Dr Gani Karamanaga: NUMRI JUBILAR I DIJES

Këto ditë shënojmë daljen nga shtypi numrit jubilar “Dija” 10.

Mbas themelimit të BKSH/MZ, në nëntor vitit 2002, në vitin e ardhshëm u botua numri i parë i revistës.

Qëllimet e BKSH/MZ: Kontinuiteti i kulturës të gjuhës shqipe në MZ, ofrimi që të gjithë shqiptarët të jenë në një organizatë. Organizimi i kulturës, shkencës dhe letërsisë. Të përcillen ngjarjet lidhur me kulturën dhe historinë e kombit shqiptar. Gjithashtu koordinimi me organizatat e tjera joqeveritare, pa ndikimin në pavarësinë dhe veprimtarinë e tyre. Organizimi i tubimeve  profesionale dhe shkencore.

Po i numërojmë disa prej aktiviteteve të BKSHMZ: Përveç “Dijes”, me emrin të Bashkimit janë botuar më tepër se 20 libra në gjuhën shqipe. Është realizuar ekspozita e piktorëve shqiptarë në vitin 2003: në Ulqin, Tuz, Shkodër, Tiranë dhe Cetinë. Gjithashtu është bërë përurimi i shumë veprave  të autorëve nga Ulqini, Shkodra, Tuzi e Prizreni.

Me 20.02.2003 është organizuar tubimi i parë për kthimin e Valdanosit.

Revista “Dija” është për art, shkencë, kulturë dhe letërsi. “Dija“, sipas kualitetit të vlerave që përfshin, numrit të rubrikave dhe të autorëve, me volumin e saj rreth 400 faqe, pa hamendje ka zënë vendin e parë të revistave të këtij llojit ndër shqiptarë. Deri tani janë botuar nëntë numra të kësaj reviste. Kjo revistë e BKSH/MZ  kryesisht disponon me këto rubrika: Letërsi, Studime, Histori, Gjuhësi, Mjekësi, Etnografi, Arkitekturë dhe Vështrime, artikuj të veçantë. Siç shihet nga mozaiku i pasur i rubrikave që ka, kjo revistë është e hapur për çdo intelektual që krijon vlera të qëndrueshme në fushën e vet.

Deri tani “Dija“ është financuar prej disa sponsorëve. Ministria për Drejtat e Popujve Pakicë, në Qeverinë e Malit të Zi,  kur ka qenë ministër Fuad Nimani, e ka mbuluar  pagesën për daljen e dy numrave. Për këtë numër jubilar kemi konkurruar te Fondi për Pakica në Mal të Zi, në krye me drejtorin Safet Kurtagiq.

“Dija” nuk është revistë vetëm për një qytet, as për një lokalitet të caktuar. Redaksia  gjithmonë ka qenë e hapur për autorët nga tërë pjesët e Malit të Zi: Ulqinit, Malësisë, Plavës, si dhe nga të gjitha vendet shqipfolëse: Shqipëri, Kosovë, Maqedoni. Lirisht konstatojmë: “Dija” është gjithëshqiptare dhe gjithëkombëtare.

Dhe në fund: “Dija” nuk do të botohet pa angazhimin e gjithmonshëm të kryeredaktorit Hajro Ulqinaku i cilit i uroj shëndet dhe jetë të gjatë. Do ta përmend edhe redaktorin teknik Gazmend Çitaku i cili i radhiti të gjithë numrat e “Dijes”.

 Dr. Prim. Gani KARAMANAGA

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abazoviq: KONKURS PËR RREGULLIMIN E PLAZHIT TË VOGËL DHE NJË TUNELI ME LIMAN
Abazoviq: KONKURS PËR RREGULLIMIN E PLAZHIT TË VOGËL DHE NJË TUNELI ME LIMAN

Kryeministri i Malit të Zi Dritan Abazoviq njoftoi gjatë vizitës së fundit se do të shpallet një konkurs ndërkombëtar për rregullimin e Plazhit të Vogël dhe një tunelit që do ta lidhë atë me Limanin. “Kjo

CEDIS: TË HËNËN DHE TË MARTËN PA RRYMË NJË PJESË E MADHE E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: TË HËNËN DHE TË MARTËN PA RRYMË NJË PJESË E MADHE E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të hënën dhe të martën, më 6 dhe 7 shkurt, pa energji elektrike do të jenë këto vendbanime: të hënën: në periudhën prej orës

Ulqin: PORTI I PESHKIMIT NË KEPIN E GJERANAVE DO TË KETË MBI 90 VENDE TË ANKORIMIT
Ulqin: PORTI I PESHKIMIT NË KEPIN E GJERANAVE DO TË KETË MBI 90 VENDE TË ANKORIMIT

Në fillim të Plazhit të Madh, në një sipërfaqe prej rreth 81 mijë metrash katrorë, do të ndërtohet një port peshkimi. Porti do të do të ketë dedikim të përzier, gjëgjësisht do të ketë 60  vende ankorime

OT: OFERTA TURISTIKE E ULQINIT NË PANAIRIN NË LETONI
OT: OFERTA TURISTIKE E ULQINIT NË PANAIRIN NË LETONI

Organizata Turistike e Ulqinit, nen organizimin e Organizates nacionale Turistike te Malit të Zi, po merr pjese për herë të parë në panairin e turizmit Balt Tour 2023, i cili do të mbahet në Riga nga data

TRAJNIMI I TË RINJVE PËR TË MENDUARIT KRITIK DHE TË FOLURIT PUBLIK
TRAJNIMI I TË RINJVE PËR TË MENDUARIT KRITIK DHE TË FOLURIT PUBLIK

Me pjesëmarrësit e projektit “Fuqizimi i të rinjve për edukimin mediatik dhe të menduarit kritik”, të enjten në Ulqin u realizuasesioni i trajnues i radhës. Ligjëruese në këtë aktivitet ishte gazetarja