zi është më e vështirë sesa në mediat malazeze. Mbizotëron atmosfera e pasigurisë, frikës, autocensurës. A mund të kujtoheni se kur keni lexuar herën e fundit në këto media një tekst të mirë mbi korrupsionin, krimin apo të ashtuquajturin privatizim?! O Zot, nganjëherë më duket sikur koha është ndaluar në vendet ku ne jetojmë!

Gazetaria shqiptare në Mal të Zi është amorfe, e butë, e mërzitshme. E çuditshme, sepse e di që këta njerëz i përcjellin të paktën mediat në Shqipëri. Atje do të duhej të dërgoheshin rregullisht në kurse edhe gazetarët malazezë. Si shqiptar dhe gazetar, jam krenar për pasqyrën mediatike në Shqipëri.
Edhe në Kosovë, ngadalë, por po përmirësohet cilësia e mediave. Për këtë arsye ka shpresë për këto shoqëri sepse mediat e lira janë oksigjen për demokracinë.

Ndërsa shqiptarët në Mal të Zi kanë qenë (dhe akoma janë!) politikisht populli më i mënçur në këtë vend. Frikohem që për shkak të kësaj gjendjeje në media dhe arsim ata do ta humbin së shpejti këtë primat.

Është keq që kjo kuptohet pak edhe në vendet ku merren vendimet. Marrëdhëniet e shtetit ndaj mediave të pakicave kombëtare janë “letër lakmus” për përcaktimin e shkallës së demokracisë në një shoqëri. Në demokracitë, siç është kjo e jona, e cila bazohet në diktatin e shumicës, pakicat dhe kritikët janë në situatë të vështirë. Atyre u lejohet çdo gjë, por si njerëz të margjinës të cilët më kot murmërojnë diçka në turmën e cila çirret.

(Mustafa Canka, Koha javore, nr. 344, 30.11.2008)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

New York: Kryeministri Dritan Abazoviq takohet me diasporën shqiptare
New York: Kryeministri Dritan Abazoviq takohet me diasporën shqiptare

Kryeministri malazez Dritan Abazoviq i cili ndodhet për një vizitë disaditore në Nju Jork, pjesëmarrjen në sesionin e 77-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (OKB), zhvilloi një sërë

Tenderi në vijim: SË SHPEJTI ASFALTIMI I BULEVARDIT “TEUTA”
Tenderi në vijim: SË SHPEJTI ASFALTIMI I BULEVARDIT “TEUTA”

Menjëherë pas normalizimit të Portalit të Prokurimit Publik, Komuna e Ulqinit shpalli tender për asfaltimin e rrugëve në territorin e kësaj vetëqeverisje lokale. Siç thuhet në ftesë, vlera totale e këtyre

Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE
Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE

Të gjithë i kujtojmë vitet e fëmijërisë dhe ndër kujtimet që nuk i harrojmë asnjëherë janë lojërat me shokët e shoqet dhe aventurat e bukura të asaj moshe. Sot fëmijët tanë përballen me një përvojë tërësisht

Takimi me afaristët turistik: FILLUAN PREGADITJET PËR SEZONIN E ARDHSHËM
Takimi me afaristët turistik: FILLUAN PREGADITJET PËR SEZONIN E ARDHSHËM

Në hotelin Otrant, me inicjativë të Organizatës Turistike të Ulqinit, është organizuar takimi ndërmjetafaristëveturistik të qytetit, udhëheqësisë së Komunës, dhe ndërmarrjes sh.p.k. “Veprimtaritë Komunale”.

TAEKWONDO ULQINI: TETË MEDALJE NGA TURNEU NË SARAJEVË
TAEKWONDO ULQINI: TETË MEDALJE NGA TURNEU NË SARAJEVË

Të shtunën me datë 24.09.2022 në Sarajevë u mbajtë turneu ndërkombëtarë “Hadzici friends” në sportin e Taekwondo-së për të dy disciplinat, Ndeshje dhe Forma. Ky aktivitet i Taekwodo-së mblodhi