CEDEM: VAZHDON DISTANCA E LARTË ETNIKE NDAJ SHQIPTARËVE

Milos BesicHulumtimi mbi distancën etnike në Mal të Zi, të cilin e bëri Qendra për demokraci dhe të drejtat e njeriut (CEDEM), tregon që ky shtet është shoqëri më tolerante në krahasim me vitin 2004 kur ky hulumtim është bërë për herë të parë. Hulumtimi tregon që “njerëzit në Mal të Zi vështirë pranojnë që dikush kush nuk është i kombësisë së tyre të ketë pozicion drejtues”.

Metodologu Milosh Beshiq ka shpjeguar që distanca mesatare ndaj të gjitha grupeve etnike vërteton që distanca më e madhe etnike është ndaj Romëve, sepse më shumë se 46 për qind e qytetarëve ka atë distancë ndaj përfaqësuesve të popullatës rome. “Ndaj Shqiptarëve kjo vlerë është 39,4 për qind, ndërsa ndaj Kroatëve 35,6 për qind. Këto janë vlera shumë të larta, bile ndaj përfaqësuesve të kombeve të huaja janë më të ulëta, deri në 31,5 për qind sa është kjo vlerë ndaj Amerikanëve”, pohoi ai.

Në Mal të Zi njerëzit “tolerancën etnike” e kuptojnë nëpërmjet shoqërimit dhe komunikimit.

Gati 43 për qind e të anketuarve nuk do të dëshironte të shoqërohet dhe të takohet me Romët, 34,6 për qind me Shqiptarët, ndërsa rreth 31 për qind me Kroatët.

“Çdo i pesti qytetar apo qytetare e Malit të Zi, nuk do të dëshironte të jetonte me Shqiptarin në një shtet”, tha Beshiq duke shpjeguar rezultatet e hulumtimit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Në fund të vitit: NË ULQIN LEDRI VULA, ALBAN SKENDERAJ, S.QETKOVIQ…
Në fund të vitit: NË ULQIN LEDRI VULA, ALBAN SKENDERAJ, S.QETKOVIQ…

Javët e fundit të këtij viti do t’i kalojmë në një atmosferë festive, me pije, ushqim, e mbi të gjitha muzikë të mire. Në skenën e “Sweet December” me 24 dhjetor do të ngjiten: Accoustic

CEDIS: EDHE TË ENJTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: EDHE TË ENJTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të enjten, më 8 dhjetor, në periudhën prej orës 8 deri në 15,00, pa energji elektrike do të jenë këto vendbanime: Pistulla,

Prezantohet programi Sweet December: MUND TË TËRHEQIM TURISTËT NGA I GJITHË RAJONI
Prezantohet programi Sweet December: MUND TË TËRHEQIM TURISTËT NGA I GJITHË RAJONI

“Besojmë se kemi eventin më të bukur që do ta ringjallë Ulqinin në këtë periudhë, me të cilin mund të tërheqim mysafirë nga i gjithë rajoni”, tha të mërkurën në prezantimin e programit të eventit “Sweet

Me mbështetjen e diasporës: HAPET FURRA E BUKËS NË OSTROS
Me mbështetjen e diasporës: HAPET FURRA E BUKËS NË OSTROS

Shoqata “Kraja”, e cila vepron në SHBA dhe ka filialin e saj në vendlindje, ka realizuar projektin e fundit – furrën e bukës në Ostros, transmeton Barinfo. Vitet e fundit kjo zonë nuk kishte furrë buke,

Teatri Teuta: TË SHTUNËN “SY N’SY“ ME BASHKIMIN
Teatri Teuta: TË SHTUNËN “SY N’SY“ ME BASHKIMIN

Stand up komedia të „Teatrit Teuta“, SY N’SY me aktorin Bashkim Alaj, do të shfaqet të shtunën, me 10 dhjetor, në Sallën e Madhe të Qendrës për Kulturë. Të ftuarit e Bashkimit do të jenë kryetarët