Elezaga në TV Teuta: FORCA TENTON TA MBAJ PUSHTETIN ME ÇDO KUSHT

1. ZGJEDHJE

Zgjedhjet e parakohshme në Komunën e Ulqinit i pari i ka përmend Kryetari i komunës Nazif Cungu. E bëri këtë vetëm disa ditë pasi që në Kuvendin lokal, për të parën herë, pas gati dy vitesh, parashtroi Raportin e punës.

Në këtë Raport puna e pushtetit lokal vlerësohet pozitivisht dhe nuk ka kurrfarë paralajmërimit për çfarëdo krize në funksionimin e koalicionit në pushtet. Bile, ky koalicion as që përmendet fare në Raport.

Menjëherë pas ti edhe përfaqësuesit e shumicës së partive tjera që veprojnë në Komunën e Ulqinit e përkrahën idenë e zgjedhjeve të reja.

Për opozitë është fare normale që në çdo rast dhe çdo moment të kërkoj zgjedhje të reja, por nuk ndodh shpesh dhe nuk është bash e zakonshme tek ne, që partitë e shumicës, komoditetin e pushtetit, vullnetarisht ta zëvendësojnë me pasigurinë e provimit para votuesve.

Është tepër simptomatike që idenë e zgjedhjeve të reja e përkrahin të tre subjektet politike që Cungut edhe i mundësuan marrjen e timonit të qytetit.

Por, menjëherë pas kësaj lideri i Forcës prapë e ndërron pllakën. „Jo, nuk kemi kohë për zgjedhje të reja. Do të bëjmë rikomponim. Na presin investime të mëdha“ – deklaron ai, i bindur se të gjithë kanë harru se çka ka thënë vetëm para disa ditësh.

Tash është më se e qartë se ideja e zgjedhjeve të parakohshme ishte veç një blof politik.

Qëllimi i saj ishte i njëjtë si i vendimit të paligjshëm dhe të pavlefshëm për shkarkimin e nënkryetarit të Komunës Selim Resulbegut – t’i niset mesazhi funksionarëve të partnerëve të koalicionit se do të mbesin pa poste nëse nuk binden dhe nuk bëjnë presion brenda partive të tyre për aprovimin e domosdoshëm të raportit të Kryetarit.

Në të njëjtën kohë vazhdojnë manovrat me një qëllim të vetëm – të mbahet pushteti me çdo kusht dhe të shtyhet sa ma tepër momenti i dhënies së llogarisë votuesve.

Politikanët tonë e kanë zor ta kuptojnë se ushtrimi i funksioneve publike nënkupton obligimin e dhënies së llogarisë në çdo moment.

Nëse është fare normale që prej atij që i kemi besuar udhëheqjen e dyqanit apo firmës tonë private të kërkojmë llogari dhe raporte të përditshme, pse nuk është normale që qytetarët të kërkojnë llogari prej atyre të cilëve i kanë besuar udhëheqjen e qytetit dhe fatit të vet.

2. FUNKSIONIMI I ORGANEVE TË PUSHTETIT LOKAL

Këto ditë po kulmon kriza në funksionimin e pushtetit lokal në komunën tonë. Kjo krizë, e cila po zgjat qe plot tre muaj, pothuajse e ka bllokuar krejtësisht punën normale të organeve të pushtetit lokal.

Për fat të keq krejt kjo ndodhi në muajt e kulmit të sezonit turistik.

Krejt vëmendja dhe energjia është e orientuar në gjetjen e rrugës për mbijetesë politike.

Vazhdimin e Kuvendit, puna e të cilit është ndërpre me arsyetime qesharake, as që e përmend kush.

Kuvendi nuk thirret vetëm për shkak të pamundësisë të sigurimit të votave të duhura për aprovimin e Raportit të punës së Kryetarit dhe pasojave që shkakton refuzimi i tij.

Për disa ditë përfundon tremujori i tretë i këtij viti,brenda të cilit, sipas Programit të punës së Kuvendit janë dashtë të shqyrtohen dhe aprovohen ma se 90 pika.

Kuvendi deri tani ka mbajt vetëm 2 seanca në të cilat janë aprovuar gjithsej 17 pika.

Seanca e tretë u ndërpre pas fillimit të pikës së tretë.

Parlamenti lokal asnjëherë gjatë këtij viti nuk është informuar mbi dinamikën e mbushjes së buxhetit.

