ÇELEBIJA DHE ULQINI

Në mbledhjen e Këshillit ndërkombëtar është pranuar propozimi që në regjistrin e UNESCO-së të mbrojtjes së trashëgimisë kulturore jomateriale, i njohur dhe me emërimin “Regjistri i kujtesës botërore” të “përfshihen dhe Udhërrëfimi” i udhëpërshkruesit otoman Evlia Çelebija, i shkruar në shekullin e 17. Në letërsinë botërore kjo vepër është pranuar si më e gjata dhe më e kompletuara në letërsinë botërore.

“Udhërrëfyesi” që ruhet në Stamboll, në bibliotekën e Sulejmanit në pallatin Topkan, jep shpjegime të detajuara të Perandorisë Osmane si dhe shpjegime piktoreske të gjithë vendeve të cilat ky udhëpërshkrues i ka vizituar gjatë 40 viteve udhëtim (1640-1680) në të gjithë anët e botës.

Evlija Çelebija ka vizituar Ulqinin në vitin 1662, në kohën e luftës së Kandisë. “Ulqini është qytet i fort dhe shumë i bukur”, shkruan ai dhe thekson që në atë kohë qyteti ishte dukëllëk (vojvodëllëk) dhe kadillëk në rangun e 150 akçi, apo që ka marr pjesë në qytetet me madhësi mesatare në Perandorinë Osmane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reportazh: Deti dhe ndërkulturalizmi

Intervista e parë e kryetarit Omer Bajraktari: GJENDJA NË KOMUNË, VIZIONI I ZHVILLIMIT, PLANET…

Ulqin: KRYEMINISTRI I KOSOVËS URON NIMANBEGUN

“Ulqini ka zgjedhur mbrëmë një kryetar të ri për ta drejtuar e përshpejtuar komunën kah rruga e përparimit qytetar e kombëtar dhe zhvillimit ekonomik e shoqëror. Kryetari i ri, z. Nimanbegu më parë ka qenë