Dr Gani Karamanaga: In memoriam – Doajeni i turizmit Ali Peshku

Këto ditë në moshën 91 vjeçare ndërroji jetë Ali Sulejman Peshku.

Për këtë rast po ju sjell tekstin tim Doajeni i turizmit (Ali Peshku) i botuar në librin “Në derë të oborrit” në vitin 2017.

Ditë vere, muaji i gushtit. Isha duke pirë kafe në kafenenë “Aragosta”, në Ranë  (më përpara hotel “Republika”).

Para syve më doli Ali (Sulejman) Peshku (1931), njëri ndër qytetarët më të vjetër në Kala.

Aliu lindi, u rrit dhe u plak në Kalanë e Ulqinit.

Ai arriti, duke falënderuar më së pari intelektit të veçantë, kushtimit dhe punës së tij, që të ishte drejtor i pjesës së vjetër të kompleksit hotelierik “Ada”, në deltën e lumit Buna.

Konsiderohet si njëri ndër punëtorët e parë në turizmin modern të Ulqinit.

Ali Peshku ka pasur kontakte me persona të larta të ish-Jugosllavisë, siç ishin Janko dhe Jozhe Smole, si dhe Edvard Kardeli.

Ali Peshku ka pritur në kompleksin “Ada” edhe kancelarin e Gjermanisë, Vili Brantin.

Gjithashtu ka qenë edhe përfaqësues i Ulqinit në garat republikane për lojën e shahut.

Sot, në ditën e Kurban Bajramit, e vizitova Aliun në shtëpinë e tij.

Edhe pse e ka dëgjimin e dobët, ai rrëfen:

– Isha 5-vjeç kur kemi qenë me babën në Tugjemile. Fillova të shkoja në shkollë në Spiç, mandej vazhdova në Peçuricë, deri në moshën 10-vjeçare, kur kaluam në Ulqin. Këtu babai më regjistroi, në vitin 1941, në shkollën në gjuhën shqipe. Mësues ishte Zef Tërnaku. Ky ishte mësues i mirë, por e donte Italinë. Kam qenë gjithmonë nxënës i mirë në të dy gjuhët, shqipen dhe malazezen.

Në fund: respekt i vacant për Ali Peshkun.

Gjithashtu , edhe ngushëllime për familjen e tij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin

Shkolla shqipe ka një traditë të gjatë. Nga hulumtimet e deritashme që kanë gjetur dhe publikuar studiuesit dhe gjuhës shqipe, shkollës shqipe dhe historisë së shqiptarëve vërtetohet se shkollat shqipe kanë një histori prej së

Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin
Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin

Shkolla shqipe ka një traditë të gjatë. Nga hulumtimet e deritashme që kanë gjetur dhe publikuar studiuesit dhe gjuhës shqipe, shkollës shqipe dhe historisë së shqiptarëve vërtetohet se shkollat shqipe

Fakulteti në Ulqin: REGJISTRIMI I GJENERATËS SË RE TË STUDENTËVE PËR VITIN AKADEMIK 2022/23
Fakulteti në Ulqin: REGJISTRIMI I GJENERATËS SË RE TË STUDENTËVE PËR VITIN AKADEMIK 2022/23

Fakulteti i Studimeve të Biznesit Mesdhetar në Ulqin bëri të ditur se janë në vazhdim regjistrimet në studimet themelore akademike për vitin 2022/23. Siç thuhet, të gjitha informacionet mund të merren

Komuna: SOT FILLON ASFALTIMI I RRUGËVE TË GËRMUARA
Komuna: SOT FILLON ASFALTIMI I RRUGËVE TË GËRMUARA

  Komuna e Ulqinit njoftoi se të premten do të fillojë asfaltimi i rrugëve të gërmuara, i cili do të zgjasë disa ditë. Vetëqeverisja lokale u ka kërkuar falje qytetarëve që kanë vuajtur nga kjo situatë,

CEDIS: TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të premten, më 24 qershor, në periudhën prej orës 08 deri në 14,30, pa energji elektrike do të jetë pjesa e Qytetit përballë

Komuna: BEQIR SELLA KANDIDAT PËR ZËVENDËSKRYETAR
Komuna: BEQIR SELLA KANDIDAT PËR ZËVENDËSKRYETAR

  Zyrtari i lartë i Partisë Demokratike, Beqir Sella, është kandidat për nënkryetar të Komunës së Ulqinit, mëson Portali Ul-info. Ai është deputet i asaj partie në Kuvendin komunal dhe kryen edhe