Ekspozita e nxënësve: MESAZHET E TOLERANCËS TË PIKTURUARA ME ZEMËR

20190514_123831Organizata joqeveritare “Horizonti i Ri” në bashkëpunim me Bibliotekën e Qytetit dhe Shkollën Fillore “Marshall Tito” filluan realizimin e projektit me titull “Fëmijët e Ulqinit – promotorë të tolerancës së diversitetit”.

Qëllimi i këtij projekti, të cilin e mbështetë Ministria e Arsimit e Malit të Zi, është që në një mjedis shumëkulturor siç është Ulqini, t’iu ofrojë fëmijëve në shkollat fillore mundësinë për të zhvilluar e promovuar tolerancën si dhe vetëdijen për përkatësinë, ruajtjen dhe respektimin e vlerave në diversitet.

Objektivat specifike të këtij projekti janë:

• Edukimi jashtëinstitucional i 30 fëmijëve – promotorë të tolerancës së diversitetit dhe jodhunës;
• Familjarizimi i fëmijëve me vlerat e kulturave në mjedisin përreth tyre;
• Krijimi i kontakteve të drejtpërdrejta të fëmijëve nga zona urbane me ato të fëmijëve nga shkollat rurale;
• Ndërtimi i një bashkëpunimi cilësor mes OJQ-ve, shkollave fillore dhe institucioneve publike në komunitetin lokale;
• Inkurajimi i mediave për të informuar për rëndësinë e edukimit të fëmijëve kundër dhunës;
• Nxitja e fëmijëve për zhvillimin e vlerave estetike dhe edukim të përjetshëm si arsimin formal ashtu edhe në atë jo-formal.
Përveç programit edukativ i cili përfshinë 8 workshope interaktive, nxënësit do të marrin pjesë edhe në vizita studimore që do të organizohen në institucione arsimore dhe objekte të trashëgimisë kulturore, në territorin e komunës së Ulqinit dhe të Tivarit; do të jenë pjesëmarrës të ekspozitës me punime figurative të bashkëmoshatarëve të tyre si dhe do të marrin pjesë në xhirimin e një materiali të shkurtër filmik për promovimin e tolerancës dhe jodhunës në shkolla.IMG-693e76e20c7e11d44c56246597368892-V
Përmes aktiviteteve të këtij projekti, fëmijët në mënyre kreative do të:
• zhvillojnë aftësi dhe shkathtësi të ndryshme (në komunikim, dëgjimin aktiv dhe reflektim, bashkëpunim, empati dhe dhembshuri, mendim kritik dhe zgjidhjen e problemeve, ndërmjetësim, negocim dhe transformim të konflikteve)
• fitojnë njohuri të reja (njohja e paragjykimeve, informacione që kanë të bëjnë me diversitetin kulturor, barazinë gjinore, të drejtat e njeriut, të drejtën ndërkombëtare)
• krijojnë qëndrime (vetëbesim, keqardhje, tolerancë dhe respekt për diversitetin, nderim për dinjitetin njerëzor, mirëkuptim ndërkulturor, përgjegjësi shoqërore, solidaritet, kujdes).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Protesta e Kalalive për shkak të mungesës së ujit: MES PREMTIMEVE DHE RADIKALIZIMIT
Protesta e Kalalive për shkak të mungesës së ujit: MES PREMTIMEVE DHE RADIKALIZIMIT

“Në ditët në vijim do të marrim masa dhe veprime që të mundohemi t’i ndihmojmë qytetarët e Kalasë që të kenë një furnizim më të mirë me ujë”, tha drejtori ekzekutiv i SHPK “Ujësjellësi dhe kanalizimi”

Ulqin: NESËR PROTESTË E KALALIVE
Ulqin: NESËR PROTESTË E KALALIVE

Për shkak të problemeve të vazhdueshme me ujin, banorët e Kalasë kanë paralajmëruar protestë. “Situata prej javësh është e padurueshme dhe nga mungesa e ujit na ikin mysafirët”, pohojnë Kalalitë. Sipas

Edhe sot bllokimi i rrugës në Peçuricë: BLOKADA E RADHËS NË KRYTHË
Edhe sot bllokimi i rrugës në Peçuricë: BLOKADA E RADHËS NË KRYTHË

Banorët e Mërkotit kanë organizuar të dielën për të tretën herë bllokimin e rrugës rajonale në Peçuricë. Kësaj radhe, siç kanë bërë të ditur, bllokada është zgjatur për një orë, gjë që ka shkaktuar një

In memoriam: FATMIR MILO NINAMBEGU(1951-2022)- Këthimi në vendlindje
In memoriam: FATMIR MILO NINAMBEGU(1951-2022)- Këthimi në vendlindje

U hap lajmi: në Njujork ndërroi jetë Fatmir Milo Nimanbegu.Ka qenë e ditur se disa kohë ka vuajtur prej sëmundjesë të rëndë, joshëruese. ​Në vitet pesëdhjeta-gjashtëdhjeta jeta në Kalanë e Ulqinit. Pak

NELAJ: SHTYHET SEZONI I GJUETISË, FILLON ME 4 SHTATOR
NELAJ: SHTYHET SEZONI I GJUETISË, FILLON ME 4 SHTATOR

Njoftojmë të gjithë gjuetarët dhe qytetarët e Komunës së Ulqinit, se hapja e sezonit të gjuetisë që ishte e paraparë të hapet me datën 07.08.2022 ,pas kërkesës së kryetarit të Komunës së Ulqinit , Omer