E.Bakalli: ARSIMI PRIORITET PËR INTEGRIMIN E KOMUNITETIT RE, POR MË SHUMË NË LETËR

“Edhe pse gjatë viteve të fundit vërehet avancimi i pozitës së popullatës rome dhe egjiptiane (RE), ato në Mal të Zi vazhdojnë të ballafaqohet me pengesat e shumta sa i përket gëzimit të të drejtave të veta”, thotë drejtori ekzekutiv i OJQ “Info Portal MNE” Enes Ukoviq.

Ky i ri nga Ulqini thekson me keqardhje se pikërisht në qytetin e tij të lindjes punohet më pak për përmirësimin e pozitës komunitetit RE në raport me pjesën tjetër të Malit të Zi.

Pohimin e tij e vërtetojnë rezultatet e anketës ECR të cilën e realizuam gjatë ditëve të fundit, e në të cilën morën pjesë rreth 120 qytetare/ë të Ulqinit.

Shumica e Ulqinakëve/eve thonë se janë të njoftuar me problemet e popullatës rome dhe egjiptiane, por pjesa më e madhe e tyre nuk dinë pothuajse asgjë për programet/aksionet për përmirësimin e statusit të tyre në këtë komunitet. Numri i atyre që morën pjesë në ndonjë program ose aksion për përkrahjen e romëve dhe egjiptianëve është jashtëzakonisht i vogël (rreth dhjetë për qind).

Nota mesatare për pozitën e popullatës RE në Ulqin, e fituar nga përgjigjet e dhëna në këtë anketë, është vetëm 2.28 në shkallën nga 1 deri në 5.

Po ashtu, brengosin të dhënat që rrjedhin nga analiza e rezultateve të procesit të arsimimit të komunitetit RE në Ulqin. Rreth 60 për qind e atyre që morën pjesë në anketë thanë se kanë vërejtur trajtim të pabarabartë të romëve dhe egjiptianëve në shkolla, kurse mbi 70 për qind mendojnë se sistemi ynë arsimor nuk punon mjaftueshëm në luftën kundër diskriminimit.

Edhe pse ulqinakët, historikisht, më shumë i kanë takuar qytetit sesa shtetit, të dhënat tregojnë se nga populli nuk është krijuar qytetari/ja. Shumë prej tyre, siç pohuan vet, kanë vërejtur rastet e diskriminimit të popullatës RE në shkolla, mirëpo është jashtëzakonisht i vogël numri i atyre që këto raste i denoncuan tek autoritetet.

Ukoviqi konsideron se duhet të veprohet në mënyrë aktive dhe sistematike me synim të përmirësohet pozita e popullatës RE në fushën e arsimit. „Asistentët në arsim duhet të jenë përfaqësues të komuniteteve të tyre, që nuk është rasti në Ulqin. Problem i madh është edhe se përfaqësuesit e popullatës RE të cilët përfundojnë shkollën e mesme punojnë punë të vështira fizike, që krijon imazh të keq për gjeneratat e reja“, thotë ai dhe thekson: „Arsimimi i popullatës RE duhet të jetë prioritet sa i përket integrimit“.

Qëndrim të ngjashëm ka edhe drejtori i organizatës joqeveritare nga Ulqini „Romano Drom“, Allmir Beganaj. „Mundësia për përmirësimin, respektivisht avancimin e pozitës së përfaqësuesve të komunitetit tonë është në rritje e përqindjes së personave të arsimuar. Sa më shumë fëmijë RE duhet të përfundojnë shkolla të larta dhe të punësohen. Kjo është mënyra e vetme që komuniteti shumicë të ketë mendim më të mirë për popullatën RE“, pohon ai.

Sipas fjalëve të kronistët nga Ulqini, Ismet Karamanagës, për përmirësimin e statusit të popullatës rome dhe egjiptiane duhet të punohet për çdo ditë dhe në klimën e tolerancës së përgjithshme. „Nevojitet rritja e vetëdijes për atë se çfarë është diskriminimi dhe si të luftojmë kundër tij, si dhe në çfarë mënyre të përkrahim grupet e margjinalizuara dhe t’i ndihmojmë të gëzojnë të drejtat e garantuara me ligj“, përfundon mësimdhënësi shumëvjeçar në Gjimnazin e Ulqinit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Komuna: SOT FILLON ASFALTIMI I RRUGËVE TË GËRMUARA
Komuna: SOT FILLON ASFALTIMI I RRUGËVE TË GËRMUARA

  Komuna e Ulqinit njoftoi se të premten do të fillojë asfaltimi i rrugëve të gërmuara, i cili do të zgjasë disa ditë. Vetëqeverisja lokale u ka kërkuar falje qytetarëve që kanë vuajtur nga kjo situatë,

CEDIS: TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të premten, më 24 qershor, në periudhën prej orës 08 deri në 14,30, pa energji elektrike do të jetë pjesa e Qytetit përballë

Komuna: BEQIR SELLA KANDIDAT PËR ZËVENDËSKRYETAR
Komuna: BEQIR SELLA KANDIDAT PËR ZËVENDËSKRYETAR

  Zyrtari i lartë i Partisë Demokratike, Beqir Sella, është kandidat për nënkryetar të Komunës së Ulqinit, mëson Portali Ul-info. Ai është deputet i asaj partie në Kuvendin komunal dhe kryen edhe

Forca: Sabri Salaj kandidat për nënkryetar të Komunës së Ulqinit
Forca: Sabri Salaj kandidat për nënkryetar të Komunës së Ulqinit

Në mbledhjen e KQ të Forcës së Re Demokratike të mbajtur me 22.06.2022, z. Sabri Salaj, nënkryetar i partisë është votuar njëzëri kandidat për nënkryetar i Komunës së Ulqinit.   Sabri Salaj ka lindur

Deti jonë: RRETH 50 LLOJE PESHKAQENË NE ADRIATIK, VETËM DISA TË RREZIKSHËM
Deti jonë: RRETH 50 LLOJE PESHKAQENË NE ADRIATIK, VETËM DISA TË RREZIKSHËM

Dr Niksha Glaviq nga Instituti për Detin dhe Bregdetin e Universitetit të Dubrovnikut tha se peshkaqenë gjithmonë ka në Adriatik, vetëm se të shohësh kaq afër bregut është e rrallë dhe shkakton emocion