Dr Karamanaga: RRETH NUMRIT JUBILAR TË „BUZUKUT”

Në vitin 2001 ishim disa intelektual nga Ulqini me miqtë tonë nga Kosova në  hapësirat e kompleksit “Holegro”.

Filloj të botohet revista “Buzuku”. Kaluan vite, doli edhe numri 40. Tërë këto vite kjo revistë me shumë vështirësi të daljes dhe botimit trajton një tematikë shumë të vlefëshme dhe afirmative për popullin shqipëtarë.Më e rëndësishme është që ka  lujtuar rolin e padiskutueshëm që shumë prej neve të kthehemi nga vetvetja, të mësojmë çka është gjuha shqipe, çka janë  simbolet e shqipëtarisë.Përurimi Buzuku

“Buzuku” ka ardhur në kohë shumë të nevojshme për këto treva ku shqipëtarët përbëjnë shumicën.Ka arritur qëllimin që të bashkëpunoj edhe me diasporën tonë.

Tërë kohën ka përcjelluar ngjarjet  lidhur me kulturën, artin e shkencën e cila ka qenë pjesa e aktiviteteve  të Shoqatave joqeveritare si edhe përcjellja e disa ngjarjeve të rëndësishme për afirmimin e kombit tonë.

Të nderuar pjesëmarrës të këtij tubimi festiv dhe shkencor,

Mbyllja e shkollave shqipe në Mal të Zi në vitin 1956 ka pasur efekte shumë negative për disa gjenerata.Kemi qenë të detyruar të mësojmë në gjuhën joamëtare.Kështu, nuk kemi ditur asgjë për historinë, kulturën,artin, shkencën dhe letërësinë  e kombit tonë.Revista “Buzuku” ka merita të mëdha  për doedukimin e një pjese të  shqipëtarëve  në vend si edhe në diasporë.

Tekstet e botura në revistën “Buzuku” janë të shkruara në gjuhën e cila është e  kuptueshme për të gjithë shtresat intelektuale, por edhe për popullin e thjeshtë.

Është marr  me ruajtjen e folklorit, historinë, ngjarjet  të cilat kan vlera për emancipimin e njerëzve.

Në vitin 2005 u organizua Tubimi shkencor ndërkombëtar:

Konferenca jubilare  450 vjetori i Mesharit don Gjon Buzukut

ku morrën pjesë autorët nga Kosova, Shqipëria,Italia, Mali i Zi.Të gjthë materialet u botuan në numrin  tematik të revistës “Dija” 3/2005.

Më lejoni që ta theksoj që nismëtari, kryeredaktori dhe  barësi i të gjthë aktiviteteve ka qenë dhe është Prof.Dr Simë Dobreci.

Një autoritet fetar prej këtyre treva ka thënë:

egzistenca  si edhe prezenca e komuniteteve fetare në vendin tonë është si kopështi me lule të lloj-llojshme”.Kjo është  njëkohësisht edhe pasuria e jonë.

Kombi edhe feja janë  dy  gjëra të cilat gërshetohen dhe nuk munden të ndahen.Asnjëra, as tjetra nuk janë kundërshtuese për njera tjetrën.Nuk ka simbole si edhe autoritete historike të ndara. Të gjitha ato i takojnë të gjithë neve.

Jam i bindur, si  edhe ato të cilët mendojnë ndryshe duhet ti kuptojnë këto fjalë.

Ne nuk mundemi ti gjykojmë dhe klasifkojmë njerëzit, por mesiguri mund të flasim për veprat e tyre.

Prof. Simë Dobrecit i uroj shëndet. Mirupafshim në 80 vjetorin  e tij në verën e ardhëshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ministria: NDALIMI I PËRDORIMIT TË QESËVE PLASTIKE DERI NË FUND TË VITIT
Ministria: NDALIMI I PËRDORIMIT TË QESËVE PLASTIKE DERI NË FUND TË VITIT

Ministria e Ekologjisë, Planifikimit Hapësinor dhe Urbanizmit njoftoi se deri në fund të këtij viti do të miratohet ligji i ri për menaxhimin e mbeturinave. Siç ka thënë sot në Ulqin, Dushan Bugarin, zyrtar

Qendra për kulturë: TË MARTËN FILLON “SKENA VERORE – ULQIN 2022”
Qendra për kulturë: TË MARTËN FILLON “SKENA VERORE – ULQIN 2022”

Qendra për Kulturë njoftoi se të martën, më 5 korrik, do të shënohet zyrtarisht fillimi i “Skenës Verore – Ulqin 2022”. Hapja e këtij festivali është planifikuar në Molen e Madhe, nën bedenet e Kalasë,

Podgoricë: KRIPORJA PRONË E SHTETIT, AKSIONARËT PO PËRGATITIN PADI
Podgoricë: KRIPORJA PRONË E SHTETIT, AKSIONARËT PO PËRGATITIN PADI

Toka e Kriporës së Ulqinit, gati 15 milionë metra katrorë, është e regjistruar këtë javë në kadastër si pronë e shtetit të Malit të Zi, shkruan “Dan”. Administratori i falimentimit të Kriporës, Zharko

OT: MBI 15 MIJË TURISTË QËNDROJNË NË RIVIERËN E ULQINIT
OT: MBI 15 MIJË TURISTË QËNDROJNË NË RIVIERËN E ULQINIT

Në ditën e parë të korrikut të këtij viti në rivierën e Ulqinit pushojnë 15.097 mysafirë, është kumtuar ngaOrganizata Turistike. Siç thuhet, më shumë se një e treta të tyre janë në hotele, gjëgjësisht

Sella: DO TË RRITET BUXHETI PËR MBËSHTETJEN E TË TË RINJVE
Sella: DO TË RRITET BUXHETI PËR MBËSHTETJEN E TË TË RINJVE

Nënkryetari i Komunës së Ulqinit Beqir Sella tha që administrata e re është dhe do të jetë në mbështetje të të rinjve dhe projekteve me fokus të rinjtë.   Sipas fjalëve të tij, Komuna e Ulqinit do