Nuk është njoftuar me përmbajtjen e Planit të sanimit i cili është nënshkruar me Ministrinë e financave dhe nuk ka informata se a i plotëson Komuna obligimet e marra me këtë marrëveshje dhe cilat do të jenë pasojat nëse nuk arrin t’i plotësoj?

Në Kuvend nuk ka arrit akoma Rebalanci i buxhetit, shqyrtimi publik i të cilit ka përfunduar kaherë dhe cili është i domosdoshëm për realizimin e Planit të sanimit.

Sikur këshilltarët të kishin pas rast të diskutojnë për Programin e përgatitjes dhe Informatën për rrjedhën e sezonit turistik, me siguri nuk kishte ndodhë që Ulqini, për shkaqe banale, në kulmin e sezonit të mbesë me ditë pa ujë, ujërat e zeza të derdhen direkt në det tek restoranti i porsaçelur ne pyllin e pishave, që gropa në mes të rrugës në Ranë me javë mos të mbyllet …

Brenda këtyre 9 muaj që kaluan Kuvendi është dashtë të aprovoj edhe shumë akte të cilët janë  bartë si të parealizuar nga viti i kaluar, si p.sh. Plani strategjik i zhvillimit dhe më se 29 plane urbanistike, ndërmjet të cilëve janë edhe ata të cilët janë aprovuar me amendamente dhe për atë arsye zbatimi i tyre është anuluar për një vit. Ai afat ka kaluar kaherë dhe kjo mund të shkaktoj probleme serioze juridike.

Probleme serioze mund të shkaktoj edhe mos aprovimi i vendimeve për transformimin e ndërmarrjeve publike sepse ato nuk do të mund të funksionojnë më në formën e deritanishme.

Zgjidhja e këtyre problemeve, e ato janë vetëm disa nga problemet e shumta me të cilët ballafaqohet ky qytet, me siguri ka peshë shumë ma të madhe për jetën e përditshme të çdo qytetari, në krahasim me çështjen se kush do të rrijë e kush do të largohet nga pushteti, a do të bëhet apo jo rikomponimi i pushtetit lokal dhe dilemat tjera artificiale me të cilat hutohen këto ditë qytetarët e komunës tonë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Presidentja e Kosovës Osmani Sadriu: NË ULQIN NDIHEMI SI NË SHTËPINË TONË
Presidentja e Kosovës Osmani Sadriu: NË ULQIN NDIHEMI SI NË SHTËPINË TONË

“Në Ulqin ndihemi si në shtëpinë tonë. Falënderoj të gjithë ata që hapën shtëpitë dhe zemrat e tyre për mërgimtarët nga Kosova në vitin 1999”, tha Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani Sadriu.

Ulqin: PARALAJMËRIM I ARDHJES TË ZINXHIRIT GJERMAN TË SUPERMARKETËVE
Ulqin: PARALAJMËRIM I ARDHJES TË ZINXHIRIT GJERMAN TË SUPERMARKETËVE

Zinxhir i njohur i dyqaneve ushqimore “Lidl” është i interesuar për hapjen e një objekti në Ulqin, mëson Portali Ul-info. Me këtë rast, drejtuesit e asaj kompanie kanë biseduar me kryetarin e Komunës së

Ana e Malit: Filloi ndërtimi i Qendrës së Komunitetit në Krythë
Ana e Malit: Filloi ndërtimi i Qendrës së Komunitetit në Krythë

Me date 2 shkurt 2023 është bërë betonimi i pllakës së Qendrës së Komunitetit Krythë. Ky projekt është një investim që po mbulohet në tërësi nga diaspora e ketijë komuniteti. Objekti ka një sipërfaqe mbi

CEDIS: TË MËRKURËN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: TË MËRKURËN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të mërkurën, më 8 shkurt, pa energji elektrike do të jenë këto vendbanime: në periudhën prej ores 8 deri në 14,00 – një pjesë

Presidentja e Kosovës në Mal të Zi: SOT NË PODGORICË, NESËR NË ULQIN
Presidentja e Kosovës në Mal të Zi: SOT NË PODGORICË, NESËR NË ULQIN

Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani Sadriu, me ftesë të kryetarit të Malit të Zi, Milo Gjukanoviq, po qëndron sot dhe nesër për një vizitë zyrtare në Mal të Zi. Presidentja Osmani Sadriu